NPO Radio 5

Hitmaker Manfred Mann 75 jaar

  1. Nieuwschevron right
  2. Hitmaker Manfred Mann 75 jaar

Deze week heeft Manfred Mann de mooie leeftijd van 75 jaar bereikt. We vieren zijn verjaardag met zijn grootste hits.

Wist u dat Manfred Mann in Zuid-Afrika is geboren? Als Manfred Sepse Lubowitz maakt hij zelfs deel uit van de eerste Zuid-Afrikaanse rock & roll band The Vikings. In 1961 verhuist Manfred naar Engeland.

'5 4 3 2 1'

Met dit nummer is het allemaal begonnen. Ze worden in 1964 gevraagd om een nummer te schrijven voor het muziek programma Ready Steady Go en daar komt '5 4 3 2 1' uit voort. Het is hun eerste hit en zorgt ook meteen voor de grote doorbraak van de band.


'Do Wah Diddy Diddy'

Manfred Mann scoorde een grote hit met 'Do Wah Diddy Diddy' een nummer dat oorspronkelijk door de Exciters is uitgebracht. De versie van Manfred Mann wordt een grotere hit dan het origineel. In 1982 hebben de Dolly Dots het nummer ook opgenomen.


'Mighty Quinn'

Als Bob Dylan het nummer schrijft noemt hij het oorspronkelijk 'Quinn the Eskimo (The Mighty Quinn)', maar als Manfred Mann het voor het eerst uitbrengt in 1968, krijgt het lied de naam 'Mighty Quinn'. Bob Dylan brengt het nummer zelf pas drie jaar nadat hij het heeft geschreven uit.


'Blinded By The Light'

Later vormt Manfred Mann de Manfred Mann's Earth band en scoort een grote hit met 'Blinded By The Light'. Ook deze hit is een cover en dit keer van Bruce Springsteen, zijn versie is veel minder succesvol dan dat van Manfred Mann's Earth Band. Ze hebben ook kleine details in de tekst veranderd. In het refrein zingt Springsteen "Cut loose like a deuce" en Manfred Mann maakt hier "revved up like a deuce" van.


'Pretty Flamingo'

Het origineel van deze grote hit van Manfred Mann was eigenlijk bedoeld voor de band The Drifters, maar schrijver Mark Bakan vond het resultaat niet goed genoeg en uiteindelijk is Manfred Mann de gelukkige die het nummer voor het eerst uitbrengt. Later wordt het ook gecoverd door de Everly Brothers, Rod Stewart, Bruce Springsteen en nog vele andere artiesten.