NPO Radio 5

No Dogs Allowed!

  1. Nieuwschevron right
  2. No Dogs Allowed!

Een bizar verhaal leidde tot een van zijn bekendste liedjes: Op 7 maart 1970 debuteerde José Feliciano met deze single in de Top 40.

Quote

When you can sing and work and play for the crowd, but I´m sorry sir no dogs allowed....

José Feliciano - No Dogs Allowed

Jong talent

Het is 1967. De dan 22-jarige Feliciano vertrekt van New York naar Europa waar hij zal gaan optreden. Dit dankzij het succes van covers 'The Windmills Of Your Mind’ en ‘Light My Fire’.

Hondsdolheid

José wordt in Engeland (en Nederland!) echter geconfronteerd met een onmogelijke situatie: Zijn blindengeleidehond, een collie genaamd Trudy, wordt geweigerd. De oorzaak? In Europa heerst angst voor hondsdolheid, waardoor dieren die het continent op willen aan een strenge quarantaine worden onderworpen. Een protestlied is geboren:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Live fenomeen

Hij schrijft 'No Dogs Allowed' in 1969. Het is de live versie van het lied dat in een grote hit wordt: De single komt 7 maart 1970 op 24 binnen in de Top 40 en groeit uit tot zijn eerste Nederlandse top 10 hit.

Ook het live dubbel-album waar de uitvoering vanaf komt, Alive Alive-0!, is in ons land een succes en staat in dezelfde periode op #1 in de Hollandse albumlijst. Deze live plaat is tevens zijn debuut, best uniek!

Bang voor honden

Bijzonder feitje: José Feliciano was eerst bang voor honden! Het was dankzij een instituut in Amerika, zo vertelde hij in een interview, dat de zanger zijn fobie wist te overwinnen en uiteindelijk zelfs zijn vertrouwen kon leggen in een blindengeleidehond. Zijn liefde voor dieren is altijd gebleven, zo leerde Feliciano paardrijden en heeft hij nog altijd honden als huisdier.

Quote

No Dogs allowed a a a but it´s alright, mhhhhmmm, big day gonna come yet...

José Feliciano - No Dogs Allowed