Groot Nieuws
EO

Zondag 19 maart

foto: pixabay.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 19 maart

Een programma met koor- gospel- praise- en
worship-muziek. Deze week een overdenking van Peter Kruijt.

06:00-07:00
Song sung blue
- Neil Diamond

Over the rainbow
- Eva Cassidy

You are the sunshine of my life
- Stevie Wonder
 

I believe in miracles
- Deniece Williams

Anoniem -
Ralph van Manen

When you walked into my life
- Oleta Adams

Have A Little Faith In Me -
Kenny Rogers

This Day
- Point Of Grace
Alter Of God
- Josh Bates

Zomaar Een Morgen
- Kinga Ban

By heart by soul
- Avalon & Aaron Neville
Love Will Bring You Home -
Sharon Kips

Walking In The Light
- Sir Cliff Richard

Lead the way -
Lizz Wright

Be Love
- Kevin Max

07:00-08:00
Always for you
- Michael English

Calmly Resting In The Lord
- The Erwins
S
Ancient Words
- Michael W. Smith

Come Thou Fount
- Hillary Scott & The Scott Family

Once in a lifetime -
Russ Taff

Armen van oneindig
- Hanne de Vries & Jannica van Barneveld

I Will Sing Of My Redeemer
- Fernando Ortega
Amazing grace
- Celtic Woman
 

By His wounds
- Wes King

Jesus your name
- Getty Becker & Hogg

U bent mijn schuilplaats, Heer
- Solisten Opwekking & Band

Power Of Your Love (live) -
Oslo Gospel Choir
I Want To Be Just Like You
- Craig Phillips & Dean


08:00-09:00
Kom tot Mij -
Opwekking
Psalm 68: Geloofd zij God met diepst ontzag
- Samenzang Bovenkerk

U bent hier en het is goed -
LEV 

Lopen Op Het Water
- Pearl Jozefzoon

Als ik Hem maar kenne -
Samenzang
Hij Heeft Niets Gezegd
- Twice
God Roept Ons
- Sela

Heer wat een voorrecht
- Nederland Zingt
Breng me bij Jezus
- Gerald Troost

Uw macht is groot (Psalm 93)
- The Psalm Project

Jezus, Hij is Koning
- CGZ Asaf
Aanbidden kan met woorden
- Wim Bevelander
Prijs de Heer
- Marcel & Lydia Zimmer

Staand' op de beloften
- Gereformeerd Kerkkoor Urk

Daar is kracht in het bloed
- Koor & Band Opwekking

foto: Ditta van Gent

Overdenking van Peter Kruijt.

Voetballen zonder voetbalschoenen.

Een keer per week hebben we met onze kerk een voetbalavond. Op maandagavond hebben we een half veld gehuurd bij een club en komen er een stuk of twintig mannen van een zekere leeftijd een avondje voetballen. Het niveau schommelt tussen briljant voetbal enerzijds en onvoorstelbaar slecht voetbal anderzijds. Verschil tussen die twee wordt vooral bepaald door toeval. Wat in ieder geval duidelijk wordt als je een poosje bezig bent is het verschil tussen datgene wat je in je hoofd nog zou moeten kunnen en de weerbarstige praktijk waarin je toch een stuk langzamer bent dan gedacht.

Nu had ik voor deze activiteit nieuwe voetbalschoenen nodig. Dit is een probleem aangezien mijn voeten dusdanig afwijken van de standaard dat schoenen vaker niet passen dan wel, ondanks de goede maat. Ik zag op den duur bij de verkoper ook een soort wanhoop ontstaan totdat hij in het magazijn verdween en terug de zaak in kwam met twee losse schoenen in zijn handen. Alsof hij ze net gemaakt had. Ik zag de schoenen en ik wist dat dit ze moesten worden. Toen hij de schoenen aandeed beleefde ik echt zo'n 'assepoester-moment': de schoenen zaten als gegoten. Op de eerste voetbalavond met deze schoenen aan heb ik werkelijk de sterren van de hemel gespeeld. Anderen viel het helaas nauwelijks op, maar ik had er zelf een heel goed gevoel over.

Toen ik op een dag weer mijn schoenen uit de schuur wilde pakken om te gaan voetballen zag ik tot mijn grote schrik dat er een schoen ontbrak. Ik vond twee linker voetbalschoenen. Een linkerschoen van mij, en een oude linkerschoen van mijn geliefde 17-jarige zoon. Zoonlief zelf had net nieuwe schoenen gekocht, deze stonden er ook. Maar mijn rechterschoen was verdwenen, net zo goed als de oude rechterschoen van mijn zoon. Ik merkte hoe de vrucht van de Geest op dat moment uit mijn leven begon te verdwijnen. Ik belde mijn zoon die aan het werk was en vroeg hem of hij wist waar mijn rechterschoen was. Wist hij niet. Toen vroeg ik of hij zijn oude schoenen had weggegooid, wat hij bevestigde. Toen vroeg ik hem of het mogelijk was dat hij ipv zijn oude schoenen een oude schoen van hemzelf en een schoen van mij had weggegooid. "Dat zou kunnen" sprak hij.

