Zondag 3 april 2022
- Nieuws
- Zondag 3 april 2022
Een programma met koor- gospel- praise- en worship-muziek. Deze week een meditatie van Jurjen ten Brinke.
06:00-07:00
The Weekend – Northern Lights
Listen – Rogier Pelgrim
Always On My Mind – Philippa Hanna
Ik Hou Je Vast – Reni & Elisa
L’amour Ca Fait Chanter La Vie – Jean Vallee
Imagine – Eva Cassidy
Walking In The Light – Sir Cliff Richard
Peace – Jennifer Knapp
Turn Your Radio On – 4Him
Lead The Way – Lizz Wright
Weet Je Nog – Herman van Veen
Peace Will Come – Melanie
Sorry Seems To Be The Hardest Word – Elton John
Somewhere Over The Rainbow – Jewel
With You I’m Born Again – Billy Preston & Syreeta
07:00-08:00
Follow Love – FFH
Beauty For Ashes – Ron Kenoly & Crystal Lewis
The Loving Kind – Cindy Morgan
More Than I – Commissioned
Nearer My God To Thee – Oslo Gospel Choir
Breng Mij Naar De Stilte – Christian Verwoerd
’T Is So Sweet To Trust In Jesus – Amy Grant
Silent Love – Russ Taff
You Draw Me Into You – Katie Gustafson
Jesus And Me - Glen Campbell
I Will Bless The Lord – Silverwind
Doar – John & Nienke
Sparrow – Audrey Assad
08:00-09:00
U Heeft Mij Voor Uzelf Gemaakt – Jos Fokkens & Opwekking
Psalm 90: Gij Zijt, O Heer, van d’allervroegste Jaren – Samenzang Bovenkerk & Hollandkoor
Gods Hart Klopt Voor Jou – Joke Buis
Houd Vol – Kees Kraayenoord
Welk Een Vriend Is Onze Jezus – Jongerenkoor ‘Viva Vox’
De Heer Is Mijn Herder – Rob Favier
Alfa En Omega – Sela
Sjalom Yisrael – CGK Praise Him & Kleinkoor Concertino
Til Mij Op – Bouw Uw Troon
Lof Zij De Heer – Chr. Gem. Zangver. ‘Asaf’
Met Al Mijn Kracht – The Psalm Project & Suzanne van der Velde
Een Vaste Burcht Is Onze God – Nat. Chr. Concertmannenkoor
‘k Ben Een Koninklijk Kind – Zanggroep & Talitha Nawijn & Suzanne van der Velde & Rodney Birsak
Ik Verhoog U – Ad Hoc Koor
‘k Wil U o God Mijn Dank Betalen – Chr. Gem. Zangver. Jubilate Deo
foto: eo.nl
Meditatie van Jurjen ten Brinke
Als je een film kijkt is het nogal eens zo dat je bijna automatisch voor een bepaalde persoon kiest, herken je dat? Bijvoorbeeld iemand die sympathiek overkomt, of die tegen de gevestigde orde vecht, of die heel expressief is.
Misschien ken je het verhaal van een zondige vrouw, waarschijnlijk een prostitué, die tijdens een maaltijd die Jezus bij een Joodse leider (Simon) heeft binnenkomt. Ze moet vreselijk huilen en maakt daarmee Jezus’ voeten nat. Ze droogt ze met haar haren af en wrijft de voeten in met olie en Jezus vergeeft haar haar zonden, terwijl er over farizeeër Simon staat: ‘Als hij een profeet was, zou Hij weten wie die vrouw is die Hem aanraakt, dat ze een zondares is.’ (Het hele verhaal kun je lezen in Lucas 7.)
Nou, afgaande op die film… dan zou je kiezen voor een vrouw van wie we de naam niet weten, maar ze is in ieder geval een warmbloedig persoon! Een zondares, dat wel, maar een ‘echt mens’. Zet daar de farizeeër met zijn uitgestreken gezicht tegenover, waarvan we in lezen dat hij vooral veel ‘bij zichzelf’ denkt.
Maar: kloppen die gedachten? Hoe dicht staan we eigenlijk bij deze vrouw en hoe ver staan we bij Simon, de farizeeër vandaan?
De vrouw is daar opeens. Hoe ze binnen is gekomen lezen we niet, het lijkt wel of het een soort ‘nu of nooit’ is. Eigenlijk kon dit niet, want het feestje was alleen voor genodigden. Maar het kan haar niet schelen; ze wordt naar de magneet, naar Jezus, toegetrokken. En alles wat mensen van haar denken… nou dat is dan maar zo.
Deze vrouw komt met haar hele hebben en houden bij Jezus. Huilend; wat een verdriet komt er los. Misschien herken je het wel. Ik moest denken aan zo’n rijmpje van vroeger: ‘Zoek Jezus veel, zoek Jezus vroeg, wie Jezus heeft, die heeft genoeg.’ Te eenvoudig eigenlijk, maar echt mooi.
De vrouw lijkt trouwens veel op Jezus. Die zichzelf helemaal gaf, tot in de dood, en van ons overgave aan Hem vraagt… dat heeft de vrouw in ieder geval begrepen. Het gaat hier om overgave en om liefde, om hartstocht, om alles of niets. Jezus vergeeft de vrouw haar zonden… haar geloof (geloof is: naar Jezus vluchten) heeft haar gered.
