NPO Radio 5

Echte Bondsongs

  1. Nieuwschevron right
  2. Echte Bondsongs

Deze week komt de nieuwe James Bondfilm Spectre uit met als titelsong 'Writing's On The Wall' van de zanger Sam Smith. Artiesten als Shirley Bassey, Nancy Sinatra en Paul McCartney gingen hem voor. Wat zijn de kenmerken van een echte Bondsong?

Huwelijk

Manuëla belt met Ferdi Bolland en ondervraagt hem over de liedjes onder de bekende Bondfilms. "Het is niet alleen een eer om het liedje te schrijven, maar ook een zware taak. Het is het combineren van de spannende beelden met het muzikale verhaal. Je moet als componist een soort huwelijk sluiten tussen die twee", aldus Bolland.

Thema

Volgens Bolland moet het thema uit de eerste titelsong er in verwerkt zitten. Dat nummer is gecomponeerd door John Barry. Hij baseerde het nummer op werk van Monty Norman. Het is niet vanaf het begin zo dat er bekende artiesten worden gevraagd voor het maken van het nummer. Shireley Bassey is de eerste in een lange reeks artiesten.

Tijdloos

De beste Bondsongs zijn volgens Ferdi Bolland tijdloos. "Het zijn van die nummers die je over 20 a 30 jaar nog eens uit de kast haalt en dat ze dan nog steeds mooi zijn. Zijn favoriete nummer is nog niet eens van heel lang geleden. "Adele gaf ons het echte Bondgevoel terug. 'Skyfall' is zo magistraal goed gemaakt. In de intro van de film werkt het muziekstuk zo ontzettend goed. Ze is het grote voorbeeld voor de komende jaren."

Beluister hier het hele interview met Ferdi Bolland terug:

Wekker-Wakker!
Presentatie: Manuëla Kemp
ma-vr 07:00-10:00