Groot Nieuws
EO

Zondag 23 oktober

foto: pixabay.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 23 oktober

Een programma met koor- gospel- praise- en
worship-muziek. Deze week een meditatie van Peter Kruijt.

06:00-07:00
Early in the morning -
Vanity Fare

Make you feel my love
- Adele

La ballade des gens heureux
- Gerard Lenorman
Big Yellow Taxi
- Amy Grant
The Bridge
- Lenny LeBlanc

Kleine Dingen
- Delise
Old and wise
- The Alan Parsons Project
I don't know how to love him
- Yvonne Elliman
Jesus to a child
- George Michael
Land of hope and glory -
Vera Lynn
Soms Is Liefde -
Lucas Kramer & Joke Buis
Have I told you lately that I love you
- Van Morrison
Nu dat jij er bent
- Trijntje Oosterhuis & Carel Kraayenhof
Fragile
- Sting
Higher and higher
- Rita Coolidge


07:00-08:00
When the saints go marching in
- The Jaffo Gate Quartet
Beyond justice to mercy
- Susan Ashton
 

Incomplete
- John's Son

Come as you are
- Jaci Velasquez

From The Breaking Of The Dawn (Every Promise)
- Stuart Townend

Goede Hoop - Ode 11
- De Oden van Salomo
You are my refuge
- Matthew Ward

He is exalted
- Twila Paris
Micha (Kom Laten We Gaan)
- Christian Verwoerd

Holy, Holy, Holy
- Audrey Assad

Hoe Lang
- Opwekking

Still / Be Still My Soul
- Don Moen

Follow me
- Casting Crowns

08:00-09:00
Maak ons tot een stralend licht
- Opwekking

Psalm 95: Komt laat ons samen Isrels Heer -
Het Holland Koor
Groot is Uw trouw, o Heer
- Women in Worship
Lopen Op Het Water
- Pearl Jozefzoon
Abba Vader
- Westlands Mannenkoor
 

De kracht van Uw liefde
- Heleen Koudijs

Aan Uw Tafel
- Sela

Daar is plaats bij 't kruis
- Herv. Gem. Zangver. 'Vox Jubilans'

Ik heb U lief
- Rebecca Steenbergen
Koning Jezus, wij verhogen U
- Opwekking
Spreek mij van Jezus mijn Heiland
- Chr. Groot Gem. Koor Stadskanaal

Zegen
- Reyer & Mirjam Kerkhof

Vul dit huis -
Choir Company

foto: Ditta van Gent

Meditatie van Peter Kruijt

Alles is mogelijk voor hen die geen 'nee' kunnen zeggen.

Er komen nieuwe mensen bij ons in de straat wonen. Een poosje terug had de nieuwe bewoonster zich voorgesteld en naast haar stond haar moeder. Een kranige vrouw van in de 80 die ongewoon scherp de wereld in het snotje leek te hebben. Zij is recent vlak achter ons komen wonen. Goede kennismaking, leuk gesprek, prima mensen volgens mij.

Een poosje terug stond ik voor de deur met onze hond, toen moeder en dochter weer langs liepen en moeders vroeg of ik handig was.

Nou, dat ben ik dus niet. Ik ben ergens in een grijs verleden onhandig verklaard. Zodra ik een schroevendraaier in mijn hand heb word ik onrustig. "Ja, maar je bent toch schipper geweest", zegt iedereen dan. Nou, dat zegt dus helemaal niets. Ook onder schippers heb je handige mensen en mensen zoals ik. Ik heb geleerd dat het bijzonder bevrijdend heeft gewerkt om te erkennen dat ik niet handig ben. Niets staat je ontwikkeling als mens zo in de weg dan vol te houden dat je dingen kunt, die je eigenlijk helemaal niet kan. Echt waar mensen: de waarheid maakt je vrij.

Of ik dus handig ben, vroeg ze. "Nou nee, helaas niet mevrouw" sprak ik meelijwekkend. Vervolgens hoopte ik dat daarmee de kous af was, want ik voelde een vraag komen. De kous was niet af. Ze keek mij scherp en doordringend aan en zei: “Zou je misschien een paar lampen op kunnen hangen?”

Ik voelde dat ze dwars door mij heen keek. Dat ze zag dat ik dat heus wel kon. Ik hoorde mijzelf vervolgens in een soort slow-motion antwoorden: "Maar…natuurlijk…mevrouw…lampen…ophangen…is…geen…enkel…probleem…" Het was net alsof ik vanaf een afstand naar mijzelf stond te kijken terwijl ik mijzelf die ongelofelijke zin hoorde uitspreken.

Ik heb dit moment ter reflectie nog vaak teruggehaald. Hoe kon ik dat nou zeggen? Lampen ophangen is juist wel een probleem! Geen lamp is hetzelfde. Geen ophangsysteem is hetzelfde. Soms moet je zelfs boren en je moet aan elektriciteit zitten! Aan boord een paar keer een oplawaai gehad toen ik nog dacht dat ik handig was. Sindsdien groot respect voor elektriciëns die met ware doodsverachting draden aan elkaar knopen. Lampen ophangen is een ramp. Lampen ophangen is voor mij de eerste stap op de glijdende schaal richting het zondigen in taal en gebaar. Toen we in ons huidige huis kwamen wonen heb ik ook lampen opgehangen. Ik ben blij dat er toen geen gemeenteleden in de buurt waren, want ik was per direct van mijn voetstuk gevallen en op non-actief gesteld waarna ik een ernstig huisbezoek van bezorgde raadsleden had kunnen verwachten.

Nou goed, u kunt zich dus voorstellen dat ik mij ietwat overvraagd voelde. Dit gebeurde de discipelen ook toen in Marcus 9 een jongen bij hen gebracht werd die door een boze geest bezeten was en hen gevraagd werd of zij die geest konden uitdrijven. Een geest die de jongen op de grond deed gooien en verstijven. Die het schuim op zijn lippen bracht en hem deed knarsentanden. Een verschrikkelijke situatie waar echt Goddelijk ingrijpen nodig was. Maar de discipelen konden het niet.

En de Here Jezus was er niet. Die was met Petrus, Jakobus en Johannes de berg op gegaan waar opeens iets van Jezus' hemelse gestalte zichtbaar was geworden. Waar Elia en Mozes waren verschenen en met Jezus spraken. Waar een stem uit de wolk had geklonken die zei: "Dit is mijn geliefde Zoon, luister naar Hem." De hemel even op aarde, boven op de berg. Maar ze kunnen daar niet blijven, Petrus stelt nog voor om tenten op te slaan. Maar het moment gaat voorbij, alsof de hemel weer dicht gaat waarna ze letterlijk afdalen en opeens middenin de situatie staan tussen de overvraagde discipelen met de bezeten jongen.

Misschien herken je dit wel. Die momenten in je leven dat je geconfronteerd wordt met lijden, ziekte of dood en je voelt hoe de situatie je overvraagd. Hoe je de machteloosheid voelt die de discipelen voelden in hun bidden voor deze jongen. Hoe de ernst en de uitzichtloosheid lijkt te winnen. En ja, misschien heb je ooit wel momenten beleefd dat de hemel open was, dat God zo dichtbij was. Momenten waar je je tent had willen opslaan en waar je had willen blijven. Maar de realiteit heeft je ingehaald. De gebrokenheid heeft je geraakt en je staat met lege handen.

"Kunt u iets doen?" De vraag van de vader van deze jongen aan Jezus is misschien wel jouw vraag vandaag aan God. "Kunt u iets doen?" aan de uitzichtloosheid, aan het lijden, aan de pijn?

Maar dan zegt Jezus: "Alles is mogelijk voor wie gelooft."

Wat zegt Jezus nu tegen die arme vader? Alles is mogelijk? Is het geloof van de vader nu opeens de voorwaarde voor genezing? Wat voor geloof? Hoe dan?

Geloof is de zekerheid dat alles waarop we hopen werkelijkheid wordt, zegt de Hebreeën-schrijver. Geloof is de brug tussen de aarde en de hemel. En tegelijkertijd is geloof niet vanzelfsprekend, geen trukendoos of middel om de hemel op aarde te brengen. Geloof is een gave van God en wat kan het ons in het midden van ziekte, zonde, dood en gebrokenheid ontbreken aan juist dit geloof.

De vader geeft hier in zijn antwoord aan Jezus woorden aan: "Ik geloof! Kom mijn ongeloof te hulp."

Ik hou van de oprechtheid in deze woorden. Bij Jezus is er ruimte om naast je geloof ook je ongeloof te belijden. Jezus was niet op zoek naar spierballen-geloof. Hij was op zoek naar een oprecht hart waar de afhankelijkheid van God gevoeld werd. "Ik geloof, kom mijn ongeloof te hulp".

Jezus geneest de jongen. De hemel eventjes op aarde. Een glimp van het komende Koninkrijk wordt zichtbaar. Geloof strekt zich uit naar dit komende Koninkrijk en door het geloof leven we vandaag alsof dat Koninkrijk al gekomen is. Ook als het wonder niet gebeurt of onze wereld niet lijkt op het Koninkrijk dat komt. Daarom is alles mogelijk voor wie geloven.

Alles is ook mogelijk voor wie geen 'nee' kunnen zeggen. Dus stond ik op een zaterdagmorgen op een krukje een lamp op te hangen bij de nieuwe achterbuurvrouw. En dat lukte wonderwel goed! De dame in kwestie had echter geen moment getwijfeld aan mijn kunnen en haar geloof werd bevestigd. Mijn ongeloof in eigen kunnen kreeg niet het laatste woord. Alles is mogelijk voor wie geen 'nee' kunnen zeggen.

Vandaag, op 23 oktober, denk ik terug aan dat andere moment waarop ik 'geen nee' kon zeggen. Dat was 22 jaar geleden in de kerk in Katwijk waar ik van harte 'ja' zei tegen mijn lieve vrouw Florianne. In de afgelopen 22 jaar hebben we werkelijkheid zien worden waarop we hadden gehoopt en zien we in elkaar glimpen van de wereld die komt. Voor de tijd die voor ons ligt geloven we en vragen we bij twijfel Gods hulp. Want alles is mogelijk voor wie gelooft.

Psalmen voor U
Dit is een Psalm op verzoek. En dat doen wij in samenwerking met het NBG.
De audiobijbel is hier te vinden en te beluisteren: https://bijbel.nbv21.nl/

In de Mijn Bijbel app van het NBG (gratis) zijn de NBV21 en de BGT te beluisteren door de luidspreker aan te klikken.

De Psalmen uit de NBV21 Audiobijbel zijn opgenomen en geproduceerd door Thinium Audioboekproducties. De voorlezer is Lottie Hellingman.
© NBG 2021.