Groot Nieuws
EO

Zondag 5 juni 2022

foto: pixabay.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 5 juni 2022

Een programma met koor- gospel- praise- en worship-muziek. Deze week een meditatie van Jurjen ten Brinke.

06:00-07:00
Ride Like The Wind – Christopher Cross
Don’t You Cry – Oslo Gospel Choir
The Comforter – Edwin Hawkins & The Edwin Hawkin Singers
Jaag Niet Naar De Wind – LEV
Fire And Rain – James Taylor
Jesus You’re Beautiful – CeCe Winans
That’s What I Love About Sunday - Craig Morgan
Open – Cathy Burton
Geest Van Hierboven – Stef Bos & Jongerenkoor Samen Op Weg
Walking In The Spirit – Wanda Jackson
Holy Spirit – Chris Falson
River Of Grace – Christy Nockels
More Like A Whisper – The Martins
Spirit Wind – Casting Crowns

07:00-08:00
Wind And Spirit – Chris Rice
River – Patty Cabrera
Refiner’s Fire – Brian Doerksen
Amazing Grace – Judy Collins
Regen Op Ons – Reyer & Lars Gerfen
Love Is The Only Power – Out Of The Grey
Spirit Of The Living God – Michael Crawford
Welkom, Heilige Geest van God – Gerald & Nelinda Troost
Grace Has Called My Name – Kathryn Scott
His Strength Is Perfect – Steven Curtis Chapman
You Are My Hiding Place – Selah
Wat Een Liefde – Marcel & Lydia Zimmer
Grace Flows Down – Sandi Patty & Jenn Helvering
Open Your Eyes Dear Savior – Ginny Owens

08:00-09:00
Ik Wil Leven Door Uw Geest – Opwekking
Psalm 119: Och, Schonkt Gij Mij De Hulp Van Uwen Geest – Chr. Mannenkoor Stereo
Luister Naar De Wind – Elise Mannah & henk Doest
Kom Heilige Geest – Sela
Wees Stil Voor Het Aangezicht Van God – New Voices & Oriolus
Ik Buig Neer – Bouw Uw Troon
Heer, Uw Licht En Uw Liefde Schijnen – Diverse Solisten
Wat De Toekomst Brengen Moge – The Credosingers
Laat Het Huis Gevuld Zijn – Opwekking
Heilige Geest van God – Samenzang NZ
10.000 Redenen – Kees Kraayenoord
Vrede Zij U – Chr. Mannenkoor D.E.V.
De Heer Is Mijn Kracht En Mijn Lied - Opwekking


foto: eo.nl

Meditatie van Jurjen ten Brinke

Pinksterfeest! De Heilige Geest is uitgestort. Als een waterval over de discipelen heen gekomen, terwijl zij biddend bij elkaar zaten in een bovenzaal in Jeruzalem. Wat is dat, ‘de Heilige Geest is uitgestort’? Heel eenvoudig dit: de Geest van Jezus, die naar de hemel was teruggegaan, is beschikbaar voor Zijn volgelingen.

Wat een zegen! Want hoeveel mensen, gelovig of niet, zouden wel als Jezus willen zijn! Het goede nieuws van vandaag is: het kan. Je mag erom bidden, naar verlangen en tegelijk constateren dat God aan het werk is, als je Zijn karakter in jezelf ontdekt.

Ik lees met je Galaten 5:22 en 25, waar het gaat over de vrucht van de Geest.
Maar de vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Er is geen wet die daar iets tegen heeft. (...) Als we leven door de Geest, laten we de Geest dan ook volgen.

Paulus kiest ervoor om het te hebben over vrucht. Dat woord is enkelvoud.

Het woord ‘vrucht’ brengt ons in de landbouw. Je kunt er een paar dingen van leren.

Allereerst vindt groei (christelijke groei!) geleidelijk plaats, net zoals een kool of een aardappel groeit. Groei kun je in de natuur niet zien – je kunt het alleen na een poosje constateren. Groei van de vrucht van de Geest vindt plaats in het leven van een christen, maar je bent je daar niet van bewust totdat je met problemen of moeilijkheden te maken krijgt en je denkt: een paar jaar geleden zou ik nooit zo geduldig of beheerst gereageerd hebben in deze omstandigheden. Dat bewijst dat de vrucht van de Geest gegroeid is, geleidelijk en zonder dat je het zelf merkte.

