NPO Radio 5

Je stem kwijt raken, en dan?

  1. Nieuwschevron right
  2. Je stem kwijt raken, en dan?

Je gebruikt je stem de hele dag, maar wat als je hem kwijt raakt? Henk belde met Jessica Fremken, stemtherapeute.

Dag van de stem

We gebruiken onze stem dagelijks. Het belang van onze stem en het gebruik ervan verdient wat meer aandacht. Logopedisten en stemtherapeuten roepen daarom 16 april uit tot 'Dag van de stem'.

Stem kwijt

Henk belt in Wekker-Wakker! met stemtherapeute Jessica Fremken. Wat gebeurt er als je je stem kwijt bent? Jessica legt uit dat er verschillende redenen zijn. "Er kan veel spanning aanwezig zijn of iets organisch." Zodra je stem langer dan een dag kwijt is, raadt ze iedereen aan contact op te nemen met de huisarts.

Wat kun je doen?

"De huisarts stuurt je door naar de KNO-arts of een logopediste", legt de stemtherapeute uit. "Op het moment dat het eenmalig is, hoeft het niet ernstig te zijn. Als het vaker voorkomt, dan moet je zeker naar de huisarts gaan." Het kan zijn dat je de stem verkeerd gebruikt. Dat leer je bij de logopediste.

Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes

Er zijn ook veel manieren om zelf je stem te trainen en te verzorgen. Bekende middeltjes als warme thee en honing kennen we al. Jessica heeft nog een tip: "Ik zou salie drinken." Daarnaast kun je ook stemoefeningen doen, zoals zingen, je stem opwarmen of duidelijk praten. "Articulatie is van groot belang voor je stem."

Jessica Fremken heeft nog meer goede tips om je stem te trainen. Luister hier naar het hele gesprek terug:


Wekker-Wakker!
Ma t/m vr 06.00 - 10.00 uur
Presentatie: Henk Mouwe en Manuëla Kemp