Groot Nieuws
EO

Zondag 6 november

foto: pixabay.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 6 november

Een programma met koor- gospel- praise- en
worship-muziek. Deze week een meditatie van Jurjen ten Brinke.

06:00-07:00
Carry me over the water
- Northern Lights

You'll never walk alone -
Bill Medley

God knows
- Deniece Williams

Call it even
- Glen Campbell

Reach out and touch
- Diana Ross
Papa
- Leen Koster
God gave us His Son
- Kate Simmonds

Fly away
- John Denver

Imagine
- Eva Cassidy
Do you wanna be well -
The Gaithers
Jij Bent
- Elise Mannah
Faithful
- Randy Stonehill
Sing
- The Carpenters
Just a closer walk with Thee
- Cliff Richard
Look what love has done
- Oleta Adams

07:00-08:00
My Life Is in Your Hands
- Kirk Franklin
The Faithful Love Of Jesus
- Hillary Scott & The Scott Family
Dieu
- Charles Aznavour

Jesus Doesn't Care
- Point Of Grace
De Vergeten Mens
- Christian Verwoerd
Shine your light - Oslo Gospel Choir
Liever reis ik licht -
LEV
When the time comes
- Sandi Patty

As The Deer
- David Phelps

Wij Zegenen Jou
- Opwekking

Be Thou Near To Me
- Selah & Amy Perry
I Belong To You
- Twila Paris

He will carry you
- Scott Wesley Brown
You alone
- Kim Hill


08:00-09:00
De Heer Is Mijn Kracht En Mijn Lied
- Opwekking

Psalm 73: 'k Zal dan gedurig bij U zijn
- Samenzang Bovenkerk
Lichtstad met uw paarlen poorten
- Remco Hakkert & Centre Gospel Choir 

In Zijn hand (Psalm 139) -
Filiae
Eens zal op de grote morgen
- Deo Cantemus

Als het leven soms pijn doet -
Reni & Elisa Krijgsman

U Redde Mij
Bouw Uw Troon -
Eden
Geprezen zij de Heer
- Chr. Mannenkoor Lelystad
God Van Heil (Psalm 68)
- The Psalm Project & Suzanne van der Velde
Samen te dienen (Heer, wat een voorrecht)
- Shaare Zedek koor

Richt Uw Oog Nu Op Jezus -
Joke Buis

Vreugde, Vreugde, Louter Vreugde
- Verenigde Veluwse Koren
Samen Eten Wij
- Sela


Meditatie van Jurjen ten Brinke

Kortgeleden was er in de Jaarbeurs in Utrecht de Nederland Zingt Dag, met als thema: ‘U geeft rust, door alles heen’. Het was echt een beetje hemel op aarde… met zóveel mensen en zóveel mooie liederen en muziek! Zelf mocht ik deze dag vanuit de Bijbel lijnen trekken naar het thema en dat doe ik vanochtend nog een keer. Als je bij de NZ dag was, dan herken je het. Maar ja, herhaling is de beste manier van leren toch? En anders kun je vanmorgen hopelijk nieuwe lessen leren die je deze zondag en deze week, of in heel je leven, houvast geven.
Vast en zeker ken je het verhaal van Jozef. Ook als je niet in een kerk bent opgegroeid ben je het vast tegengekomen in de kinderbijbel. Jozef, de jongeman die door zijn vader voorgetrokken werd en een prachtige veelkleurige jas kreeg. Bij een confrontatie met zijn broers gooiden ze hem in een put en later werd hij als slaaf verkocht richting Egypte, waar hij te werk gesteld werd bij Potifar. Hij belandde onterecht in de gevangenis en werd beschuldigd van een MeToo zaak… terwijl de vrouw van Potifar toch echt verliefd op Jozef was, in plaats van andersom. Na jaren gevangenschap werd hij onderkoning van Egypte, waardoor hij zijn familie van de hongerdood kon redden.
Ik lees met je Genesis 42:21, het moment waar Jozef onderkoning is en de broers voor hem staan, maar hem nog niet herkennen:
De broers zeiden tegen elkaar: dit is vast en zeker onze straf omdat we ons niets hebben aangetrokken van de smeekbeden van onze broer, terwijl we zagen hoe wanhopig hij was. En nu zijn wij zelf de wanhoop nabij.
U geeft rust – door alles heen?
Hoe bang is Jozef in die put geweest, toen hij zijn broers in Dotan had opgezocht! Hij heeft er in doodsnood geschreeuwd en om hulp geroepen. Zo heftig is dit! En er gebeurde níets terwijl Jozef in de put riep om ontferming. Het leek wel of God doof was. Er kwam geen redding. Ja, uiteindelijk was er een touw waarlangs hij naar boven kon komen, maar toen werd hij door zijn eigen broers als slaaf verkocht…