Er zat niets anders op dan op mijn gewone sportschoenen te gaan voetballen. Dat ging niet lang goed. Mijn voet gleed op een bepaald moment weg waardoor ik een spagaat maakte waarvan ik niet wist dat ik dat kon. Helaas kon ik dat maar één keer, want ik kon met een liesblessure het veld af.

Wil je buitengewone prestaties leveren heb je minimaal de goede voorwaarden nodig in je leven. Dat is de les. Dat is ook de les die de discipelen krijgen in Handelingen 1. Een buitengewone opdracht wacht hen. Ze zullen getuigen zijn van hun Heer in Jeruzalem, Judea en Samaria tot aan de uiteinden van de aarde. Een buitengewone opdracht waarvoor ze buitengewone kracht zullen ontvangen: de Heilige Geest. De discipelen zullen de Geest van God nodig hebben om de opdracht van de Here Jezus uit te voeren. Net zo min als je moet voetballen zonder voetbalschoenen, hoeven ze niet te getuigen van hun Heer zonder de inwonende kracht van de Heilige Geest.

Hoe krachtig dit ook klinkt, ik kan mij voorstellen dat deze opdracht en belofte van de Here Jezus niet direct zo heel aantrekkelijk moet hebben geklonken voor de discipelen. Deze opdracht en belofte van de Here Jezus is het antwoord dat ze krijgen op hun vraag of 'het koningschap van Israël' hersteld zou gaan worden. Deze discipelen hadden meegemaakt hoe hun Rabbi gearresteerd en gekruisigd was. Maar niet alleen hadden ze dat meegemaakt, ze hadden ook gezien en beleefd hoe hun Heer uit de dood was opgestaan. Het had alles op de kop gezet. Ik kan mij voorstellen dat ze grote verwachtingen hadden bij de nabije toekomst. Nu zou alles op zijn kop gaan. Nu komt de revolutie. Nu zou het koningschap van David hersteld worden en hun Heer op de troon komen in Jeruzalem. Eindelijk zou gaan gebeuren waar de profeten al over gesproken hadden. "Gaat U het koningschap van Israël herstellen?"

Misschien is dit wel jouw vraag in onze tijd: gaat er nog iets gebeuren Heer? Wanneer komt Uw koninkrijk? Wanneer vestigt U Uw regering van recht en liefde op de aarde? Wanneer draait u de orde om en laat U zien wie U bent? De wereld lijkt het zo nodig te hebben.

Jezus ontwijkt de vraag van de discipelen door te zeggen dat de tijden in Gods hand zijn en dan geeft Hij de discipelen die opdracht om Zijn getuigen te zijn 'tot aan het einden van de aarde', te beginnen in Jeruzalem. Te beginnen in de stad van de slechte herinneringen. In die onveilige wereld waar ze hun leven niet zeker waren. In die vijandige omgeving die verantwoordelijk was voor de dood van hun Heer.

Het klinkt zo weinig spectaculair. Terugkeren naar Jeruzalem, wachten op de Heilige Geest en getuige zijn van de Heer. Dit klinkt niet als het recept voor revolutie. Als de manier om het Koninkrijk van God in beeld te brengen. Maar toch, als we Handelingen verder lezen dan zien we wat er allemaal voortkomt uit die groep mensen die gedreven door de Heilige Geest gaan getuigen van de Here Jezus in hun wereld. We zien hoe systemen binnenstebuiten worden gekeerd en hoe de meest onverwachte mensen God vinden. We zien hoe sociale, culturele en geografische grenzen verpulverd worden en hoe de toenmalige wereld langzaam maar zeker gewonnen wordt voor Koning Jezus. Dit groepje mensen dat gehoorzaam was aan de opdracht van hun Heer in een uithoek van de wereld hebben de wereld op zijn kop gezet. De gevolgen van hun gehoorzaamheid zijn tot op de dag van vandaag zichtbaar.

De tijden zijn tot op de dag van vandaag in Gods hand. Daarmee is de Grote Opdracht van de Here Jezus onveranderd. Ook vandaag zijn we geroepen om Zijn getuigen te zijn. Om datgene wat we van de Here Jezus gezien, gehoord en ervaren hebben te delen met de wereld om ons heen. Daarin hoeven we niet te voetballen zonder voetbalschoenen, maar mogen we bekrachtigt door de Heilige Geest gehoor geven aan deze Opdracht op de plaats waar we zijn. In de verwachting dat de gevolgen van die gehoorzaamheid verder reiken dan we ons kunnen voorstellen.

De relatie met mijn 17-jarige is overigens weer goedgekomen. Hij heeft nieuwe voetbalschoenen voor mij gekocht en ik mocht dit verhaal delen met de wereld, opdat niemand van jullie zal gaan voetballen zonder voetbalschoenen.