NPO Radio 5

Een kijkje bij anti-terreur

  1. Nieuwschevron right
  2. Een kijkje bij anti-terreur

De Dienst Speciale Interventies wordt ingezet bij terrorisme gerelateerde situaties en grof geweld. Documentairemaakster Jessica Villerius loopt met hen mee, binnenkort te zien op NPO 3.

Onder de Radar

Voor het nieuwe KRO-NCRV-programma Onder de Radar loopt documentairemaakster Jessica Villerius mee met de Dienst Speciale Interventies (DSI). De DSI wordt ingezet bij terrorisme gerelateerde situaties en grof geweld. In Wekker-Wakker! vertelt Jessica over het nieuwe programma.

Erg spannend?

Henk kan zich voorstellen dat het doodeng kan zijn om mee te lopen met de DSI. Meelopen met het interventieteam gaat immers niet zonder gevaar. Heel bang was ze niet. "Er was altijd iemand die mij weg kon trekken wanneer er iets onverwachts zou gebeuren." In de zesdelige serie gaat Jessica mee met de meestbewapende mensen van Nederland. "Ik heb me geen moment onveilig gevoeld", vertelt ze.

Arrestatieteam

In Wekker-Wakker! laat Henk een kort fragment horen uit de documentaireserie. "Ik sloot aan bij het arrestatieteam die een inval ging doen die vuurwapengevaarlijk was. De deur werd hier ontwricht door een explosief."

Terrorisme

Heel bang voor terrorisme is ze niet. "Nederland is heel goed voorbereid en nu ik met al die gespecialiseerde teams heb mogen meelopen ben ik er een stuk geruster op." Volledig voorkomen van aanslagen kan volgens haar nooit voor de volle honderd procent. Als het zover zou zijn, dan zijn ze er klaar voor.

Grappen en grollen

Naast het vele dagelijkse trainen, is het ook veel wachten. Er wordt gelukkig ook veel gelachen onderling. "Het is heel bijzonder om te zien hoe ze vanuit ruststand omschakelen. Het gaat zo razendsnel", vertelt de documentairemaakster.

Onder de Radar wordt komende zes weken iedere woensdagavond om 21.15 uur uitgezonden door de KRO-NCRV op NPO 3.

Beluister hier het hele gesprek met Jessica Villerius:


Wekker-Wakker!
Ma t/m vr 06.00 - 10.00 uur
Presentatie: Henk Mouwe en Manuëla Kemp