NPO Radio 5

In memoriam: 'Thunderclap' Newman

  1. Nieuwschevron right
  2. In memoriam: 'Thunderclap' Newman

De beroemde pianist en oprichter van de band Thunderclap Newman is overleden. Andy Newman is 73 jaar geworden.

'Something In The Air'

De band Thunderclap Newman had slechts één grote hit en dat is 'Something In The Air'. De band bestond uit Pete Townshend van The Who, Kit Lambert, John 'Speedy' Keen, Jimmy McCullouch en Andy 'Thunderclap' Newman. In 1969 bracht de band hun hitsingle uit en in Engeland bereikte het nummer de toppositie in de hitlijsten. Het nummer is terug te vinden op het album Hollywood Dream enis ook in ons land een dikke Top 10 hit geweest.

Films en commercials

Het nummer is aanvankelijk geschreven door Keen voor de film The Magic Christian en is vervolgens nog vele malen vaker gebruikt in andere films en commercials. Andy Newman was de pianist van de band en vormde een sleutelrol in de band die min of meer om hem en Keen heen is gevormd. Andy Newman is 73 jaar geworden.

In eigen woorden

Pete Townshend vertelde in een radio-interview over zijn tijd met Newman: hij omschrijft Newman liefdevol als een "knol' die hij verafgoodde als toetsenist. Ook hoort u Thunderclap in eigen persoon vertellen hoe belangrijk de muziek wel niet voor hem is: