Groot Nieuws
EO

Zondag 16 juli

foto: Shutterstock
  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 16 juli

Een programma met koor- gospel- praise- en worship-muziek. Deze week een overdenking van Kees van Velzen.

06:00-07:00
Angel of the morning – Merrilee Rush
Precious love – Olivia Newton-John
Sometimes I cry – Buddy Miller
Dit is een morgen als ooit de eerste – Elise Mannah – NLB 216
Someday I may rise above it all – Bruce Carroll
Look what love has done – Oleta Adams
Carry on – Stu Garrard & Michael W. Smith
Verbonden – Delise
The moon – Kendall Payne
Find your kindness – Rend Collective Experiment
I’m praying for you – Babbie Mason
Great is Your faithfulness – Bryn Haworth – Opw. 123

07:00-08:00

Great is Your mercy – Don Moen
Beautiful Messes – Hillary Scott & The Scott Family
Jesus, the mention of your name – Donnie McClurkin
Soon and very soon – Andrae Crouch
Grace abounds – Laura Story
Mooie Vader – Coen van den Heuvel
Awesome God – Rich Mullins
He watches over you – Our Family
By Your name – Michael Card
Blessings – Lucas Kramer & Myrthe Ebbers
Niemand is als U – Opwekking – Opw. 474

I know who you are – Ginny Owens

08:00-09:00
’t Is nu het uur – Opwekking – Opw. 235
Psalm 106: 1 en 22 ‘Looft nu den Heer want Hij is goed’ – Christelijk Gemengd Koor ‘Omnia Cum Deo’ – NH Bundel
Heer, Uw licht en Uw liefde schijnen – Opwekking – Opw. 334
Magnificat – Sela
Eens was ik een vreemdeling – Noorder Mannenkoor – Joh. de Heer 878
Kom tot Uw Heiland – Christelijke Gemengd Zangvereniging ‘Looft den Heer’ – Joh. de Heer 120
Hoe mooi – Delise & Marjolein Keijzer
Er komen stromen van zegen – Talitha Nawijn & Suzanne van der Velde – Joh. de Heer 57
Alles nieuw – Eline Bakker & Dwight Dissels
God van heil (Psalm 68) – The Psalm Project & Suzanne van der Velde

foto: Kees van Velzen

Vakantietijd.

Zo middenin juli is het voor velen vakantietijd. Vaak wordt daar het woord “recreatie” bij genoemd. Mooi woord. Het betekent letterlijk “opnieuw geboren worden”.
Maar dat is een term die we kennen uit de Bijbel. De Here Jezus noemt dat in Zijn gesprek met Nicodemus, een belangrijke Joodse geleerde. Hij overvalt hem daar kennelijk mee. Nicodemus reageert heel verbaasd. Heeft hij net een keurige inleiding gehouden, nadat hij 's nachts tot Jezus is gekomen, Johannes 3:2: ”Rabbi, wij weten dat U van God gekomen bent als leraar, want niemand kan deze tekenen doen die U doet, als God niet met hem is”.
Maar de reactie van de Here hierop is verrassend Johannes 3:3: “Als iemand niet opnieuw geboren wordt, kan hij het Koninkrijk van God niet zien”. Dit verbaast Nicodemus zeer en hij zegt dat je toch niet opnieuw uit je eigen moeder geboren kunt worden?”
Jezus antwoord heeft te maken met uit de Geest geboren worden en Hij zegt opnieuw: “Je moet opnieuw geboren worden!”
En dan volgt later die overbekende tekst ui Johannes 3:16: “Want zo lief heeft God de wereld gehad dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.”
Wat zou u/jij zeggen tegen Jezus als Hij dat allemaal tegen ons zou zeggen? Ben jij opnieuw geboren?
Wat me opvalt dat in deze tijd van recreatie en vakantie, vakantie komt van een Latijns woord dat vrije tijd betekent, dat juist in vakantietijd mensen gaan nadenken over van alles en nog wat. Vaak is het trouwens lastig om ineens vanuit b.v. een drukke baan, vrij te zijn. Vakantie wordt aanvankelijk meer stress dan ontspanning en als “opnieuw geboren worden” voelt het al helemaal niet. Er kan iets blijven hangen van, hoe zal het op het werk gaan, wat als ik er niet bij ben, is er nog wel werk voor me als ik terugkom etc.
Wat te doen? Rustig blijven en meestal, na een paar dagen komt het vakantiegevoel vanzelf wel. Hier spreekt een beetje een ervaringsdeskundige...

