Groot Nieuws
EO

Zondag 28 mei

foto: pixabay.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 28 mei

Een programma met koor- gospel- praise- en
worship-muziek. Deze week een overdenking van Geralda Rohaan.

06:00-07:00
You've Got A Friend -
Gaither Vocal Band

Walking in the Spirit -
Wanda Jackson
Mercy mercy me
- Marvin Gaye

People Get Ready
- Maria Markesini
Welkom, Heilige Geest van God
- Gerald & Nelinda Troost
All of my life
- Kathy Troccoli

Let the wind blow
- The Imperials

Breathe On Me
- Christine Denté

Liquid spirit
- Gregory Porter

Luister naar de wind
- Elise Mannah & Henk Doest
Spirit wind
- Casting Crowns
 

He's Always There
- CeCe Winans

Be Still For The Spirit Of The Lord
- Jonny & The Jazzuits

When the wind blows
- Point of Grace


07:00-08:00
Like A Wind
- Edin-Ådahl
Greater
- Laura Kaczor

The Comforter
- Edwin Hawkins & The Edwin Hawkin Singers
Kom, O Heil'ge Geest Van God
- Opwekking

The Lord's My Shepherd
- Stuart Townend
Wind and fire
- Maranatha Singers

Breathe
- Michael W. Smith
By my spirit
- Leslie Philips & Matthew Ward

Vader, Zoon en Geest
- Opwekking

Spirit of the living God
- Michael Crawford

Love Of Heaven
- Lisa Bevill

Peace of God -
Chris Falson

Tell your story
- Out Of The Grey


08:00-09:00
Veni Creator Spiritus
- Opwekking

Psalm 119: Och, schonkt Gij mij de hulp van uwen Geest
- Chr. Mannenkoor StereoKom Heilige Geest
- Sela
Geest van hierboven
- Zanggroep & Combo

De Geest des Heren heeft een nieuw begin gemaakt
- Chr. Mannenkoor Stadskanaal
 

Ik wil U danken
- Christian Verwoerd

Heer, Uw Licht En Uw Liefde Schijnen
- Diverse solisten
Ja, de Trooster is gekomen
- Shaare Zedek koor
In De Stilte
- Marjolein Keijzer
Eeuwig Woord, U willen wij bezingen
- Samenzang St. Michaëlskirche

Blaas Met De Adem Van Uw Geest
- Opwekking
Ik zie een poort wijd open staan -
Cantate Deo
Hij is erbij
- Lydia Zimme
Houdt Gij mijn handen beide
- Christelijk Mannenkoor Con Forza

foto: eo.nl

Overdenking van Geralda Rohaan.

Waar je hart vol van is, loopt je mond van over…

Wat is het toch leuk om enthousiaste mensen te ontmoeten. Geen gezever en gezeur over hoe slecht dit of hoe idioot dat is, maar mensen die met hart en ziel ergens mee bezig zijn. Er gaat een enorme energie van uit. Als je in gesprek met hen bent over datgene waar ze zo enthousiast over zijn, dan voel je dat heel duidelijk. Vol overgave zijn ze. Ik word er altijd heel erg blij van. Laatst zag ik iemand een presentatie geven met zoveel enthousiasme. Dat kwam van binnenuit want het onderwerp lag hem na aan het hart. Waar het hart vol van is daar loopt de mond van over, dat was bij hem duidelijk zichtbaar en merkbaar. Het mooie was dat de zaal dat oppakte en geïnteresseerd raakte in het onderwerp. De boodschap was aangekomen en mensen stelden veel vragen, alsof ze wakker geroepen waren.

Het is vandaag Pinksteren. We vieren dat God zijn Heilige Geest uitstortte over de mensen. Ik vind dat wel een mooi woord: uitstorten. Als iets over je uitgestort wordt, kun je er niet aan ontkomen zeg maar. Alsof je onder een waterval staat en het water over je heen klettert. Je wordt door en door nat, er is geen ontkomen aan nat zul je worden… Op zo’n zelfde manier doordrenkte de Heilige Geest de mensen op die Pinkstermorgen. Hun hart liep over van de Heilige Geest en waar je mond van overloopt… ja dat werd daar ook duidelijk.

Doordrenkt worden met de Heilige Geest. Het zorgde er toen voor dat mensen in allerlei talen die ze uit zichzelf niet spraken, het evangelie verkondigden en Gods naam groot maakten. Er was sprake van een enorm enthousiasme zou je kunnen zeggen. En het was het begin van die enorme beweging die in de wereld aanwezig is van mensen die God hebben leren kennen. De geboorte van de kerk!

