Luisteren
MAX

Nieuwe podcast: Helden van de Nederpop

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe podcast: Helden van de Nederpop

In de podcast ‘Helden van de Nederpop’ van NPO Radio 5 en Omroep MAX gaat Daniel Dekker, samen met artiesten van vroeger en nu, op zoek naar de ziel van de Nederlandse muziekcultuur.

In het eerste seizoen staat het levenslied centraal. Wat betekent dit genre voor de Nederlandse muziekcultuur? Hoe is het ontstaan? En hoe heeft de liefde voor het levenslied zich ontwikkeld? Hoe kan het dat grote hits van André Hazes, maar ook Willeke Alberti, Ronnie Tober, Imca Marina en vele anderen nog altijd populair zijn en tot in de late uurtjes luidkeels worden meegezongen in kroegen en cafés? En hoe inspireerden deze artiesten elkaar, van generatie op generatie?

Aflevering 1

#1 - Levenslied in de jaren 50 & 60: Van Willeke Alberti tot Ronnie Tober - Helden van de Nederpop

In de eerste aflevering van ‘Helden van de Nederpop’ start Daniel Dekker de muzikale zoektocht bij de uitvaart van André Hazes in de Johan Cruyff Arena in 2004. Deze iconische uitvaart was een verbroedering van de Nederlandse muziekcultuur; iedereen was er en iedereen wilde afscheid nemen. Stadionspeaker Wim Bohnen, gastheer van de uitvaart, neemt ons mee terug naar die bijzondere avond, en Paul de Leeuw blikt terug op zijn unieke vertolking van Droomland.

In de tuin bij Willeke Alberti gaan we terug naar de jaren 50 en 60: haar jeugd, opgroeiende als kind van een succesvolle vader. Maar ook haar eigen glansrijke carrière komt voorbij, en de vele bijzondere momenten die ze heeft mogen beleven.

Ronnie Tober groeit op in Amerika, maar komt als jonge jongen naar Nederland en via zijn tante in aanraking met Willy Alberti en Willem Duys en wordt gevraagd in het tv-programma ‘Voor de vuist weg’. Het betekent de start van een lange en succesvolle carrière.

Wat is een podcast?

Een podcast kan van alles zijn: Een interview met een bekende Nederlander, een spannend hoorspel, een documentaire over een artiest of een achtergrondreportage. Sommige podcasts zijn series met een begin en einde, anderen staan op zichzelf. Ook verschillen podcasts in lengte, van 10 minuten tot langer dan een uur!

Wanneer je je in een app abonneert op een podcast krijg je bij nieuwe afleveringen een handige melding dat er een nieuwe aflevering voor je klaar staat. Deze kan je dan downloaden en beluisteren wanneer je wilt.

Je vindt podcasts op verschillende sites, platforms en apps zoals op deze site, de NPO Radio 5 app of NPO Luister.