NPO Radio 5

Tom Petty in 1 minuut

  1. Nieuwschevron right
  2. Tom Petty in 1 minuut

Zanger, liedjesschrijver en gitarist Tom Petty blaast op 20 oktober 65 kaarsjes uit! Bekijk zijn beroemde muziek & levensverhaal in vliegensvlug tempo.

Florida

Thomas Earl Petty wordt op 20 oktober 1950 geboren in Gainesville, Florida. Wanneer hij The Beatles ziet optreden in The Ed Sullivan Show weet hij het: een band vormen is de toekomst voor Tom. Een van zijn eerste gitaar-leraars is een schoolgenoot, niemand minder dan Eagles frontman Don Felder... Dan kan het toch niet missen?

Heartbreakers

Met eerste band The Epics breekt hij niet door, dat is met de Heartbreakers. Een van hun grootste hits, omringd met platina albums, is 'Refugee' uit 1979:

Traveling Wilburys

In 1988 komt Tom Petty samen met een handvol legendes (Roy Orbison, Jeff Lynne, Bob Dylan en George Harrison) voor het bijzondere project The Traveling Wilburys. Samen maken ze onder meer de hit 'Handle With Care':

Stevie Nicks

Een van zijn andere succesvolle 'samenwerkingen' is met Fleetwood Mac zangeres Stevie Nicks. De hit 'Stop Draggin' My Heart Around' werd door Petty geschreven voor zichzelf. Toch mag Stevie Nicks het opnemen, waar Petty later toch wel spijt van kreeg... Gelukkig zouden ze het lied vaak samen uitvoeren:

Recht op erkenning

In het begin van 2015 krijgt Tom Petty nog gelijk in een nare plagiaat zaak: de jonge zanger Sam Smith zou in zijn hit 'Stay With Me' toch te veel geleend hebben van 'I Won't Back Down'... Bent u het er mee eens?