NPO Radio 5

De 60s helden van Henk en Hijlco

  1. Nieuwschevron right
  2. De 60s helden van Henk en Hijlco

Thuis op 5 presentator Henk van Steeg hoefde niet lang na te denken over zijn favoriet: Otis Redding. En Volgspot-bediener Hijlco Span deelt een verhaal over de destijds boeiende Lenny Kuhr!

Otis Redding

Henk van Steeg:

"Die eerste keer vergeet je nooit meer. Alsof je naast Otis Redding zit op die stijger daar in Sausalito, Califonia, USA. '(Sittin’ On) The Dock Of The Bay' is een van die platen waarmee hij in weinig woorden je meeneemt naar een plek en tijd waar je heel graag wil zijn. Hoewel hij maar 26 is geworden groeit hij al jaren met mij mee en iedere keer ontdek ik weer nieuwe liedjes van hem! De laatste ontdekking van mijn Week van de Jaren ’60 held is z’n 'Pain in My Heart'."

In de ban van Lenny

Hijlco Span:

"Het was 1968. Ik kon niet slapen en mocht van mijn ouders nog heel eventjes uit bed komen. Eenmaal beneden bleek de tv aan te staan en zag ik de ene na de andere zanger en zangeres in beeld komen die – telkens in een andere taal- een lied aanhief. Het fascineerde me. Ik had het gevoel alsof ik slaapdronken op reis ging, veilig tussen mijn vader en moeder in. Voor het eerst in mijn leven zag ik het Eurovisie Songfestival… Mijn ouders hadden het ook in de gaten dat ik genoot van het festival. Toen in 1969 zich het volgende Eurovisie Songfestival aandiende, mocht ik opblijven en het héle festival zien.

Voor Nederland deed een mooie mevrouw in een rode jurk mee. Mét gitaar. En wat had ze een mooie, diepe stem. De mevrouw bleek Lenny Kuhr te heten en met haar ‘Troubadour’ veroverde ze Europa. Ik was verkocht. Voorgoed verslingerd aan het songfestival. Dat ik de “mooie mevrouw in een rode jurk” later als radiomaker persoonlijk zou leren kennen als een bijzonder en inspirerend mens kon ik toen nog niet weten. Lenny Kuhr, die zong over een troubadour en er zelf één werd, meer en meer. En nog altijd weet ze liedjes te maken die boeien én raken…"