NPO Radio 5

Ben jij mijn Valentijn?

  1. Nieuwschevron right
  2. Ben jij mijn Valentijn?

14 februari is de dag van de liefde, maar waar komt Valentijnsdag nu eigenlijk vandaan? Wij hebben een aantal mogelijkheden op een rijtje gezet.

De heilige Sint Valentijn

Er doen zich verschillende verhalen de ronde over het ontstaan van het liefdevolle valentijnsfeest zoals we het nu kennen. Een van de verhalen leidt ons tot de heilige Sint Valentijn. Valentijn was een Romeinse priester of bisschop die geen afstand wilde doen van zijn Christelijke geloof. Hij werd een martelaar en stierf uiteindelijk op 14 februari 269 na Christus. Een andere legende vertelt dat hij een afscheidsbrief had achtergelaten voor de dochter van een gevangene met wie hij bevriend was geraakt. Hij ondertekende het briefje met 'van jouw Valentijn' wat uiteindelijk een traditie is geworden.

Het zijn de vogeltjes

Een totaal ander verhaal richt zich meer tot de natuur. 14 februari zou al een voorloopje hebben op het lentegevoel en dat zou betekenen dat de paringsdrang van de vogels actief zou zijn. Dit verhaal zou kunnen zijn afgeleid van het oude Romeinse vruchtbaarheidsfeest, Lupercalia. Dit feest werd voorheen een dag later gevierd ter ere van Juno, de Romeinse beschermgodin van de vrouw ne het huwelijk, en Pan, de god van de natuur.

Valentijnskaarten

Ook het versturen van valentijnskaarten is een klein mysterie. Mogelijk verwijst het naar het briefje wat Sint Valentijn achterliet, maar begin 20ste eeuw doken er voor het eerst valentijnskaarten op. De oudste kaart dateert rond 1900 en is te vinden in het British Museum te Londen.

En wat denkt u dat de oorsprong van Valentijnsdag is? Laat het ons weten in een reactie.