In de tweede plaats is groei van de vrucht van de Geest ook onvermijdelijk. Groei vindt plaats. Ik las over een verhaal van een man die op zijn graf een steen van marmer kreeg en op één of andere manier was er een eikel in zijn graf terechtgekomen. In de tijd die volgde, ging de eikel groeien, heel langzaam en zonder dat iemand het merkte. Maar uiteindelijk brak de marmeren grafsteen doormidden, zo sterk was de eikel. Marmer tegenover een klein vruchtje? Als je niets weet over hoe dingen groeien, zou je wedden at het marmer sterker was. Maar natuurlijk won in dit geval uiteindelijk de eikel.

Als iemand de Geest in zich heeft, als hij een christen is, dan zal de vrucht groeien! Hoe het leven van een christen er ook uit ziet, de vrucht van de Geest zal erdoorheen breken. Dat is bemoedigend voor ons als we denken hoe marmerachtig onze zondige natuur is; maar het is ook een uitdaging. We worden gedwongen om ons af te vragen, nadat we een aantal jaar of langer christen zijn: Groeit er wel een vrucht in mijn leven?

In de derde plaats groeit de vrucht van de Geest van binnenuit. Het gaat dus niet allereerst om gedrag of kenmerken die je ziet. Het is een verandering die veel dieper plaats vindt. Denk maar eens aan een appelboom: zorgen de appels die eraan hangen dat de boom leeft? Nee, want als je appels vastbindt aan de takken van een dode boom, dan zou dat de boom niet levend maken. De appels zorgen niet voor leven; ze zijn er een teken van dat de boom levend is. En het leven van de boom brengt vrucht voort!

Het is wel belangrijk om dit te zien want vaak zijn we geneigd om gaven van de Geest op te vatten als het werk van de Geest in iemand. Dat kan! Zoals op het Pinksterfeest, bij Petrus en de discipelen die op een wonderlijke manier al hun hoorders, met verschillende talen en achtergronden, konen bereiken.

De enige manier om zeker te weten dat de Geest van God in jou is komen wonen, is dat de vrucht van de Geest gaat groeien. En de eerste vrucht is bijvoorbeeld liefde… Als je geen liefde laat zien in je leven en je kunt wel profeteren of in vreemde talen spreken… dan zou het je niets baten…

In de vierde plaats is de groei van de vrucht symmetrisch. Denk maar aan een sinaasappel, die heeft verschillende partjes. Toch is het één vrucht (en niet 9 vruchten, ofzo). Zo spreekt Paulus dus over één vrucht van de Geest, en die bestaat uit: liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. En die groeit altijd gelijk op. In wezen zijn ze één.

Van nature ben je misschien beter in het één dan in het andere. Maar de Geest werkt in al die onderdelen. En dat is belangrijk! Want… sommige mensen lijken vrolijk en gelukkig (vreugde) en leggen heel gemakkelijk contact met andere mensen, maar zijn onbetrouwbaar in het onderhouden van vriendschappen (trouw/vertrouwen). Dat is dus geen echte blijdschap, maar gewoon een sociaal en extravert karakter. Er zijn mensen die zich nooit ergens druk om maken en niet uit het veld te slaan zijn (vrede), maar ze zijn niet vriendelijk of aardig. Dan is het misschien geen echte vrede, maar onverschilligheid… en eigenlijk ben je een gevoelloos mens met wie het moeilijk is om contact te maken.

Het is Pinksteren. De Geest die deze vrucht aan jou en mij wil geven, is uitgestort!! Hij is beschikbaar voor jou en voor mij. Hoe kun je Hem krijgen? De Bijbel zegt: door te bidden, door de handen opgelegd te krijgen, door geloof…

Maar uiteindelijk groeit het in je leven, stap voor stap. Sommigen van ons hebben daar heel bijzondere, persoonlijke ervaringen bij gehad. Wat een voorrecht en een zegen! Ik zou je dat allemaal gunnen, inclusief mezelf. Maar een bijzonder moment… daar kun je niet altijd naar blijven verwijzen. Mijn bruiloft was ook heel bijzonder… daar is een fundament van het verbond gelegd. En tegelijk: het zou niet best zijn als ik jarenlang altijd moet verwijzen naar vrijdag 26 mei 2000, dat het wel goed met mij en mijn vrouw gaat. Nee, de vrucht mag zichtbaar worden en blijven groeien in onze levens… steeds meer.

Daar verlang ik naar. Voor mezelf en voor ons allen. Dat je de vreugde, blijdschap, liefde, het geloof en geduld en al die andere dingen in je leven mag ervaren. Dagelijks.

Dat wens ik je toe!