Gelovigen zijn eigenlijk Enthousiastelingen die zo vol zijn van God dat ze het niet kunnen laten erover te spreken, en vanuit God ook te leven. Omdat de Geest van God in hen woont. Die Geest die hen aanvuurt, die hen bemoedigt, die hen verbindt met God zelf.

Misschien wist je het niet maar het woord enthousiasme komt uit het Grieks. De taal waarin het Nieuwe Testament ook geschreven is. En het betekent: in God zijn, van God vervuld zijn. Mooi is dat hè. Van God vervuld zijn. Dat je hart vol van God is en dat leidt er toe dat je het niet meer voor je kunt houden. In woord en daad delen van wat er in je leeft. De missie van de kerk!

Misschien is het niet direct het beeld dat je van de kerk hebt. Van een stelletje enthousiastelingen. Misschien vind je het enthousiasme daar nogal tegenvallen. Dat kan. We leven natuurlijk ook eeuwen na die uitstorting van de Heilige Geest. En dan kan het enthousiasme wat bekoelen.

Ik vergelijk het vaak met verliefdheid. Als je verliefd op iemand bent loop je daar ook van over. Hij of zij is permanent in je gedachten, je wilt bij de ander zijn, je wilt alles voor die ander doen en hebt het ook over niemand anders meer… Als je jaren getrouwd bent is die verliefdheid veranderd in diepe liefde. Tenminste, dat hoop ik dan voor je. Je hebt veel voor elkaar over, je probeert de ander te dienen. Maar soms kun je wel terugverlangen naar die verliefde tijd. Dat enthousiasme.

In de kerk hebben we dat ook.

Paulus heeft hier ook weet van. In de brief aan de Romeinen zegt hij: Laat uw enthousiasme niet bekoelen maar laat u aanvuren door de Geest en dien de Heer. (Rom 12:11)

Blijkbaar kan dat enthousiasme dus bekoelen. Hoe zorg je er nu voor dat je je enthousiasme niet laat bekoelen?

Stel je enthousiasme eens voor als een vuurtje dat in je brandt. Om een vuur blijvend te laten branden zijn er drie dingen nodig: zuurstof, brandbare stof en een goede temperatuur. Dit wordt ook wel de branddriehoek genoemd. Als je een van die drie dingen wegneemt, dooft het vuur. Dat weet iedere brandweerman…

Belangrijk is het dus dat je brandstof hebt om je enthousiasme, je in God zijn, te voeden. Een belangrijke brandstofbron is de Bijbel. Daarin horen we over God, daarin horen we woorden waar we van kunnen leren, die ons in vuur en vlam kunnen zetten, die richting wijzen. Een andere brandstofbron kan muziek zijn, podcasts, kerkdiensten, ontmoetingen met andere christenen. U kunt het wel aanvullen denk ik. Gebruik het, doe telkens wat hout op het vuur zodat de vlam brandend blijft.

De Heilige Geest vuurt ons aan. Die is de zuurstof van het vuurtje zou je kunnen zeggen. Geef die de ruimte in je leven. Neem tijd om te luisteren naar de Heilige Geest. Neem tijd voor gebed, waarin je tot jezelf en tot God komt. Ruimte scheppen voor God in je leven, dat zorgt er voor dat het vuurtje blijft branden.

En dan de temperatuur. Hoe hou je jezelf op temperatuur? Door om te gaan met mensen die je helpen op temperatuur te blijven. Als je alleen blijft, ja dan wordt je koud. We hebben elkaar nodig om warm te blijven. We kunnen elkaar op temperatuur houden zeg maar. Dan is het overigens wel van belang met wie je omgaat. Ga je veel om met ‘warme’ mensen die enthousiast zijn? Of ga je veel om met koude mensen die altijd kritiek hebben, een beetje zuur zijn. Je eigen temperatuur wordt daardoor beïnvloed. Het kan zinvol zijn zo eens naar je eigen leven te kijken. Met wie trek je veel op en hoe wordt je daardoor beïnvloed? Word je enthousiast van de ander of koel je eigenlijk behoorlijk af? En hoe zou het zijn als je meer zoekt naar mensen die je helpen enthousiast te blijven?

Die eerste christenen kwamen dagelijks bij elkaar. Loofden God, liepen over van liefde voor God en voor elkaar. Die warmden zich aan elkaar. Ze stookten hun vuurtje daarmee op. Dat vuurtje brandt nog steeds, heeft zich wereldwijd verspreid. Wereldwijd zijn er groepjes enthousiastelingen te vinden. Ze zijn aanstekelijk…wie weet ben jij er zelf wel eentje, of ken je ook zo iemand. Heerlijk is dat. Houdt het vuurtje brandend!