NPO Radio 5

Muzikanten verbeeld in Hollywood

  1. Nieuwschevron right
  2. Muzikanten verbeeld in Hollywood

Johnny Cash, Tina Turner, Bob Dylan en Jerry Lee Lewis zijn een kleine greep aan muzikanten waarover een film is gemaakt.

Hank Williams

Binnenkort verschijnt I Saw The Light, een nieuwe biografische film over countryster Hank Williams, met Brits acteur Tom Hiddleston in de hoofdrol. Hij heeft zich goed voorbereid op de rol. Zo goed zelfs, dat hij onlangs een concert van een uur gaf in de rol!

Zo gaat de film er uit zien:

Great Balls Of Fire

Deze film over Jerry Lee Lewis is mede geschreven door zijn vrouw Myra. De film vertelt het verhaal over het succes van zijn vroege carrière, maar ook hoe deze carrière van de ene op de andere dag een hele andere wending nam toen bekend werd dat hij getrouwd was met zijn 13-jarige nichtje. In de hoofdrol Dennis Quaid. Jerry Lee vond de film zelf ver-schri-kke-lijk...

La Bamba

De film gaat over Ritchie Valens, een Amerikaanse jongen van Mexicaanse afkomst die een aantal grote hits scoorde waaronder 'La Bamba'. Hij ging samen met Buddy Holly en The Big Hopper op tour, maar komt op een tragische manier om het leven als het vliegtuig waarin de muzikanten zitten neerstort. De cover van 'La Bamba' van Los Lobos wordt dankzij de film een hit.

Walk the Line

Deze film gaar over het leven van Johhny Cash en liefdesperikelen met June Carter (later Cash). De film begint met het bijzondere optreden van de zanger in de Folsom gevangenis. Vanuit dat optreden wordt er door middel van flashbacks vertelt over het leven van de zanger. Het verhaal is gebaseerd op de biografieën Man In Black en Cash: The Autobiography over het leven van Johnny Cash. Hoofdrolspeler Joaquin Phoenix (Johnny) en Reese Witherspoon (June) zingen zelf, en leerden de instrumenten zelfs bespelen:

The Doors

De focus in de film The Doors ligt met name op de zanger Jim Morisson. De film begint tijdens de opnames van het nummer ‘American Prayer’ en gaat over het grote succes van de zanger en hoe hij zich uiteindelijk verliest in drugs. De nog levende bandleden zeggen de echte Jim Morrison niet terug te zien in de film en zijn er niet blij mee. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het in zijn soort een film is die de moeite waard is om te bekijken:

I’m Not there

Dit is een bijzondere film over Bob Dylan. In de film spelen zes verschillende hoofdpersonen de verschillende kanten van Bob Dylan's persoonlijkheid. Zij hebben allemaal een naam van een beroemd persoon. Zo heet één van de persoonlijkheden bijvoorbeeld Billy The Kid. Het gekke aan I’m Not There is dat de film over de zanger Bob Dylan gaat, maar deze helemaal niet wordt genoemd in het verhaal, zoals de titel doet vermoeden:

La Vie en Rose

Deze film vertelt het verhaal over de Franse zangeres Edith Piaf. Het begint al in haar jeugd en naar mate de film vordert wordt ze als maar ouder. Zo zie voorbijkomen hoe ze als meisje is ontdekt op straat en hoe ze daarna een enorme carrière opbouwt. Het mooie aan deze film is dat je niet alleen de artiest als persoon ziet, maar ook terug gaat naar de vroege kinderjaren waar ze nog niet beroemd is... Het was de doorbraak voor actrice Marion Cotillard:

Lady Sings the Blues

Deze film gaat over het tragische leven van Billy Holiday. Hoe ze voor haar bekendheid vloeren schoonmaakt in een club en later gaat werken als prostituee, totdat ze wordt ontdekt. Toch wordt haar leven naast de muziek ook geleid door de drugs. Een bijzondere maar heftige film, zeker een aanrader. Diana Ross zou destijds de rol hebben geeist bij Motown baas Berry Gordy, en haar zin hebben gekregen:

What’s Love Got to Do with It

Als Tina Ike Turner op ziet treden weet ze zeker dat ze ook wil zingen. Later komt ze zelfs in zijn band terecht. Hij helpt haar met haar carrière als zangeres en ze gaat zelfs bij hem wonen. Daar ontstaat de romantische relatie tussen de twee. Even later trouwen ze, maar het huwelijk neemt een geweldadige wending. Uiteindelijk vindt ze de moed om bij hem weg te gaan. Ook zonder Ike lukt het haar om haar muzikale dromen te verwezelijken en ze wordt een succesvolle solozangeres.