Groot Nieuws
EO

Zondag 24 juli 2022

foto: pixabay.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 24 juli 2022

Een programma met koor- gospel- praise- en worship-muziek. Deze week een meditatie van Peter Kruijt.

06:00-07:00
Dream on
- Seawind
Going home
- Cliff Richard
Adore
- Jaci Velasquez

A little more like Jesus
- Brent Bourgeois
Colour Everywhere
- Deana Carter
Open Je Ogen
- Twice
Tell me something
- Nicky Rogers
Let me sing
- Andrew Peterson
Thy Word
- Amy Grant

When I approach my God
- Wayfarer
Het allerbeste komt er nog aan
- Rebecca Steenbergen
We'll Talk It Over
- Gaither Vocal Band
Held
- Natalie Grant
Swing low, sweet chariot
- Johnny Cash
Finally
- Gary Chapman


07:00-08:00
Here I am
- Russ Taff
I Belong
- Mildred Rainey & Katryn Scott
Better life
- Pee Wee Callins

The Prayer -
Libera
Robert Prizeman
Esther
- Matthijn Buwalda
Be Thou My Vision
- Joanne
Cherish the moment
- Phil Keaggy
Rising
Mariecke Borger
Volkoren
Cast down your cares
- John Michael Talbot
Meer dan genoeg
- Marieke Sleurink
He will carry you
- Scott Wesley Brown
Agnus Dei
- Oslo Gospel Choir
Dicht Aan Uw Hart
- Opwekking

08:00-09:00
Ik geloof in God de Vader
- Koor & Band Opwekking

Psalm 122: Ik ben verblijd, wanneer men mij
Chr. Mannenkoor 'Jeduthun'

Veilig in Jezus armen
- To the point

Hij kent mijn naam (Een machtig Maker)
- Reni & Elisa Krijgsman
Psalm 33: Zingt vrolijk, heft de stem naar boven
Gem. Koor 'Comt nu met sangh'
Wonderlijke Raad Van God
Sela

In De Stilte
- Remco Hakkert

Gij die alle sterren houdt
- The Credo Singers

Heer ik kom bij U
- Forever Worship

Wie zo leeft (Psalm 15)
- Psalmen voor Nu

Ik zag het nieuw Jeruzalem
- Chr. Gem. Koor Eensgezindheid

Herder van Mijn Hart -
LEV

Jezus is de ware wijnstok
- Gereformeerd Kerkkoor 'Urk'

foto: Pixabay

Gods prachtige schepping

Johannes 1:14
‘We hebben Hem in al Zijn glorie gezien’


Heer

als ik in de Bijbel lees
over uw Zoon de Here Jezus
dan lijkt het wel of ik
in een wonderlijk mooi landschap loop

met witbesneeuwde bergen
met ruisende watervallen
met blinkende rivieren
met grazige weiden

rust en ruimte overal
je kunt er helemaal op adem komen

zo is de Here Jezus ook
alles wat Hij doet
en wat Hij zegt
is wonderlijk mooi

ik kan er geen genoeg van krijgen
ik kijk mijn ogen op Hem uit

het lijkt wel of heel zijn leven
een prachtige schepping is
net zo prachtig al de schepping zelf

vindt U dat een rare gedachte?

Schrijver: Theo Coenraads
Bundel: Eerlijk gezegd
Uitgeverij: Merweboek ISBN 90-5787-026-6

foto: Ditta van Gent

Meditatie van Peter Kruijt.

Woorden scheppen werelden.

Wij hebben thuis een gezinsapp. Zo'n appgroep met alle leden van het gezin, in mijn geval mijn lieve vrouw Florianne en de drie van onze vier kinderen die een telefoon hebben in de leeftijd tussen de veertien en negentien jaar. Tieners dus.

Het fenomeen 'tieners-in-een-gezinsapp' zal mijns inziens de komende decennia een belangrijk veld van onderzoek worden aan de universiteiten. Let op mijn woorden, ik verwacht dat binnenkort mensen boeken vol gaan schrijven over 'tieners-in-een-gezinsapp', want je maakt echt van alles mee.

Zo hebben wij een hond. Noortje. Noortje hebben wij nu ruim anderhalf jaar. In de afgelopen tien jaar waren er vijf van onze zes gezinsleden die een hond wilde. Eentje wilde dat niet: want een hond geeft een hoop gedoe. Maar toen die ene een beroep kreeg uit een kerk in Amersfoort om daar aan het werk te gaan als voorganger en daarvoor het hele tienergezin moest verhuizen bleek het verzet tegen de hond geen stand te houden en kwam Noortje in ons gezin. Een zwarte labrador. Achteraf een prachtig beest, ontzettend lief en dat hadden we veel eerder moeten doen.

Goed. Noortje mag elke donderdag met de uitlaatservice mee. Een vrouw haalt Noortje en de buurhonden op en samen gaan ze in de buurt naar een strandje om daar te zwemmen, de rennen en alles te doen wat honden graag doen. Het is het hoogtepunt van de week voor Noortje. Op een donderdag was Noortje met de uitlaatservice mee terwijl ik in mijn intervisie groepje voorgangers zat voor een prachtige bijeenkomst waarin we lief en leed delen. Opeens kreeg ik een uitermate kort berichtje van mijn zestienjarige zoon via de gezinsapp: "Noortje doet vreemd".

