Groot Nieuws
EO

Zondag 16 april

foto: pixabay.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 16 april

Een programma met koor- gospel- praise- en
worship-muziek. Deze week een overdenking van Geralda Rohaan.

06:00-07:00
You've got a friend in me -
Randy Newman & Lyle Lovett
Mornings With You
- Maria Solheim

Fields of gold
- Sting

You're my world
- Cilla Black
Wacht Maar Af
- Matthijn Buwalda

Power To Redeem
- Lauren Daigle & All Sons & Daughters
The Coloring Song
- Petra
Star Song

Yours for always
- Babbie Mason

Are You Gonna Stay
- Jon Gibson

Dit is een morgen als ooit de eerste -
Elise Mannah
I am but a small voice
- Roger Whittaker
Getting On With Life -
Philippa Hanna
Turning into dad
- Wayne Watson

Alice in wonderland
- Susan Ashton
Turn The World Around
- Newsong

The Best of Me is You
- Amy Morris

07:00-08:00
Lift Up The Lord
- Sandi Patty
Come Unto Me
- Anointed

Broken Things
- Sierra

If you could see what I see
- Geoff Moore & The Distance

Dicht bij U
- Irma Dee & Reyer

Let His love into your heart -
Brent Bourgeois

I don't know why Jesus loved me -
Twila Paris
My Jesus, I Love Thee
- Guy Penrod

Jezus leeft in eeuwigheid
- Opwekking 

Turn Your Eyes Upon Jesus
- Amy Grant

Jesus Loves Me (This I Know)
- Michael Card

The loving kind
- Cindy Morgan

Be strong
- The Martins
Closer To You
- Mark Schultz


08:00-09:00
Ik bouw op Jezus
- Marcel Zimmer & Zanggroep & Combo

Psalm 115: Niet ons, o Heer, niet ons, uw naam alleen
- Chr. Gem. Koor 'Viva Vox'

Alfa En Omega
- Sela
U Redde Mij -
Bouw Uw Troon

Lof zij de Heer -
The Credo Singers

Daarom Behoor Ik Jezus
- Joke Buis
Kom maar bij mij
- Reni & Elisa Krijgsman
Machtig God, sterke Rots
- Chr. Gem. Koor 'De Zeeklank'
Ik kan niet zonder U
- Christian Verwoerd
Halleluja, Jezus Christus Leeft
- Opwekking
Blijf bij mij Heer
- Jongerenkoor Laudate Deum
God Van Heil (Psalm 68)
- The Psalm Project & Suzanne van der Velde

Lied van eenheid
- LEV
U zal ik loven Heer
- Jubilate Deo


foto: eo.nl

Overdenking van Geralda Rohaan.

Beloken Pasen 2023

Vorige week zag ik de eerste van dit jaar. Een redelijk grote gele vlinder. Ik zat in de keuken en keek de tuin in. Of nou ja, kijken, ik staarde meer eigenlijk. Met mijn gedachten nergens. Het was een miezerige dag, je weet wel zo’n grauwe, kleurloze dag waarvan je hoopt dat er niet te veel achter elkaar zullen komen. Dat als je de gordijnen opentrekt, je ze het liefst weer dicht wilt doen.

En ineens, zomaar uit het niets leek het, dartelde een vlindertje door de tuin. Dat kunnen vlinders heel goed he, dartelen en mijn hart maakte een klein sprongetje. Het was net alsof het meedeed met het vlindertje.

Het voorjaar komt eraan! Niks geen grauwe dagen, maar de zon! Dit vlindertje was er de belofte van. Ik volgde het door de tuin heen en zag hoe het rondvloog. Even hier ging zitten, even daar en een diepe glimlach voelde ik in me opkomen. En het gevoel van deze dag, veranderde ter plekke. Van grijs en grauw, naar zacht, mooi en kleurrijk. Wat één klein diertje kan wakker maken in een mens…

Misschien vindt u me een beetje gek, dat kan, maar ik ervoer het alsof ik iets van God zag. Ik had namelijk wel een beetje lichtheid en luchtigheid nodig die dag. Mijn humeur was tot een dieptepunt gedaald, mijn binnenkant was net zo grauw en saai als het er buiten uit zag. En zomaar, ineens, werd het van binnen lichter. Toeval? Nou ja, ik denk dan liever dat het me toe valt.

Op een donkere dag zaten de leerlingen van Jezus in een huis. De voorbijgegane dagen waren verschrikkelijk geweest. Hun meester, waar ze zoveel van hielden, was terechtgesteld aan een kruis. Vermoord… Ze waren bij elkaar gekomen. Deuren dicht, ramen dicht, alles op slot. Wie weet of diegenen die Jezus opgepakt hadden, ook nog hen wilden oppakken? Ze waren toch een beetje bekend geworden als zijn leerlingen.

