NPO Radio 5

Gefeliciteerd Paul Simon

  1. Nieuwschevron right
  2. Gefeliciteerd Paul Simon

13 oktober werd hij 74 jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden. Hier vijf mooie momenten uit de carri

Tom & Jerry

Paul Simon en Art Garfunkel zitten samen met elkaar in de klas en besluiten op 16-jarige leeftijd het duo Tom & Jerry te vormen, geïnspireerd door de populaire tekenfilm. Ze schrijven het liedje 'Hey Schoolgirl' en scoren hier hun eerste kleine hit mee. Hierna maken ze een tijdje geen muziek samen, maar in de jaren '60 komen ze weer bij elkaar. Dit keer niet als Tom & Jerry, maar als Simon and Garfunkel. Vijftig jaar nadat ze hun eerste liedje uitbrengen spelen ze het nummer nog een keer live.

Tweemaal uit

Het is oktober 1965 als het nummer 'The Sound Of Silence' van Simon en Garfunkel voor de tweede keer wordt uitgebracht. Voor de eerste versie van het nummer zijn alleen maar akoestische instrumenten gebruikt. In de tweede versie heeft producer Tom Wilson wel elektrische instrumenten toegevoegd. 'The Sound Of Silence' is één van de grootste hits van het duo.

Zuid-Afrika

Paul Simon laat zich als solo artiest graag door andere culturen beïnvloeden. Nadat hij twee weken in Zuid-Afrika verblijft, maakt hij het omstreden album Graceland. De Verenigde Naties hebben een boycot uitgeroepen over het land vanwege de apartheid en daarom krijgt Simon veel kritiek op zijn nieuwe album, waar ook veel Afrikaanse artiesten op te horen zijn. Ze kunnen in die tijd geen optreden geven in Zuid-Afrika, maar wel in Zimbabwe. Op dit optreden komen veel Zuid-Afrikanen af. Na het opheffen van de boycot is Paul Simon de eerste internationale artiest die optreedt in het land.

Bevriend

Sting en Paul Simon raken bevriend als ze allebei in hetzelfde gebouw in New York wonen. Paul woont boven Sting en samen maken ze in hun vrije tijd veel muziek. Later gaan ze dit ook samen op het podium doen. Dit jaar hebben ze zelfs samen een tour gedaan op, 18 april was het laatste optreden van de tour in de Amsterdamse Ziggodome.

George & Paul

Beatles gitarist George Harrison en Paul Simon kunnen het goed met elkaar vinden. Ook al is het niet zo vaak als met Sting, ook Harrison en Simon treden met elkaar op. Dit resulteert in twee prachtige duetten van 'Here Comes The Sun' en 'Homeward Bound'.