NPO Radio 5

Veronica in het museum

  1. Nieuwschevron right
  2. Veronica in het museum

Lex Harding was bij Tineke de Nooij te gast. De Veronica legende is nu betrokken bij een nieuw museum...

Oprichter, manager, presentator

Lex Harding heeft er bij heel veel radiostations en tv-zenders gewerkt. Hij maakte onder andere radio bij Dolfijn FM en Veronica, was manager bij de publieke omroep Veronica, oprichter van de commerciële tv-zender RTL Veronique en oprichter van Skyradio.

Alarmschijf

De Top40 is jaren lang door Lex Harding gepresenteerd, dat heeft hij op Veronica en op Radio 3 gedaan. In 1961 had elke Veronica diskjockey zijn eigen hittip. Een rommeltje, vertelde Harding: "We bedachten één plaat die we omarmden en dat werd de alarmschijf. De eerste was 'Oh Well Part 1' van Fleetwood Mac."

Veronicaschip

Momenteel is Lex Harding bezig met het museum over zeezender Veronica: "Ik ben zelf geen verzamelaar. Ik gooi het weg of geef het weg", vertelt Lex Harding. Gelukkig heeft de stichting van het Veronicaschip al jaren lang het erfgoed van de Norderney bewaard.

Geen zin

Eigenlijk had Harding er totaal geen zin in om een museum te beginnen. "We zaten met wat mensen om de tafel en opeens werd ik erin gezogen." Gelukkig heeft Lex Harding er nu veel meer zin in!


Nagebouwd

In het museum zijn twee studio's gebouwd. "Een Wijdverbreid misverstand is dat die uitzendingen van het schip kwamen, die uitzendingen werden gewoon vanuit Hilversum opgenomen." De studio's zijn helemaal nagebouwd met de originele apparatuur.

Symbolisch

Op 31 augstus 1974 moesten alle zeezenders in Nederland stoppen. Om dit te herdenken gaat het museum in Nijkerk op de 31e 18:00 juist open!

Video: Het einde van zeezender Veronica

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.