NPO Radio 5

Het verhaal van Vangelis

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal van Vangelis

Componist Vangelis, geboren als Evangelos Odysseas Papathanassiou, wordt op 29 maart 72 jaar. De muzikale loopbaan van deze Griek is opzienbarend.

Aphrodite's Child

Evangelos start zoals velen met een klassieke piano-opleiding, maar het duurt niet lang voordat hij de popmuziek instroomt. Zijn eerste internationale hits scoort hij rond zijn 25e jaar in Aphrodite's Child, waarbij zijn orgelspel de zang van de uiteindelijke superster Demis Roussos complementeerde:

Filmgeschiedenis

Na een aantal jaren wordt duidelijk dat Vangelis de sfeer op wil zoeken, en dit ook uitstekend kan: Het psychedelische conceptalbum 666 van Aphrodite's Child geeft aan waar Vangelis zijn weg zal vervolgen: Hij componeert in de jaren '70 de begeleidende muziek van verschillende documentaires, de science fiction klassieker Blade Runner (1982) en historisch drama Chariots Of Fire (1981) waarvoor Vangelis een Oscarbeeldje in ontvangst mocht nemen:

In 1992 is het weer raak voor Vangelis, wanneer hij in 1992 een nummer 1 hit in Nederland scoort met filmlied '1492: Conquest Of Paradise':

Jon Anderson

In de jaren '70 kan Vangelis solliciteren als toetsenist voor rockband Yes. Dit wordt niet, maar zo leert hij wel zanger Jon Anderson kennen. De twee vinden elkaar in de muziek en wanneer Jon Anderson de band verlaat neemt het duo verschillende albums op. Ook in Nederland doen singles als 'I Hear You Now' en 'I'll Find My Way Home' het goed met Top 10 noteringen:

De ruimte in

Vangelis componeert nog steeds: zo paste hij zijn 'Chariots Of Fire' aan voor een toneelstuk en componeerde hij in 2014 voor de ESA (European Space Agency) 'Rosetta's Waltz', speciaal voor de op een komeet gelandde sonde... De sonde werkt helaas niet meer, maar we hebben de muziek nog: