Groot Nieuws
EO

Zondag 10 september

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 10 september

Een programma met koor- gospel- praise- en
worship-muziek. Deze week een overdenking van Paulien Vervoorn.

06:00-07:00
Good times - Cliff Richard
You're my world - Cilla Black
Butterfly kisses - Bob Carlisle
Pick yourself up - Kathy Troccoli
A house is not a home - Trijntje Oosterhuis
Het nachtlicht - Ralph van Manen
Apples from Tirza - Willow Mae
The family tree - Venice
Seize the day - Carolyn Arends
Dit is niet ons thuis - Christian Verwoerd
No stone to throw - Sierra
If you could see what I see - Geoff Moore & The Distance
Bless the broken road - Sera
That's what I love about Sunday - Craig Morgan
Say a prayer - Sara Groves

07:00-08:00
Everybody needs love - Lenny Le Blanc
How could I ever say thank You - Kathryn Scott
When mama prayed - Randy Travis
I will bless the Lord - Silverwind
Ik wacht op mijn Vader - Wouter Seinen
Your peace will make us one - Audrey Assad & Urban Doxology
Come, let us worship - Fernando Ortega
Softly and tenderly - Selah & Cynthia Clawson
Love and learn - Steven Curtis Chapman
Sweet peace of God - Cheri Keaggy
Mijn Redder - Opwekking & Marcel Zimmer – Opw. 680
Back into grace - Russ Taff
Still my child - Mary Mary

08:00-09:00
Voor uw grote naam (Wij zijn als adem) - Opwekkingskoor & Band – Opw. 558
Psalm 34: 1, 2 en 11 ‘Ik loof den Heer, mijn God’ - Christelijk Krimpens Mannenkoor – NH Bundel
Ik wandel in het licht met Jezus - Remco Hakkert & Centre Gospel Choir – Opw. 214
Mijn Herder – Sela – OT 8
Al de weg leidt mij mijn Heiland – Christelijk Mannenkoor Lelystad – Joh. de Heer 5
Maar ik bezing Uw sterkte - Bouw Uw Troon
Breng dank aan de Eeuwige - Ad hoc koor – Opw. 331
Groot is uw trouw, o Heer - Deo Juvante – Joh. de Heer 149
Altijd - Joke Buis
Jezus ik wil zingen - The Fruits
Het dorre land zal juichen - Samenzang vanuit de Walburgiskerk –Lied 107 UAM
De kerk van alle tijden - LEV
Rond het licht dat leven doet - Samenzang Nederland Zingt – NLB 287
Pelgrimslied (naar Psalm 84) - The Psalm Project

foto: Paulien Vervoorn

Overdenking van Paulien Vervoorn

Waarom veranderde Jezus water in wijn? Drie redenen

Welk beeld heb jij van Jezus? Dat Hij vergevingsgezind is? Verheerlijkt? Of denk je aan hoe Hij op aarde was? Een kindervriend, een geneesheer of een voorbeeld in zijn contact met mensen? En is jouw beeld van Hem dan vrij serieus? We lezen dat Hij huilde, maar niet dat Hij bijvoorbeeld uitbundig lachte om een goede grap.
We lezen wel dat Hij ook gewoon op een bruiloft te vinden was. Waarom deed Hij dat? Drie redenen vanmorgen.

We lezen uit Johannes 2:

21Op de derde dag was er een bruiloft in Kana, in Galilea. De moeder van Jezus was er, 2en ook Jezus en zijn leerlingen waren op de bruiloft uitgenodigd. 3Toen de wijn bijna op was, zei de moeder van Jezus tegen Hem: ‘Ze hebben geen wijn meer.’ 4‘Vrouw, wat wilt u van Me?’ zei Jezus. ‘Mijn tijd is nog niet gekomen.’ 5Daarop sprak zijn moeder de bedienden aan: ‘Doe maar wat Hij jullie zegt, wat het ook is.’ 6
Nu stonden daar voor het Joodse reinigingsritueel zes stenen watervaten, elk met een inhoud van twee à drie metrete. 7Jezus zei tegen de bedienden: ‘Vul de vaten met water.’ Ze vulden ze tot de rand. 8Toen zei Hij: ‘Schep er nu wat uit, en breng dat naar de ceremoniemeester.’ Dat deden ze. 9En toen de ceremoniemeester het water dat wijn geworden was, proefde – hij wist niet waar die vandaan kwam, maar de bedienden die het water geschept hadden wisten het wel – riep hij de bruidegom 10en zei tegen hem: ‘Iedereen zet zijn gasten eerst de goede wijn voor en als ze dronken zijn de minder goede. Maar u hebt de beste wijn tot nu bewaard!’ 11
Dit heeft Jezus in Kana, in Galilea, gedaan als eerste teken; Hij toonde zo zijn grootheid en zijn leerlingen geloofden in Hem.