De put lag dus in Dotan. Dat was een afgelegen plek, een klein dorp. Maar een aantal eeuwen later is Dotan een stad geworden. Een stad in de tijd van de profeet Elisa. En wellicht ken je het verhaal van Elisa en zijn knecht, die in de stad Dotan zijn, terwijl de stad is omsingeld door een vijandelijk leger. Luister maar (ik lees je voor uit het boek 2 Koningen):
De Arameeërs kwamen ’s nachts bij Dotan aan en omsingelden de stad. Toen de bediende van Elisa de volgende morgen opstond en naar buiten kwam, zag hij dat de stad omsingeld was door een leger met strijdwagens en paarden. ‘Wat moeten we beginnen, meester?’ riep hij uit. Elisa antwoordde: ‘Wees niet bang, wij zijn met meer dan zij.’ (2 Koningen 6:14b-16). Elisa bidt vervolgens ‘(HEER, open zijn ogen en laat het hem zien’, vers 17) en de knecht ziet een vurig hemels leger wat tussen het vijandelijke leger en de stad in staat.
Als je dat verhaal leest denk je: ah, dat is hoe ik het wil! Ik bid, God hoort, bam!

U geeft rust. Door alles heen!
Maar kijk nou eens goed: dezelfde Bijbel, dezelfde God, dezelfde plek, twee mensen die roepen ‘red me want ik sterf’… en in de ene situatie (bij Jozef in de put) is er geen antwoord, blijft het stil (van Gods kant) en in de andere situatie komt er een hemels vurig leger om Elisa te redden. Hoe kan dat? Het antwoord is: God weet wat Hij doet en toestaat. Wat nodig is voor mensen. God overspant de tijd. De eeuwigheid. En is niet gebonden aan wat wij zien als succes, zegen, of teleurstelling. Het vraagt geloof om dat te zien.
Echt waar: God zorgde net zo goed voor Jozef in Zijn stilte en verborgenheid als voor Elisa met het hemelse leger. Geloof je dat? Zijn liefde was er in Zijn verborgenheid en stilte bij Jozef. En Hij was er in alle geweldige actie bij Elisa.

Dit gebeurt vaker in de Bijbel! Ook in het Nieuwe Testament. Jakobus zit in de gevangenis en wordt door koning Herodes gedood. Een paar dagen later zit Petrus is in de gevangenis, de gemeente bidt, en hij wordt wonderlijk bevrijd.
En een aantal jaren daarvoor zit Johannes de Doper, Jezus’ voorloper, in de gevangenis en hij wordt onthoofd. Kan dat allemaal in Gods plan?
Luister: als je gelooft dat God Zijn wonderlijke weg met je gaat in het tijdelijke leven (door je hier op aarde te redden) én voor het eeuwige leven (omdat, als je gedood wordt, je bij Hem zult zijn), dan is er rust. Door alles heen. Omdat je weet dat God zorgt.

We zeggen misschien vaak: God heeft een plan met je leven. Dat is waar, een béétje waar. De profeet Jeremia spreekt woorden van God als hij zegt: ‘Mijn plan met jullie staat vast, spreekt de HEER; ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk, ik zal je een hoopvolle toekomst geven’ (Jeremia 29:11).
Volgens mij is het belangrijk om niet alleen te geloven dat God een plan met jouw leven heeft, maar vooral dat God een plan met deze wereld, met ons allen, heeft. Hij heeft een plan met de wereld, en wij mogen onderdeel van dat plan uit maken. Het is dus niet zo individualistisch als we soms denken. Dan loop je ook helemaal vast. Want was dan het plan met Jakobus, die gedood werd? En wat is dan het plan geweest als je een kind verloren hebt? Of ernstig ziek bent geworden? Of al jaren psychisch lijden ondervindt? Is dat dan Gods plan met je leven!?
Nee, God heeft een plan met de wéreld. En daar mag jij… daar mag ik… al is het nóg zo gebroken allemaal, onderdeel van zijn. Een kind dat sterft, een sollicitatie die mislukt, een burn-out in je gezin… het is niet zozeer Gods plan met jouw leven, maar het past wel in Gods plan met deze wereld. Je bent niet waardeloos als je het even niet ziet zitten. Het leven is niet mislukt als je jong sterft. Je bent niet onbruikbaar als je oud geworden bent.

Je leeft jouw leven en je hebt daarbij Gods zegen nodig? Nou, nee. Liever dit: God heeft een plan met de wereld. En jouw en mijn leven mogen onderdeel van dat grote plan zijn. Dát… geeft rust. Door álles heen!

Psalmen voor U
Dit is een Psalm op verzoek. En dat doen wij in samenwerking met het NBG.
De audiobijbel is hier te vinden en te beluisteren: https://bijbel.nbv21.nl/

In de Mijn Bijbel app van het NBG (gratis) zijn de NBV21 en de BGT te beluisteren door de luidspreker aan te klikken.

De Psalmen uit de NBV21 Audiobijbel zijn opgenomen en geproduceerd door Thinium Audioboekproducties. De voorlezer is Lottie Hellingman.
© NBG 2021.