Luisteren

NPO Radio 5 beter te ontvangen via DAB+

foto: Dingena Mol voor NPO Radio 5
  1. Nieuwschevron right
  2. NPO Radio 5 beter te ontvangen via DAB+

De publieke radiozenders zijn vanaf 1 september nog beter te ontvangen via DAB+. Er komen vijftien DAB+ zendlocaties bij, waarmee onder meer de ontvangst op de Waddeneilanden, de Zuid-Hollandse eilanden en de aangrenzende Zeeuwse eilanden verbetert.

DAB+

Op DAB+ zijn alle negen NPO-radiozenders te ontvangen. Steeds meer Nederlanders maken gebruik van digitale radio. Sinds eind 2020 krijgen nieuwe auto’s verplicht een digitale ontvanger ingebouwd. DAB+ zorgt voor meer keuze in zenders en een betere geluidskwaliteit. Broadcast Partners wordt op 1 september de leverancier van het DAB+ netwerk van de NPO. Vanaf die datum wordt het zenderpark voor de NPO uitgebreid naar een totaal van 61 zendlocaties.

"We zien dat steeds meer luisteraars een DAB+ radio gebruiken om naar de publieke zenders te luisteren. Onze ontvangst kan op sommige plekken worden verbeterd, zoals op de Waddeneilanden, de Zuid-Hollandse eilanden en de aangrenzende Zeeuwse eilanden. We willen er als publieke omroep voor iedereen zijn", zegt Jurre Bosman, directeur Audio NPO.

"Met het nieuwe zenderpark verwachten we dat nog meer luisteraars kunnen genieten van de voordelen van digitaal luisteren. De komende jaren blijven we uiteraard ook op FM uitzenden met vier van onze zenders. DAB+ heeft als groot voordeel dat we meer zenders kunnen distribueren, zoals NPO Radio 5, NPO FunX, NPO Soul & Jazz en NPO Sterren NL."

Kort onderbroken

Tijdens de omschakeling, in de nacht van donderdag 31 augustus op vrijdag 1 september, is de ontvangst van de zenders via DAB+ enige tijd onderbroken.

De stations zijn dan wel te beluisteren via FM, kabel en/of internet.