Groot Nieuws
EO

Zondag 26 juni 2022

foto: pixabay.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 26 juni 2022

Een programma met koor- gospel- praise- en worship-muziek. Deze week een meditatie van Peter Kruijt.

06:00-07:00
Home To Stay – Josh Groban
What Love Looks Like – Dara Maclean
Your Love Is Working In My Life – Clay Crosse
Melody Of You – Sixpence None The Richer
Iemand Daarboven Houdt Van Mij – Will Tura
The Exodus Song – Anita Meijer
Treasures In Heaven – Burlap To Cashmere
Eres Tu – Mocedades
Alles Wat Ik Wens – Eddy & Jennifer
With All My Heart – Joann Rosario
This Land – Adrian Snell
Turn! Turn! Turn! – Pam Thum
You Can’t Beat God Giving – Billy Preston & Choir
It Could Have Been You – White Heart
It Is Well With My Soul – Daniel Martin Moore

07:00-08:00
How Sweet It Is – Chris Tomlin & Pat Barrett
If You Want Me To – Ginny Owens
The Bridge – Lenny LeBlanc
God Loves You – Jaci Velasquez
Tot Aan Die Dag – Gerald Troost
Tapestry - Moya Brennan
A love that’ll last – Buddy Green
This old song – Irma Dee
Goed Nieuws – Christian Verwoerd
Beautiful One – Michelle Tumes
El Shaddai – Michael Card
Wij zoeken U – Opwekking
Here I am – Cherie Brennan
There’s Something About That Name – Kathy Troccoli
Words And Music – John Michael Talbot

08:00-09:00
U Bent Welkom In Dit Huis – Opwekking
Psalm 8: Heer, onze Heer, grootmachtig Opperwezen – Chr. Mannenkoor ‘t Harde o.l.v. Jan Zwanepol
Leer Mij Uw Weg – Joke Buis
Naar Huis – Martijn van Essen
O Grote God Die Liefde Zijt – Herv. Kerkkoor Driebergen
Mijn Toevlucht (Psalm 91) - Sela
Trouw – Forever Worship
Van U Zijn Alle Dingen – Herv Kerkkoor Apeldoorn o.l.v. Johan Bredewout
Zie De Stroom Van Jezus’ Liefde – Elise van der Kuijt & Zanggroep
Ik Wil Jou Van Harte Dienen – Jacqueline Meijer & Young Ladies Choir & samenzang vanuit de Grote Kerk o.l.v. Martin Zonnenberg
U Redde Mij – Bouw Uw troon
Waar Liefde Woont – Samenzang NZ
Ga Met God En Hij Zal Met Je Zijn – Koorzang vanuit de St. Joriskerk
Bron Van Licht En Leven – Barbara Lok & Zanggroep

foto: Ditta van Gent

Meditatie van Peter Kruijt

Bergtop.

Een paar weken geleden was ik met een groep mannen uit onze kerk een berg-huttentocht aan het lopen in de Alpen. Ik hou van het wandelen door de bergen met een groep mooie kerels.

Wat mij bij het bergwandelen nog wel eens een klein beetje in de weg zit is mijn omvangrijke postuur. Mensen die mij in levenden lijve kennen weten het wel, maar ik ben dus tamelijk groot. Het schijnt dat na mijn geboorte uit alle hoeken van het ziekenhuis verpleegkundigen bij mij kwamen kijken omdat ze gehoord hadden dat er een peuter geboren was in plaats van een baby. Nou goed, dat is dus niet heel gunstig als je een berg op wandelt. De zwaartekracht helpt dan niet mee. Meestal als ik dan eindelijk ergens boven ben gekomen weet ik dan ook even mijn eigen naam niet meer. Maar als ik dan weer een beetje bijgekomen ben dan kan ik zo intens genieten van de prachtige vergezichten die je ziet. Ik zie daar hoe God als een kunstenaar de bergen omhoog getrokken heeft. Bergen die met hun vingers omhoog lijken te wijzen naar hun Maker.

Op de bergtop krijg je overzicht en inzicht.

Er zijn ook hoofdstukken uit de Bijbel die aanvoelen als een bergtop. Bijvoorbeeld hoofdstuk 8 uit de brief van Paulus aan de Romeinen. In dit hoofdstuk zit Paulus als het ware boven op de berg en kijkt hij terug naar de weg die hij in de afgelopen acht hoofdstukken heeft afgelegd. Geen makkelijke weg. Het was soms een hele klim met behoorlijke obstakels. Hoofdstuk na hoofdstuk heeft Paulus beschreven hoe elk mens God nodig heeft. Hoe we als mensen van nature ver bij God vandaan leven. Paulus heeft laten zien dat God het hier niet bij gelaten heeft maar ons mensen tegemoet gekomen is door als mens onder ons te komen wonen. Hoe God zichtbaar is geworden voor ons mensen in de persoon van Jezus Christus. En deze Jezus door Zijn dood en opstanding uit de dood de weg vrij heeft gemaakt voor mensen om in harmonie met hun Schepper te leven. Romeinen 8 begint met die prachtige terugblik op de weg naar de bergtop in een zin die het helemaal samenvat: "Dus wie in Christus Jezus zijn, worden niet meer veroordeeld". Mensen die geloven en vertrouwen op deze Jezus zijn bevrijd van een leven zonder God, van zonde en dood.