Wat is het alternatief? Nou, Simon de farizeeër. Hij is de man van de reserve.
Waarschijnlijk heeft Simon Jezus uitgenodigd na afloop van een dienst in de synagoge. Jezus heeft dus ook gegeten met de farizeeën en niet alleen met de tollenaars en zondaars. En de ontvangst is correct hoor, maar wel minimaal. Je kunt niet zeggen dat Simon een slechte gastheer is, maar het is wel minimaal allemaal. Kijk en dan wordt het spannend. De vraag is vandaag: hoe minimaal of hoe groots kan het zijn ten opzichte van Jezus!? Ben je van het ‘helemaal achter Hem aan gaan’ of is het genoeg als je wat wijze lessen van Hem leert, ook wat van Zijn boodschap afdingt en eruit pikt wat voor jou past? Ja, ik realiseer me, dat is een stevige vraag. Maar we zitten in de 40-dagen tijd voor Jezus’ lijden en sterven. En laat me in ieder geval zeggen: Jezus is geen luxeproduct, zo van ‘fijn om erbij te hebben, voor als het zelf niet meer lukt’. Het is alles of niets.
Over Simon lezen we twee keer dat hij iets ‘zei bij zichzelf’, dus in gedachten iets vond. Het contrast kan bijna niet groter zijn met de vrouw. En daarom vraag ik je vandaag: dat ‘bij jezelf denken’ en ‘bij jezelf zeggen’, hoe herkenbaar is dat? Het is de houding van de toeschouwer, die de kaarten op zak houdt. Hij spreekt zich niet uit, maar denkt van alles. En daar kun je je eigen, misschien ook heel goede, redenen voor hebben.
Ik wil je een vraag stellen. Misschien klinkt het te eenvoudig, deze vrouw die zich aan Jezus over geeft. Maar is ‘zeggen bij jezelf’ ook niet een beetje gevaarlijk? Voor je het weet sluit het je op in jezelf. Die gedachten zijn vaak genoeg niet best en hebben bijvoorbeeld nogal eens met zuur en bitter te maken. ‘Moet je hem/haar nou toch eens zien, nou, Jezus moest eens weten.’ Er kan zoveel bitterheid in ons zitten, of jaloezie. Misschien was dat het wel, dat Simon en de anderen eigenlijk een beetje jaloers waren op de vrijmoedigheid van deze vrouw. Wij met onze meningen, we weten het precies en over God hebben we ook onze gedachten. En als die Jezus dan echt Gods Zoon is… dan zou Hij toch wel eens wat meer kunnen laten zien?
Maar wat nu zo mooi is: Jezus kent de gedachte van Simon. Best humor eigenlijk. Simon denkt: als Jezus een profeet is, dan heeft Hij die vrouw dóór. En wat gebeurt er? Jezus heeft Símon door! Dat blijkt uit het verhaal dat Jezus vertelt. Simon wordt doorzien in zijn zuurheid. Als iemand die weinig liefheeft.
We weten niet wat er met de beste man gebeurd is. Maar ik zou willen zeggen vandaag: dat is ook genade natuurlijk, dat je wordt doorzien. Dat je weet: Heer, u kijkt dwars door me heen. U lacht om mijn zuurheid, kleinheid, kleinzieligheid en U nodigt me uit om in de zon van Uw goedheid en Uw overvloed te komen staan. En laten we eerlijk zijn, wat is er meer bevrijdend dan dat te erkennen, te aanvaarden en dan te zeggen: zo ben ik dus Heer, maar zo wil ik niet blijven. Spreek Uw vergevende woorden tot me.
Vandaag wil Jezus het ook tegen u en jou zeggen, luisteraar: ga heen in vrede, je geloof heeft je behouden.
Bij Jezus hoort iets van: Heer, hier ben ik. Met huid en haar, geroerd tot in het diepst van mijn ziel. Hier ben ik he-le-maal. Met mijn mooie kanten, maar ook met mijn donkere zijde.
Maar wat nu als je dat moeilijk vindt? Wat nu als je best wat wilt met Jezus, maar die totale overgave moeilijk vindt? Ik zou je willen vragen: zou je voor een halve vakantie gaan? Zou je, als het mogelijk is om in een restaurant all you can eat te eten, alleen witte rijst eten? Ach, dat zijn maar aardse voorbeelden. De betere vraag is nog wel: besef je dat God álles gaf wat Hij had, namelijk, zichzelf!? Dat is echt gigantisch! Zichzelf! Met liefdevolle wijd open armen staat Hij klaar, om ook jou alles te geven. Je mag je in Zijn armen werpen.
Blijf niet op een afstand staan kijken, of je nu nog nooit geloofd hebt of je al lang christen bent, maar vooral voorzichtig aftast. Natuurlijk, je mag de tijd nemen om te groeien (als een plantje). Maar besef wel dat Christus bereid is om je alles te geven; en hoe meer je van jezelf aan Hem geeft (met andere woorden: hoe minder er van jou eigen ik in je zit), hoe meer er van Hem en Zijn Geest in jou kan komen.
Dat wens ik je van harte toe.