NPO Radio 5

Thriller: hoogtepunt in videoclips

  1. Nieuwschevron right
  2. Thriller: hoogtepunt in videoclips

Eigenlijk kan je Michael Jackson's Thriller niet eens een simpele videoclip noemen, daar is hij veel te belangrijk voor geweest.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op 14 november 1983 zagen vrienden, collega's en familie van Michael Jackson als eerste de later wereldberoemde videoclip van 'Thriller'. Hoe kwam dit spektakel tot stand?

De muziek

Rod Temperton schrijft 'Thriller', dat van oorsprong als 'Starlight' wordt opgenomen. Quincy Jones produceert de plaat, die net als de rest van het album Thriller. Volgens opnametechnicus Bruce Swedien wist de crew precies waar ze aan begonnen:

"Quincy Jones zei aan het begin van de opname 'ok jongens, we zijn hier om de platenindustrie te redden'..."

De video

John Landis, regisseur van de toonaangevende film An American Werewolf In London wordt door liefhebber Michael Jackson gevraagd voor de clip. Naar verluidt betaalde Jackson het grooste deel van de productiekosten (zo'n half miljoen dollar) zelf!

De opnames vinden plaats in Los Angeles en New York, met talloze figuranten die de indrukwekkende choreografie compleet maken.

De impact

In december verschijnt de clip op televisie, met veel bombarie: reclamespots, promo's en zelfs een heuse aftelklok zoals hierboven te zien. Maar het is verdiend, de beelden slaan in als een bom. De single zou pas maanden later verschijnen maar werd natuurlijk een wereldhit.

Uiteindelijk zou 'Thriller' uitgroeien tot een van de bekendste, meest geliefde muziekvideo's aller tijden. Geniet hieronder nog eens van de hele film:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.