Zondag 11 december
- Nieuws
- Zondag 11 december
Een programma met koor- gospel- praise- en
worship-muziek. Deze week een overdenking van Paulien Vervoorn.
06:00-07:00
Morning has broken - Cat Stevens
Welcome in - Phil Keaggy
Melody Of You - Eastville
You Alone - Brian Littrell
The bells of Christmas - Chris de Burgh
To Be Together - Amy Grant
Hey Moon - Sidewalk Prophets
Belofte van de eeuwen - LEV
Days Of Grace - Greg Long
A Baby Changes Everything - Mallery Hope
O come, O Come Emmanuel - Danny Gokey
Maybe This Christmas - Leigh Nash
Focus Op Jezus - Gerald Troost
Blessing In Disguise - Margaret Becker
Cast down your cares - John Michael Talbot
07:00-08:00
You need a reason - The Sweet Comfort Band
Power To Redeem - Lauren Daigle
Draw me close - Michael W. Smith
Beautiful Son - Mandisa
Eeuwig Licht - Trinity
Child Of Peace - Sandi Patty
While Shepherds Watched - Andrew Peterson
Pie Jesu - Celtic Woman
Het Licht Komt Eraan - Pearl Jozefzoon & Reyer
Your Star Outshines The Heavens (Your Love Falls Down) - Michelle Tumes
Away In A Manger - Brandon Heath
Mijn Redder - Opwekking & Marcel Zimmer
Breath Of Heaven - Guy Penrod
God Is With Us - Casting Crowns
08:00-09:00
Wij eren en aanbidden U - Opwekking
Psalm 85: Gij hebt Uw land, o Heer, die gunst betoond - Noorder Mannenkoor
Tel uw zegeningen - Zanggroep
Kom Tot Ons De Wereld Wacht - Sela
Heft op uw hoofden, poorten wijd! - Samenzang Noorderkerk
Op U Mijn Heiland Blijf Ik Hopen - Joke Buis
Ik Kniel Aan Uwe Kribbe Neer - Kees Kraayenoord
Daarom behoor ik Hem - CMK Asaf
Jezus Uw Liefde Raakte Mij Aan - Opwekking
Geen Tijd Meer Te Verliezen - Christian Verwoerd
Verwacht de komst des Heren - Koorzang
Waar komt mijn hulp vandaan - Miranda de Vlieger & The Psalm Project
Rejoice - Young Ladies Choir
Stralen van Geluk - Psalmen voor Nu
Op U alleen, mijn licht, mijn kracht - Elise Mannah
foto: eo.nl
Overdenking van Paulien Vervoorn
Licht in het donker
‘Zeven tips om de donkere dagen door te komen.’
‘Recepten voor de donkere dagen.’
‘Voorkom winterinbraak tijdens de donkere dagen.’
Je kunt het zo gek niet bedenken of je komt de woorden ‘donkere dagen’ wel ergens tegen in de krant, de supermarkt of op (social) media. En bijna nooit wordt daar iets gezelligs mee bedoeld. Het is in deze tijd vaak donker, koud, nat en guur. Alleen mensen die van gesloten gordijnen en kaarsjes houden, worden blij van de donkere dagen. Laten we eerlijk zijn, december is niet enkel een maand van gezelligheid en intens genieten van het verwachten van Jezus’ komst op aarde. Juist rond kerst kunnen gedachten en gevoelens bovenkomen die te maken hebben met gemis, eenzaamheid, verdriet, sociale verplichtingen en ingewikkelde familierelaties. Toch staan we juist in deze donkere dagen stil bij het Licht, bij Jezus zelf. We hoeven immers geen wintertypes te zijn om ons te verheugen in het Licht dat hij brengt: Licht in ons leven én in de levens van anderen.
Samen met Willem Ouweneel schreef ik een paar jaar geleden het boek Donkeredagenvragen: Advent in ander Licht. Met allerlei vragen en antwoorden om je voor te bereiden op kerst.
Ik had het net over letterlijk donkere dagen, maar soms kan het ook zo donker voelen in je leven. Een van de vragen die Willem en ik stelden, was: waar is Jezus in mijn donkere dagen? We schreven er meerdere stukjes over. Vandaag lees ik er een voor. Naar aanleiding van Exodus 10: 21 t/m 29 over de negende plaag, drie dagen dikke duisternis.
21De HEER zei tegen Mozes: ‘Strek je arm uit naar de hemel, dan komt er duisternis over Egypte, een duisternis zo dicht dat ze tastbaar is.’ 22 Mozes strekte zijn arm uit naar de hemel, en toen was heel Egypte in diepe duisternis gehuld, drie dagen lang. 23Drie dagen lang konden de mensen elkaar niet zien en kon niemand een stap verzetten. Maar waar de Israëlieten woonden was het licht.
24Toen ontbood de farao Mozes en zei: ‘Ga de HEER dan maar vereren. Jullie kinderen mogen mee, maar jullie schapen, geiten en runderen moeten jullie hier laten.’ 25-26Mozes antwoordde: ‘Zelfs al zou u ons offerdieren ter beschikking stellen, dan nog moet ons eigen vee mee – geen enkel dier mag er achterblijven. Want we moeten de HEER, onze God, een offer brengen van dieren uit onze eigen kudden, en pas als we op de plaats van bestemming zijn, weten we waarmee we Hem moeten vereren.’ 27Maar de HEER zorgde ervoor dat de farao hardnekkig bleef weigeren hen te laten gaan. 28‘Uit mijn ogen!’ beval hij. ‘En waag het niet u nog eens te laten zien. Als u hier nog eens verschijnt, wordt dat uw dood.’ 29‘Zoals u wilt,’ antwoordde Mozes, ‘ik zal u niet nog eens onder ogen komen.’
Dikke duisternis, en toch licht! Hoe kan dat?
Wat zou jij doen als er drie dagen lang dikke duisternis was en je slechts een olielampje had? Je kunt niet eens de straat op, want er was nog geen straatverlichting. Misschien was de duisternis wel veroorzaakt door zo’n reusachtige zandstorm waarbij je geen hand voor ogen ziet. Zelfs je olielampje is volslagen nutteloos. Dus wat doe je in zo’n situatie? Lekker in je bed blijven liggen waarschijnlijk?
Niet overal donker
Het blijft een wonderlijk verhaal, die negende plaag die God over Egypte liet komen, omdat de farao weigerde het volk Israël te laten gaan. En het ging om veel meer dan alleen die duisternis op zich. De afwezigheid van het licht was een regelrechte belediging van de zonnegod van Egypte! Als drie dagen lang de zon niet schijnt, wil de Here God daarmee zeggen dat hij blijkbaar machtiger is dan de machtigste god van Egypte. Bovendien: het was niet overál donker. De Bijbel vertelt: ‘Voor alle Israëlieten was het licht in hun woongebieden’ (vs. 23). Het was net of overal de elektriciteit was uitgevallen, behalve in één gebiedje.
Licht en Lam(p)
Bij de negende plaag ontmoetten de farao en Mozes elkaar voor de laatste keer (Vs. 29). Zonder verdere aankondiging volgde op de negende plaag onmiddellijk de tiende en laatste plaag: de dood van alle eerstgeborenen in Egypte (Ex. 11). Bovendien zou in diezelfde nacht het volk Israël het Pascha vieren en Egypte verlaten (Ex. 12). Vier dagen vóór die paasnacht hadden alle Israëlitische gezinnen een paaslam in huis gehaald, dat in die paasnacht moest worden geslacht en gegeten. Als je dat even narekent, zie je dat dat paaslam vlak vóór de plaag van de drie dagen dikke duisternis in huis moet zijn gehaald! De Israëlieten hadden dus niet alleen licht in hun woningen, ze hadden ook een paaslam in hun woningen. Terwijl het buiten donker was, hadden zíj een lam! Dat doet denken aan Openbaring 21:23, waar van het nieuwe Jeruzalem gezegd wordt: ‘het Lam is haar lamp’.
Daar zit een diepe betekenis achter. Egypte moest het met de zonnegod doen, en als de Here God zich ermee bemoeide, kon die zonnegod het helemaal laten afweten. Maar dan de Israëlieten! Die hadden het Paaslam in huis, en dat maakte alles anders. Die hadden licht!
Alles wordt anders
Die diepe betekenis van het Lam en het Licht geldt vandaag nog net zo. Daar waar mensen niet alleen het kind van Bethlehem, maar ook het Paaslam hebben leren kennen, ziet hun ‘woning’, hun gezinsleven, ja, alles, er heel anders uit. Zulke mensen hebben licht, terwijl de wereld om hen heen in het donker zit. Als je het kind dat Paaslam werd, in je huis, je gezin, je leven, je hart brengt, begint het licht te schijnen.
Op welke gebieden van je leven verlang je naar meer licht in je leven? Bid dat Hij ook daar met zijn licht zal schijnen.