Maar wat mij vooral helpt is het besef dat God de God is van rust en ontspanning. Echt waar? Jazeker! Niet voor niets stelde Hij een rustdag in. Niet voor niets zei Hij dat allerlei zwoegen niet echt helpt en dat God het zelfs Zijn geliefden in de slaap geeft! O zeker, ijver is een christelijke deugd maar rust(ig) eveneens. Psalm 127: 1 en 2.
Opmerkelijk vind ik dat Jezus tijdens Zijn reddingsmissie op onze aarde Zijn volgelingen uitnodigt om te rusten (Marcus 6:31) en zij gaan naar het noorden van Israel en dat is Galilea. Een prachtig gebied met een meer, beken, een rivier, bossen, heuvels en bergen.
Kortom, ontspanning, vakantie, recreatie het mag allemaal en het is de bedoeling van onze Schepper!In een tijd waarin velen, jongeren en ouderen met burn-outs kampen, een belangrijk advies!

Maar nu even over de periode waarin wij nu zijn. Vakantie, recreatie. Ooit werd ik op een christelijke camping, ergens in Nederland, gevraagd om mee te werken aan een soort van Bijbelvakantieweek. Dat hield in dat ik een aantal Bijbelstudies zou geven, avondsluitingen zou verzorgen en beschikbaar was voor mensen met vragen. Eerlijk gezegd had ik daar niet veel zin in. Druk was en ben ik nog altijd met allerlei christelijke activiteiten. Omdat ook tijdens onze vakantie te moeten doen... Allerlei excuses en uitvluchten bedacht ik maar de eigenaar van die camping bleef aandringen. “Ja maar”, zei ik en dat klopte natuurlijk, “ik heb net mijn caravan verkocht en dus kan ik niet komen”. “Oh, maar, voor overnachtingen zorgen wij”, was het montere antwoord, “stacaravans genoeg”. Tja, toen was er geen redden meer aan en met onze jongste zoon gingen mijn vrouw en ik naar die camping. Ik met frisse tegenzin.
Daar aangekomen deed ik een wonderlijke ontdekking. Wat was het leuk! Mooie camping, leuke mensen, maar wat me vooral opviel, ook als spreker op verschillende plaatsen en in diverse kerken, wat was er een openheid voor de dingen van God!
Mooie studies en prachtige gesprekken ontstonden. Juist in die vakantie periode is er tijd om na te denken, tijd om tot bezinning te komen, te resetten, je toe te wijden, opnieuw, aan bv. je man je vrouw en kinderen en je toe te wijden aan God Zelf.
Dat is recreatie. Je komt als herboren weer thuis. Je kunt er weer tegenaan.

Maar, het plaatje dat ik tot nu toe schetste, gaat nogal uit van man, vrouw, kinderen, die na een mooie vakantie er weer helemaal tegen aan kunnen. Niks mis mee, maar het kan dat er nu een categorie luisteraars is, die zich hier niet in herkent. B.v. omdat je alleengaand bent, omdat je, ik noem maar wat, vorig jaar helemaal geen leuke vakantie hebt gehad. Omdat b.v. na een vakantie je huwelijk strandde of kinderen onhandelbaar en ontevreden waren.
Er is een categorie mensen, die net zoals de Feestdagen aan het eind van het jaar, met die voor hen opgeklopte vrolijkheid, zoals vakanties, niks kunnen.
Of die het geld daar niet voor hebben.
Is recreatie toch mogelijk?
Nou en of! Zoals ik eerder aangaf is wedergeboorte/opnieuw geboren worden, een prachtig Bijbels woord voor wat het betekent Jezus te leren kennen. De Bijbel zegt dat dan het oude voorbijgegaan is en het nieuwe is gekomen. Het betekent dat je niet meer alleen bent, want Hij belooft bij je te zijn. Hij, die zei, je niet bezorgd te maken voor de dag van morgen.
Laat dat jouw recreatie zijn. Als op pad mag gaan om van andere landen en culturen te genieten, mooi, maar nooit zonder Hem daarbij en in alles te betrekken.
Als je dat allemaal niet kunt doen, besef dan dat de bijbel zegt dat het voor de blijmoedige altijd feest is.
Blijmoedig, dat kun je met Hem eigenlijk altijd zijn, op vakantie of thuis, in zonneschijn of regen. Want Hij is er bij.