Noortje was dus blijkbaar terug thuisgebracht door de uitlaatservice en ze deed vreemd. Ik vroeg mijn zoon later wat ze dan deed. Ze gedroeg zich in de ogen van mijn zoon vreemd want toen hij haar eten gaf wachtte ze helemaal niet totdat mijn zoon 'amen' had gezegd. We hebben onze hond uiteraard ook christelijk opgevoed. Die dag begon Noortje echter te eten alsof ze een of andere heiden-hond was. Ook liep ze vreemd, rolde ze vreemd en deed ze vreemd.

Een half uur later ontving ik een nieuw app'je van mijn zoon in de gezinsapp: "Het was Noortje niet".

Blijkbaar had de uitlaatservice dus de verkeerde zwarte labrador naar binnen geschoven. Daar kwamen ze achter toen ze met Noortje bij iemand anders voor de deur stonden. Toen zijn ze maar even teruggekomen om de honden om te ruilen.

Twee regels:

Noortje doet vreemd

Het was Noortje niet.

Twee regels van mijn zestienjarige zoon die het liefst zo min mogelijk woorden gebruikt en in steno appt. Maar deze twee regels vertegenwoordigden een hele wereld. Dat is wat woorden doen. Woorden scheppen werelden.

Dat gebeurde al aan het begin. God sprak en het was er. Woorden schiepen een wereld en die geschapen wereld vertellen over de Schepper. Psalm 19 zegt het mooi:

De hemel verhaalt van Gods majesteit,

het uitspansel roemt het werk van zijn handen,

de dag zegt het voort aan de dag die komt,

de nacht vertelt het door aan de volgende nacht.

God laat Zichzelf kennen via de weg van het Woord.

Woord dat zichtbaar werd in de schepping en Woord dat later zichtbaar werd in Zijn wet. Nadat psalm 19 eerst de schepping heeft bezongen als Woord van God, bezingt zij de wet van de Heer. De wet die God aan Zijn volk gaf waarmee Hij opnieuw iets van Zichzelf liet zien. Waar Zijn volk Israël zich zou houden aan wat God had gezegd, zouden de volken om Israël aan hen kunnen zien wie God is.

God laat Zichzelf kennen via de weg van het Woord.

Het bleef niet bij de schepping en de wet alleen. Uiteindelijk is het de evangelist Johannes die aan het begin van zijn evangelie triomfantelijk uitroept: Het Woord is vlees geworden! Jezus Christus is gekomen en heeft laten zien wie God is.

Opnieuw laat God Zichzelf kennen via de weg van het Woord.

Er zit een soort stapeling in de manier waarop God zich bekend maakt aan ons. Steeds scherper wordt het plaatje. Via de schepping, de wet en uiteindelijk in Jezus Christus ontdekken we wie God de Vader is. Het wordt allemaal 'Woord' genoemd in de Bijbel. Want woorden scheppen werelden.

De wereld die God gemaakt heeft, heeft Hij lief. Zo lief dat Hij Zijn enige Zoon Jezus Christus heeft gegeven, opdat iedereen die in Hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft. Het door God gegeven Woord stierf en het werd stil. Even leek het erop dat de dood toch het laatste woord kreeg. Drie dagen bleef het stil. Maar na drie dagen stilte stond de Here Jezus opeens bij Zijn leerlingen en sprak de woorden: "Vrede zij met jullie".

Het zijn woorden die Gods nieuwe wereld zichtbaar maken. Een wereld van vrede voor degenen die de stem van Jezus gehoord hebben. Een wereld die we zichtbaar zien worden waar we de woorden van de Here Jezus horen en doen. Een wereld die is en komt. Een koninkrijk waar de Here Jezus koning is, waar ziekte, tranen en dood uiteindelijk tot het verleden behoren. Waar God te midden van de mensen zal wonen. Het is opnieuw Johannes die deze dingen ziet in een visioen en te horen krijgt: 'schrijf het op, want wat hier wordt gezegd is betrouwbaar en waar'. Woorden scheppen werelden.

Welke werelden scheppen wij met onze woorden? Kunnen we woorden spreken die Gods nieuwe wereld zichtbaar maken? Kunnen we die wereld communiceren in de keuzes die we maken en de dingen die we doen? De communicatie van mijn zestienjarige zoon in de gezinsapp leren ons dat we niet veel woorden nodig hebben om een wereld te scheppen. Dus mogen we zorgvuldig zijn in het spreken over de wereld van God die komt. Maar we hoeven nooit terughoudend te zijn in het zichtbaar maken van die wereld door het voetspoor van de Here Jezus te volgen. Ik wens jullie daarbij van harte Gods zegen toe.

Psalmen voor U
Dit is een Psalm op verzoek. En dat doen wij in samenwerking met het NBG.
De audiobijbel is hier te vinden en te beluisteren: https://bijbel.nbv21.nl/

In de Mijn Bijbel app van het NBG (gratis) zijn de NBV21 en de BGT te beluisteren door de luidspreker aan te klikken.

De Psalmen uit de NBV21 Audiobijbel zijn opgenomen en geproduceerd door Thinium Audioboekproducties. De voorlezer is Lottie Hellingman.
© NBG 2021.