Groot Nieuws
EO

8 november: Leven in vrijheid

  1. Nieuwschevron right
  2. 8 november: Leven in vrijheid

Gewijde muziek en een meditatie in Groot Nieuws. Deze zondagmorgen gaat het over Leven in vrijheid. Naar aanleiding van dat thema mediteert Albert Postma, predikant van de Gereformeerde Vrijgemaakte Kerk in Nijkerk-West, uit Psalm 143: 9 en 10.

Groot Nieuws

Muziekgegevens

1) Psalm 149: Halleluja, laat opgetogen, geen bundel

2) Hoe groot zijt Gij, Joh. De Heer gez. 886

3) Ik Kies Vandaag, Opwekking 645

4) Hoe glanst bij Gods kinderen, LvdK gez. 439

5) Leid mij Heer, o machtig Heiland, Opwekking 27

6) Hoor Mijn Gebed, geen bundel

7) Psalm 143: O Heer, wil mijn gebeden horen, geen bundel

8) Vernieuw Gij mij, o eeuwig licht, LvdK gez. 437

9) Ruwe stormen mogen woeden, Ned. Herv. Bundel gez. 178

10) Vreugde, Vreugde, Louter Vreugde, ELB 357

11) Ga met God en Hij zal met je zijn, Nieuw LvdK gez. 416

12) Hoe glanst bij Gods kinderen, LvdK gez. 439

Meditatie

Afgelopen zomer las ik opnieuw weer in een wat mij betreft zeer indrukwekkend boek. Echt een boek dat ik om meerdere redenen niet snel zal vergeten. Ik heb het over het boek ´De Keuze´ met als ondertitel ´Leven in vrijheid´, geschreven door Edith Eva Eger.

´In dit boek deelt dr. Eger haar oorlogsherinneringen en de opmerkelijke verhalen van hen die zij sindsdien heeft geholpen.

Ze doet uit de doeken hoe ze als psycholoog haar cliënten al jarenlang helpt om zich uit hun eigen gedachten te bevrijden..., en hoe iedereen uiteindelijk voor vrijheid kan kiezen.´

Op de achterflap staat: ´Edith Eger was zestien jaar oud toen ze in 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd. Haar ouders werden direct naar de gaskamers gestuurd en Edith werd gedwongen om voor Mengele te dansen. Haar onverschrokkenheid hielpen haar en haar zusje te overleven, al waren ze nog maar nauwelijks in leven toen het kamp eindelijk werd bevrijd´

We duiken heel even in een kernpassage in dit boek: Het moment waarop ´Dokter´ Mengele Edith uitkiest om voor hem te dansen. Een dans op leven of dood. En Edith beschrijft dan zo ontroerend en aangrijpend tegelijk, hoe ze dan danst voor Mengele..., en al dansend een wijsheid te binnen krijgt die ze nooit meer zal vergeten. Een wijsheid die haar moeder haar influisterde vlak voor hun wegen definitief scheidden: ´ ´Onthou dat niemand, dat wat je in je eigen gedachten hebt, van je af kan pakken´. Een wijsheid die ze, zo schrijft Edith even later in haar boek, nooit meer zal vergeten. Een wijsheid die haar leven meerdere keren zal redden, zelfs nadat de verschrikkingen van oorlog en concentratiekamp voorbij zijn.

´Ik kan zien dat dokter Mengele, de doorgewinterde moordenaar die deze ochtend mijn moeder heeft gedood, zieliger is dan ik. Ik ben vrij in mijn gedachten, iets wat hij nooit zal zijn. Hij zal altijd moeten leven met wat hij heeft gedaan. [De keuze, Edith Eger, p. 60]

Beste luisteraars/geliefde broer en zus..., Zo vrij zou ik wel willen zijn..., en ik denk jij ook wel. Vrij van welke kwade macht of vijand dan ook. Niet dat er geen vijanden meer zijn…, of nooit meer zullen komen. Maar…: Zo kunnen leven... ook als alles je uit handen valt, of wordt afgepakt..., dat je toch in je gedachten vrij kunt blijven omdat dat, wat jij in gedachten hebt sterker is…

Over die vrijheid, waarover Edith zowel vanuit de psychologie als ook vanuit haar geloof vertelt in haar boek, lezen we vandaag ook in psalm 143: 9 en 10, luister maar:


Verlos mij van mijn vijanden, HEER, bij u zoek ik bescherming. Leer mij uw wil te volbrengen, u bent mijn God, laat uw goede geest mij leiden over geëffende grond.


David ontdekte dat God hem kon verlossen van zijn vijanden. Zeker, soms door letterlijk de vijanden te verslaan of te verjagen.

Maar veel sterker was de les die David gaandeweg zijn leven leerde, namelijk dat wat er ook op hem afkwam, of wat er ook door zijn eigen toedoen misschien allemaal aan kwade dingen speelden in zijn leven..., dat door te schuilen bij God, door zich te richten op Gods liefde en genade, door zich te laten leiden door Gods goede Geest..., er ook voor hem die diepe vrede en vrijheid was. David kwam vrij te staan van elke levensangst, zelfs van stervensnood!

We maken een sprong in de tijd… Van David…, naar die langverwachte Zoon van David..., Jezus, de Christus, de Messias..., Jezus, die uit liefde voor heel deze wereld…, Jezus die heel persoonlijk, ook voor jou en mij, naar de wereld toekwam, deze wereld binnenkwam, om die gebroken en kapotte wereld in nood, en om ons mensen voor eens en altijd te bevrijden?

Laten we eens kijken naar Jezus: Wat was Jezus´ geheim? Hoe hield Hij focus? Hoe hield Hij vol, juist ook als alles en iedereen hem tegenwerkte? ...Jezus zocht dagelijks een rustige, stille plek… Vaak voor dag en dauw, om gerust urenlang dat intieme contact te hebben met zijn Abba Vader…

Om juist vanuit dat wat Hij daar, in die intimiteit, in die beschermende nabijheid van zijn hemelse Vader mocht ontvangen..., weer opgeladen, sterk te staan in elke aanvechting, tegenover elke kwade macht... Zelfs sterker te zijn dan zonde en dood, die vol over hem heen zouden komen.

Jezus, was volledig afgestemd op zijn Vader..., en daardoor in staat om Vaders wil te doen. Jezus was volledig afgestemd op zijn Vader, en zo vol van de Geest dat Hij alles kon geven…! Zijn eigen leven…! Met maar één doel: Dat ook jij en ik vandaag in die ultieme vrijheid kunnen gaan staan en leven: Die vrijheid en vrede..., diep van binnen..., Die vrijheid en vrede die ons normale menselijke verstand verre te boven gaat..., [Efeze 3:18-19]

Die liefde van Christus..., sterker dan de dood, waardoor wij ook nu midden in deze Corona-crisis, oog in oog met die voor het blote oog onzichtbare vijand..., schuilen bij God..., afstemmen op zijn goede Geest..., om in deze wereld, in deze tijd Jezus te volgen..., en in alle vrijheid van zijn liefde en genade uit te delen.