NPO Radio 5

'We realiseren ons niet hoe bijzonder de liefde is’

  1. Nieuwschevron right
  2. 'We realiseren ons niet hoe bijzonder de liefde is’

Levende legende Frits Spits vertelt in Onderweg over zijn boek, zijn werk en zijn Greetje.

(foto: ANP)

Frits Spits wordt momenteel overweldigd door alle reacties die hij krijgt op zijn boek ‘Alles lijkt zoals het was’. Hij schrijft hierin over het verlies van zijn geliefde vrouw Greetje aan de hand van Nederlandstalige liedjes van onder meer Diggy Dex, Anouk en Frank Boeijen. Greetje overlijdt in 2018 plotseling aan de gevolgen van longkanker. ’We realiseren ons niet hoe bijzonder de liefde is’, beseft Frits zich.

Eindhoven

De ouders van Frits zijn beide joods en verliezen in de oorlog veel familie. Dit trauma is er mede de oorzaak van dat hij geen joodse opvoeding krijgt. Frits groeit op in Eindhoven waar hij Greetje op zijn tiende al leert kennen. Zekrijgen op hun vijftiende verkering en trouwen later. In eerste instantie is Greetje kostwinnaar als lerares maar dat veranderd als haar man een succesvolle radiopresentator wordt.

God in jezelf

Frits vertelt hoe bijzonder het gewone leven eigenlijk is. Over hoe hij graag potjes scrabble speelde met Greetje. Over hoe mooi hij haar vond als ze gewoon haar tanden stond te poetsen. ‘Je hebt af en toe de rust nodig om gewoon van elkaar te houden’ vertelt hij.
De radiomaker vindt het moeilijk dat er in onze cultuur zo’n taboe op de dood ligt. Hij gelooft niet in God of in de hemel. ‘Ik zou wel willen geloven maar ik kan dat gewoon niet.

Ik geloof in God in jezelf. We hebben allemaal een geweten’, zegt hij tegen Elsbeth.


Onderweg
Presentatie: Elsbeth Gruteke
Zaterdag 9 november
22:00 - 23:00