Reden 1: Om in Hem te geloven

Om een eerste reden op het spoor te komen is het handig uit te zoomen. Johannes beschrijft zeven wonderen, wondertekenen zou je kunnen zeggen, wonderen die iets betekenen en ergens naar verwijzen. Jezus verandert water in wijn, geneest een zoon, geneest een verlamde man, geeft vijfduizend mensen te eten, loopt over water, geneest een blinde en wekt Lazarus op uit de dood.
Jezus noemt niet alleen zeven wonderen, maar doet ook zeven uitspraken: Ik ben het Brood dat leven geeft, Ik ben het Licht van de wereld, Ik ben de Goede Herder, Ik ben de Deur, Ik ben de Opstanding en het Leven, Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven. Ik ben de ware Wijnstok. Johannes laat zijn evangelie hieromheen cirkelen. Heel bijzonder hoe Johannes dat heeft geordend. ‘Ik ben het Brood’ staat bijvoorbeeld dicht bij het verhaal van die vijfduizend mensen die te eten krijgen. Johannes laat daarmee zien: Hij zégt het niet alleen, Hij dóet het ook! Jezus zégt niet alleen dat Hij het Licht van de wereld is, maar geeft een blinde het licht in de ogen. Jezus zégt niet alleen dat Hij de Opstanding en het Leven is, maar laat Lazarus daadwerkelijk opstaan.

Je hoorde net aan het einde van het Bijbelgedeelte: Hij toonde zo zijn grootheid. En daarna: zijn leerlingen geloofden in Hem. Natuurlijk geloofden ze daarvoor ook al, maar je kunt je voorstellen dat je geloof groter wordt als je zo’n wonder ziet!

Jezus laat door het wonder zien wie Hij is.
Johannes schrijft in hoofdstuk 20: 30 Jezus heeft in het bijzijn van zijn leerlingen nog veel meer tekenen verricht, die niet in dit boek staan, 31 maar deze zijn opgeschreven opdat u gelooft dat Jezus de messias is, de Zoon van God, en opdat u door te geloven leven ontvangt door zijn naam.

Reden 2: Om je van schaamte te bevrijden

Voor de tweede reden zoomen we in op het verhaal.
Ik moet denken aan een studentenbruiloft die ik meemaakte waar de plaatselijke Chinees bakken nasi en bami had gebracht. De moeder van de bruid maakte met Conimexpakjes foo yong hai. Toen het op was, accepteerden we dat. Dan namen we nog wel wat extra bami of nasi. Ik zie eerlijk gezegd het probleem hier ook niet zo. Schenk gewoon spa rood in. Maar ja, ik houd ook niet van wijn.

De bruiloften in Bijbelse tijden zaten anders in elkaar. Ze konden wel zeven dagen duren. De bruidegom ging alles coördineren om te bewijzen dat hij een goede echtgenoot zou zijn. Je snapt: jaren later zouden ze anders nog spreken over die bruidegom die niet in staat was om zijn eigen bruiloft te regelen.
Jezus zorgde ervoor dat hij zich niet zijn hele leven hoefde te schamen.

Reden 3: Om vreugde in overvloed te brengen

Er zit nog een diepere laag in.
Er werden zes enorme bakken water gebruikt vanwege reinigingsrituelen.
Er is op zich niks mis met rituelen. Die hebben jij en ik ook. Er zit wel een risico in, dat je zonder het zelf door te hebben daar je zekerheid uithaalt. Alsof je dichter bij God kunt komen door je aan die regels te houden. Daarvoor heb je toch echt Jezus nodig.
Het waren er zes, terwijl Johannes schreef over zeven wondertekenen en zeven uitspraken. Zes is het net niet. Jezus moet eraan te pas komen om het volmaakte te brengen.

Die zes vaten kwamen vol wijn.

Wijn staat in de Bijbel vaak symbool voor vrolijkheid, vreugde, blijdschap. En feest natuurlijk ook.

Nog even over het beeld van Jezus dat je hebt …

Zou jij als eerste zeggen dat Hij is gekomen om vreugde te brengen? En wel in overvloed?

Geloven is een feest! Een feest van genade! Ik zie het als een statement dat Jezus dit als eerste wonder doet. Alsof Hij wil zeggen: alles wat ik hierna doe, heeft ten diepste altijd te maken met blijdschap. Of ik nu iemand genees, vergeef of bevrijd. Ik geef vreugde in overvloed!

Hopelijk ervaar je dat. Soms dwars door je tranen heen. Uitziend naar het moment dat Jezus de tranen van je ogen zal wissen en je uitnodigt bij zijn bruiloft. Met wijn. De beste wijn bewaart Hij voor het laatst.

Trek jij dit weekend nog een wijntje open?

Dank Jezus dan dat Hij zijn grootheid wil laten zien, je wil bevrijden van je schaamte en je overvloedige vreugde wil geven. Nu al.