Tijdens de huttentocht kwamen we na een moeizame klim boven op de bergtop aan. Onze volgende hut waar we zouden gaan overnachten lag aan de andere kant van deze berg in het dal. Toen we boven kwamen ontdekten we echter dat we niet verder konden. De route liep wel door, maar de eerste dertig meter naar beneden was er enkel een ijzerdraadje waar je je met de goede spullen aan kon zekeren waarna je daar gezekerd en wel naar beneden kon klimmen. Wij misten echter de ervaring en spullen om dat te doen, dus moesten we terug naar beneden om via een andere route alsnog over de berg te komen. Je kunt je voorstellen dat dit best wel even een flinke tegenvaller voor de groep was.

In Romeinen 8 lijkt dit ook te gebeuren. Na de bergtop van het begin waar teruggekeken wordt en gevierd wordt hoe mensen rechtvaardig en goed zijn voor God dankzij de Here Jezus, daalt Paulus opeens af naar het aardse leven en lijden. Paulus beschrijft hoe de schepping lijdt onder slavernij en vergankelijkheid. Hoe de hele schepping zucht.
De beschrijving van Paulus laat zien hoe de bergtop en het dal soms dicht bij elkaar liggen in het leven. Hoe je enerzijds door het evangelie mag weten dat je vrij bent van zonde en dood, maar tegelijkertijd ook deel uitmaakt van die zuchtende, vergankelijke en geknechte schepping.

Na een paar uur klauteren naar beneden stonden we met de groep mannen weer in het dal. Terug op de plaats waar we die morgen begonnen waren. Maar daar bleven we niet. Via via konden we een lift krijgen waardoor we naar de andere kant van de berg gereden werden. Daar konden we de laatste rit van een kabelbaan omhoog pakken waardoor ons een nieuwe klim van duizend meter bespaard bleef. Vervolgens waren we toch met etenstijd in de hut waar we die dag verwacht werden.

Ook Paulus blijft niet in het dal bij de zuchtende schepping in Romeinen 8, want voor je het weet begint hij aan een indrukwekkende klim omhoog en schrijft hij met een snelheid alsof hij in de kabelbaan zit de volgende indrukwekkende zinnen:

31 Wat moeten wij hier verder over zeggen? Als God voor ons is, wie kan dan tegen ons zijn?

32 Zal Hij, die zijn eigen Zoon niet heeft gespaard, maar Hem omwille van ons allen heeft prijsgegeven, ons dan met Hem ook niet alles schenken?

33 Wie zal Gods uitverkorenen aanklagen? God zelf spreekt hen vrij.

34 Wie zal hen veroordelen? Christus Jezus, Die gestorven is, meer nog, Die is opgewekt, zit aan de rechterhand van God en pleit voor ons.

35 Wat zal ons scheiden van de liefde van Christus? Tegenspoed, ellende of vervolging, honger of armoede, gevaar of het zwaard?

36 Er staat geschreven: ‘Om U worden wij dag na dag gedood en afgevoerd als schapen voor de slacht.’

37 Maar wij zegevieren in dit alles glansrijk dankzij Hem die ons Zijn liefde heeft bewezen.

38 Ik ben ervan overtuigd dat dood noch leven, engelen noch machten noch krachten, heden noch toekomst,

39 hoogte noch diepte, of wat er ook maar in de schepping is, ons zal kunnen scheiden van de liefde van God, die Hij ons bewezen heeft in Christus Jezus, onze Heer.

Daar zijn we weer boven. Boven op de bergtop: hoogte noch diepte, of wat er ook maar in de schepping is, zal ons kunnen scheiden van de liefde van God, die Hij ons bewezen heeft in Christus Jezus, onze Heer.

Ik weet niet waar jij bent. Misschien sta je aan de voet van de berg en ervaar je vooral de afstand tot God. Of misschien ken je de bergtop. Weet je wat het is om in harmonie te mogen leven met je Schepper omdat Jezus voor jou is gestorven en opgestaan. Of misschien ken je die bergtop wel, maar ben je je diep bewust van het zuchten van de schepping en zucht je mee met een diepgewortelde hoop dat het beste nog moet komen.

Waar je ook bent, niets kan je scheiden van de liefde van God. Dus hou goede moed, trek de veters van je bergschoenen nog eens strak en wees gezegend op je tocht!

Psalmen voor U
Dit is een Psalm op verzoek. En dat doen wij in samenwerking met het NBG. Deze week staat Psalm 84 centraal van luisteraar Brenda.
"Wat hou ik van Uw huis! Mijn man is 3 jaar geleden overleden en dit was zijn Psalm, hij wist waar hij heen ging en dit staat ook boven zijn kaart: “Ik weet waar ik heenga”. Afscheid heb ik niet genomen want ik weet dat ik hem eens weerzie, in het huis van de Heer. Ik mis hem nog dagelijks".

De audiobijbel is hier te vinden: https://bijbel.nbv21.nl/

In de Mijn Bijbel app van het NBG (gratis) zijn de NBV21 en de BGT te beluisteren door de luidspreker aan te klikken.

De Psalmen uit de NBV21 Audiobijbel zijn opgenomen en geproduceerd door Thinium Audioboekproducties. De voorlezer is Lottie Hellingman.
© NBG 2021.