NPO Radio 5

Jacques Brel, bezongen

  1. Nieuwschevron right
  2. Jacques Brel, bezongen

Zanger Jacques Romain Brel is op 8 april 1929 in Schaarbeek geboren. De nu al bijna 40 jaar overleden chansonnier weet echter dankzij zijn liedjes moeiteloos in leven te blijven.

Ne Me Quitte Pas

In Parijs geschreven in de jaren '50. 'Ne Me Quitte Pas' is ruim 140 keer opgenomen door een ander dan Brel zelf! Het lied werd door Rod McKuen vertaald naar 'If You Go Away', onder meer uitgevoerd door Shirley Bassey:

Voir Un Ami Pleurer

Herman van Veen neemt al ruim 30 jaar liedjes van Jacques Brel op, en zong deze klassieker zowel in een Nederlandse bewerking als in het Frans:

Mijn Vlakke Land

Bij leven werd Jacques veelvuldig geliefd en gecovered, ook door de diva's van de toekomst. Liesbeth List nam 'Mijn Vlakke Land' ter harte voor haar album Liesbeth List zingt Jacques Brel in 1969:

Port Of Amsterdam

In 1964 wordt deze ode aan een stukje 'Amsterdam' tijdens een live optreden opgenomen. David Bowie's versie was venijnig, Acda en de Munnik sloten vaak af met de Nederlandse versie en John Denver bracht het lied in Londen ook op eigen wijze, met gitaarspel ten gehore: