Groot Nieuws
EO

10 febr. Waar je schat is, daar is je hart

  1. Nieuwschevron right
  2. 10 febr. Waar je schat is, daar is je hart

Muziek en een meditatie. De meditatie wordt verzorgd door Alice Langbroek-Knoeff, werkzaam bij de OMF, de Overseas Misssionary Fellowship in Indonesië. Thema "Waar je schat is, daar is je hart" (Mattheüs 6:19-21 en 24)

Groot Nieuws

Muziekgegevens

1) Hij heeft gedacht aan Zijn genade, Psalm 98: 2 en 3

2) Neem mijn leven, laat het Heer, Joh. de Heer 271

3) Heer, raak mijn hart aan, Opw. 471

4) Een rijke schat van wijsheid, LvdK Gez. 326: 1,2,4 en 5

5) Wees mijn verlangen, Opw. 520

6) Grijp toch de kansen, Joh. de Heer 166

7) Gebed voor de ander, geen bundel

8) Al wat een mens te kennen zoekt, LvdK Lied 848

9) Loof, loof den Heer, psalm 103: 1 en 6

10)Leer mij Uw weg, o Heer, Joh. de Heer 330

11)Alles wat adem heeft, love de Here, LvdK Gez. 21:1,3 en 7

12)Koning Jezus, wij verhogen U, Opw. 401

Meditatietekst

Schriftlezing Mat 6:19-21, 24

19 Verzamel voor jezelf geen schatten op aarde:

mot en roest vreten ze weg en dieven breken in om ze te stelen.

20 Verzamel schatten in de hemel,

daar vreten mot noch roest ze weg,

daar breken geen dieven in om ze te stelen.

21 Waar je schat is, daar zal ook je hart zijn.

24 Niemand kan twee heren dienen:

hij zal de eerste haten en de tweede liefhebben,

of hij zal juist toegewijd zijn aan de ene en de andere verachten.

Jullie kunnen niet God dienen én de mammon.

Beste luisteraars,

Mag ik Ita aan u voorstellen? Ita is een jonge Indonesische vrouw uit een arm gezin. Ze wil graag verder komen in het leven, een betere toekomst creeeren voor zichzelf en haar kinderen. Dus toen ze een advertentie zag om een jaar te gaan werken als hulp in de huishouding in het buitenland, solliciteerde ze snel.

Nu werkt ze bij een rijk gezin in Dubai. Het leven valt haar zwaar: ze slaapt in een mini-kamertje, moet hard werken en is ver weg van haar familie. Haar baas is niet altijd eerlijk.

Maar ze houdt vol. Ze leeft zo zuinig mogelijk om zo veel mogelijk geld te kunnen sturen naar haar vaderland.

En ze gelooft: straks wordt alles beter.

Ze weet ook wel van vrouwen in soortgelijke omstandigheden die het doel van hun leven in Dubai uit het oog verliezen. Die vrouwen vinden het leven zo zwaar, dat ze zichzelf gaan troosten met mooie kleren. Ze geven hun salaris helemaal uit en proppen hun kleine kamertje vol met sjieke spullen.

Die vrouwen komen straks met lege handen terug in Indonesie. Wat een afgang zal dat voor ze zijn! Wat een verspilling! Nee, Ita is slim. Beter nu afzien en zo veel mogelijk geld opsturen, want in het vaderland is het 10 keer meer waard.

Waarom vertel ik u het verhaal van Ita? Omdat haar leven in Dubai een voorbeeld mag zijn voor ons en ons leven op aarde.

Jezus zegt: verzamel voor jezelf geen schatten op aarde. Je leeft maar tijdelijk op deze wereld en wat je verzamelt aan materiele zaken kun je niet meenemen. Je kunt het beter vooruit sturen naar het vaderland in de hemel, waar het 100 keer zoveel waard is: Verzamel voor jezelf schatten in de hemel.

Misschien is dat een vreemde gedachte voor u. Kunnen wij mensen dan schatten in de hemel verzamelen? We leven toch van genade? Alleen door de genade van de Here Jezus mogen we toch in de hemel komen? Daar hebt u helemaal gelijk in.

En toch spreekt Jezus heel wat keren over het verzamelen van schatten in de hemel.

Er was bijvoorbeeld een rijke jonge man die aan Jezus vroeg: wat wil God van mij? En Jezus antwoordde hem: verkoop alles wat je bezit en geef de opbrengst aan de armen; dan zul je een schat in de hemel bezitten. Kom dan terug en volg Mij.

Door Jezus te volgen krijg je toegang tot de hemel en word je een kind van God. Hoe kun je dan als kind van God schatten in de hemel verzamelen? Door je schatten op aarde weg te geven aan de armen. Zo geef je je aardse rijkdommen aan God en stuur je ze als het ware vooruit naar het vaderland in de hemel.

Dat is een radicale gedachte, die niet zo past bij onze Nederlandse cultuur. We zijn als welvarende Westerlingen gemiddeld genomen niet zo bezig met de hemel.

Onze huizen zijn groot en er passen veel spullen in. Onze cultuur focust op genieten van het leven, hier en nu. Je zou kunnen zeggen dat ons jaartje Dubai ons leven is geworden. We zijn het doel uit het oog verloren, net zoals sommige van die Indonesische vrouwen. Als het leven zwaar is en niet eerlijk, dan kan ons dat verleiden om troost en zekerheid te zoeken in geld en comfort en spullen.

Er is een tijd geweest dat christenen het aardse leven verwaarloosden en alleen maar naar het hemelse Jeruzalem uitkeken, maar nu zijn we misschien wel in het andere uiterste beland. De hemel is ver weg en we proberen wat te maken van ons leven op aarde. Hoe rijker en welvarender je bent, hoe meer je vast kunt komen te zitten aan het leven op aarde. Want het lijkt wel of geld en spullen een soort zwaartekracht hebben. Ze trekken je naar beneden. Hoe meer je ervan hebt, hoe lastiger het is ze los te laten en aan de Heer te geven.

Want waar je schat is, daar is je hart.

Dat is zo ontzettend waar! Wil je weten waar je hart werkelijk ligt, kijk dan eens naar waar je in investeert: je kleren, je koffiemachine, je auto, je hobby. Dan is dat blijkbaar belangrijk voor je.

Misschien ben u één van die geweldige mensen die echt niet geven om materiele zaken. Dat is mooi. Vaak zijn dat hele fijne mensen, makkelijk, gastvrij.

Zelf ben ik van nature niet zo makkelijk. Spullen zijn best belangrijk voor mij. Ik hou van mooie dingen en ik wil graag dat mijn mooie spullen ook gaaf blijven.

Maar het leven als zendeling heeft me geleerd om minder vast te zitten aan spullen. Jezus zegt: mot en roest vreten je aardse schatten weg. En dieven komen ze stelen.

Nou, ik kan u uit ervaring verzekeren dat roest en mot in arme landen extra actief zijn. En dieven niet minder. Het leven in een arm land heeft me doen realiseren: niets is hier blijvend, alles hoe schoon ook, zal heel snel vergaan. Het heeft me geholpen om een basishouding te hebben van: alles wat ik heb is van God en voor God. En als iemand anders het meer nodig heeft dan ik, dan wil ik het zonder wroeging uitlenen of weggeven.

Waar je schat is, daar is blijkbaar je hart.

Maar het werkt ook omgekeerd: waar je in investeert, daar komt je hart te liggen.

Zou je meer hart willen hebben voor voor arme mensen? Begin dan met geven áán arme mensen.

Zou je meer hart willen hebben voor zending? Begin dan met geld en tijd te geven aan zending.

Stuur je schatten vooruit - en je hart zal bijna automatisch volgen. En tegelijkertijd verzamel je schatten in de hemel.

Daarom beste mensen, vraag uzelf eens af: Wat kan IK weggeven aan mensen die het meer nodig hebben dan ik? Waar kan ik een investering kunt doen in het koninkrijk van God?

En waar u maar kunt, geef met warme hand. Met liefde, met belangstelling.

Geef royaal en kijk naar wat God gaat doen:

Arme mensen krijgen te eten, verloren mensen leren Jezus kennen.

En dat gebeurt doordat jij je schatten ter beschikking hebt gesteld. In Gods Koninkrijk zijn ze veel waard. Van geven word je rijker. In dit leven en in het toekomstige.