Het was een beetje een rare dag. Die morgen was Maria bij hen binnen geweest met het verhaal dat Jezus was opgestaan uit de dood. Ze had Hem zelf ontmoet en ze vertelde daar over. Het leek wel alsof ze straalde… zo blij was ze! En ook daar spraken ze over.

En dan ineens, zonder te hebben aangeklopt, zonder duidelijk te zijn binnengekomen, staat Jezus in hun midden. Er was geen deur opengegaan en de ramen zaten nog steeds dicht. Maar toch stond hij daar. Totaal onverwacht. Ongelofelijk zeg! Waar kwam hij toch vandaan? Nou ja, hoe dat ook was, er ontstond een enorme vreugde. Er was geen twijfel mogelijk want hij liet zijn wonden zien die die aan het kruis had opgelopen. Dit was Jezus zelf! Maria had gelijk!

In de Bijbel lezen we dat na zijn opstanding Jezus verscheen aan zijn leerlingen maar niet alleen aan zijn twaalf leerlingen, ook nog aan vijfhonderd andere mensen. Telkens op dezelfde wonderlijke manier. Ineens was hij daar. En meestal herkenden ze hem niet direct. Pas als hij zijn wonden laat zien of iets doet wat ze eerder samen met hem ook beleefd hadden, zien ze wie hij is. Zo waren er ook mensen heel verdrietig op weg gegaan naar Emmaüs. Onderweg spraken ze over alles wat gebeurd was. Jezus kwam met hen meelopen en vroeg waarom ze verdrietig waren. Ze zagen niet eens dat het Jezus was. Pas toen hij met hen at en het brood en de wijn zegende, herkenden ze hem.

En zo vlindert Jezus als het ware langs verschillende mensen. Het resultaat is telkens hetzelfde: grote blijdschap. Hij is opgestaan, Hij leeft!

Ik vind het bijzonder hoe dit gaat. Er zit een soort speelsheid in. Die bloedserieuze wereld krijgt te maken met iets wat ongrijpbaar is. Sterker nog, niet iets, maar Iemand die ongrijpbaar is, die de dood overwonnen heeft en die vreugde brengt, leven in de brouwerij. Die levens kan veranderen door de kracht die van Hem uitgaat. Dezelfde kracht die Hem uit de dood opwekte.

Toen ik dat vlindertje zag, postte ik dat op Facebook. Met een fotootje van de vlinder erbij. En het bijzondere was dat op diezelfde dag, meerdere mensen uit mijn omgeving, citroenvlindertjes hadden gezien en dat meldden. En velen schreven erbij wat het bij hen opriep: het wordt lente! De somberheid en saaiheid is aan een einde aan het komen. De zon gaat schijnen! Meerdere mensen hadden dezelfde ervaring en op het moment dat ze die ervaring deelden werd het gevoel van opgetogenheid versterkt. Ik ben niet de enige die lente in de lucht voelt hangen en ervaart in die vlinder, anderen ervaren het ook!

Door te delen wat ik meemaakte, hoe eenvoudig ook, werden anderen ook in beweging gebracht, deelden anderen hun ervaring ook. En versterkte dat elkaar.

Niet voor niets verscheen Jezus aan verschillende mensen. Op onverwachte momenten. Om te laten zien dat hij leefde, dat wat hij had gezegd over zichzelf dus waar was. Maar ook om vreugde uit te delen en een vuur te ontsteken in de wereld. De mensen die hem gezien hadden, spraken er over met anderen, vol van vreugde als ze waren konden ze dat niet voor zichzelf houden. En zo brachten ze mensen in beweging. Vol verwondering werden ze onderdeel van een beweging die tot op de dag van vandaag gaande is over de hele wereld.

Op heel onverwachte plekken kan Jezus opduiken. Waar deuren dicht zijn, kan Hij toch de aanwezige zijn. Zo blijkt steeds uit de verhalen.

Zoals een vlinder heel onverwacht je tuin binnen fladdert, kan Jezus je leven binnenkomen. Onverwacht, in hele goede tijden of in hele slechte tijden en alles wat daar tussenin zit. Niet omdat je Hem direct uitgenodigd hebt. Maar omdat Hij het wil. De leerlingen hebben Jezus niet uitgenodigd, de vlinder heb ik ook niet uitgenodigd, maar plotseling verscheen hij wel.

Mooi is dat. Gods werk kunnen we niet beheersen. God gaat zijn ongekende gang. Fladdert binnen op zijn tijd, niet op mijn tijd. Hij weet wat we nodig hebben, in de zwaarte van ons bestaan kan hij ijn lichtheid brengen.

Misschien ben je wel toe aan wat licht en vreugde. Zit je uit het raam van je levenshuis te kijken in de hoop een vlinder te zien. Ik bid dan dat je zo’n vlinder van God mag zien. Dat het je mag herinneren aan Jezus die in onze levens aanwezig wil zijn. Niet dwingend, maar licht. Op verrassende wijze. En dat Hij tot je zegt: vrede zij met je!

Schriftlezing die hier bij hoort:

Johannes 20:19-20