Groot Nieuws
EO

Zondag 24 april 2022

foto: pixabay.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 24 april 2022

Een programma met koor- gospel- praise- en worship-muziek. Deze week een meditatie van Paulien Vervoorn.


06:00-07:00
What Am I – Christine Denté
Love And Understandig – Mac Kissoon & Family
What A Wonderful World – Eva Cassidy & Katie Melua
Precious Memories – Randy Travis
Fragile Dreams – Jayne Lewis
Hotel De Hoop – Matthijn Buwalda
Reach Out And Touch – Diana Ross
Anthem – Leonard Cohen
Great Is Thy Faithfulness – Kathy Troccoli
Tot Jij Mijn Liefde Voelt – Van Dik Hout
Broken Things – Sierra
Let It Be – The Beatles
There’s A Future For This World – Pam Thum
Heart O’ Mine – Gaither Vocal Band

07:00-08:00
Shout To The Lord – Aaron Benward
Softly And Tenderly – Twila Paris
Calmly Resting In The Lord – The Erwins
Pass Me Not – The Martins
Laat Nou Gaan – Lars Gerfen
Come Thou Fount – Christine Byrd
Only Jesus – Adrian Snell
Create In Me A Clean Heart – Opwekking
Before The Throne Of God Above – Selah
Ik Hoor Bij U – Elize Verlaan
The Lord’s Prayer – Glen Campbell
Just A Closer Walk With Thee – Patsy Cline
Power Of Your Love (live) – Oslo Gospel Choir
Heer Ik Kom Bij U – Forever Worship

08:00-09:00
Heer, Uw Licht En Uw Liefde Schijnen – Diverse solisten
Psalm 116: God Heb Ik Lief, Want Die Getrouwe Heer – Chr. Gem. Zangver. ‘Looft den Heer’
Breng Dank Aan De Eeuwige – Ad Hoc Koor
Uw Genade Is Mij Genoeg – Marcel & Lydia Zimmer
Jezus, Uw Naam Zij D’r Hoogste Heer – Hervormd Kerkkoor Rafidim
Stil – Els Manuputtij & Opwekking
Goed Terecht – Ode 40 – De Oden van Salomo
Ik Weet Dat Mijn Verlosser Leeft – Jong Gemengd Koor Immanuël
Vreugde Van Mijn Hart – Sela
Waar Komt Mijn Hulp Vandaan – Miranda de Vlieger & Psalm Project
Abba Vader – Chr. Mannenkoor Lelystad
De Naam Van De Heer – Arjan & Efi Knevel
Naast Je Lopen - LEVfoto: eo.nl

Meditatie van Paulien Vervoorn

Wat is jouw talent?

Als je net als ik weleens theedrinkt, ken je vast die vragen op de labeltjes van de Pickwick theezakjes. Over welk boek je voor het laatst hebt gelezen, het gekste dat je ooit hebt gedaan of waar je de meeste energie van krijgt. Pas had ik deze vraag: ‘Wat is jouw talent?’

Ik heb gemerkt dat veel mensen dan aarzelen. Misschien geldt dat ook wel voor jou. Is dat omdat je het zelf vrij normaal vindt wat je goed kunt? Of omdat je denkt dat je niet per se ergens in uitblinkt? Wat zou jij zeggen als je de vraag krijgt wat jouw talent is?

Tien jaar geleden schreef ik mijn eerste boek, met de titel Hartelijk getalenteerd. De afgelopen tien jaar had ik er veel gesprekken over. En toen het boek net uitkwam, sprak ik er vaak over en preekte ik tientallen keren over de gelijkenis van de talenten. Vanmorgen krijg je je antwoord op de drie meest gestelde vragen die ik heb gehoord over de gelijkenis, zodat je op een diepere manier kijkt naar de Pickwickvraag over jouw talent.

Matteüs 25: vers 14 en verder:

Of het zal zijn (het Koninkrijk dus, PV) als met een man die op reis ging, zijn dienaren bij zich riep en het geld dat hij bezat aan hen in beheer gaf.  Aan de een gaf hij vijf talent, aan een ander twee, en aan nog een ander één, ieder naar wat hij aankon. Toen vertrok hij. Meteen ging de man die vijf talent ontvangen had op weg om er handel mee te drijven, en zo verdiende hij er vijf talent bij.  Op dezelfde wijze verdiende de man die er twee had gekregen er twee bij.  Degene die één talent ontvangen had, besloot het geld van zijn heer te verstoppen: hij begroef het.

Na lange tijd keerde de heer van die dienaren terug en vroeg hun rekenschap.  Degene die vijf talent ontvangen had, kwam naar hem toe en overhandigde hem nog vijf talent erbij met de woorden: “Heer, u hebt mij vijf talent in beheer gegeven, alstublieft, ik heb er vijf bij verdiend.” 

Zijn heer zei tegen hem: “Voortreffelijk, je bent een goede en betrouwbare dienaar. Omdat je betrouwbaar was in het beheer van een klein bedrag, zal ik je over veel meer aanstellen. Wees welkom bij het feestmaal van je heer.” Ook degene die twee talent ontvangen had, kwam naar hem toe en zei: “Heer, u hebt mij twee talent in beheer gegeven, alstublieft, ik heb er twee bij verdiend.” Zijn heer zei tegen hem: “Voortreffelijk, je bent een goede en betrouwbare dienaar. Omdat je betrouwbaar was in het beheer van een klein bedrag, zal ik je over veel meer aanstellen. Wees welkom bij het feestmaal van je heer.” Nu kwam ook degene die één talent ontvangen had naar hem toe. Hij zei: “Heer, ik wist van u dat u streng bent, dat u maait waar u niet hebt gezaaid en oogst waar u niet hebt geplant, en uit angst besloot ik uw talent te begraven. Alstublieft, hier hebt u het terug.” Zijn heer antwoordde hem: “Je bent een slechte, luie dienaar. Je wist dat ik maai waar ik niet heb gezaaid en oogst waar ik niet heb geplant? Dan had je mijn geld dus bij de bank in bewaring moeten geven, zodat ik het bij mijn terugkomst met rente zou hebben teruggekregen. Neem hem dat talent af en geef het aan degene die er tien heeft, want wie heeft zal nog meer krijgen, en wel in overvloed, maar wie niets heeft, hem zal zelfs het laatste worden ontnomen. En die nutteloze dienaar, gooi hem eruit, in de uiterste duisternis, waar men jammert en knarsetandt.”

De eerste vraag: Wat vind jij van die heer in de gelijkenis?
De man die zijn ene talent in de grond verstopte, was bang. Dat zou die heer toch moeten begrijpen, zou je denken, maar hij geeft hem er flink van langs. Dat lijkt niet fair, over the top. Is Jezus ook zo?!

De gelijkenis krijgt een heel andere lading als je je voorstelt dat de man met dat ene talent iets heel anders had gedacht, namelijk:

‘Wat ben ik blij dat die grote verantwoordelijkheid van twee of vijf talenten niet op mijn schouders drukt, ik zou er niet van kunnen slapen. Gelukkig weet mijn heer precies wat ik aankan: één talent. Wat een vertrouwen heeft hij in mij. Ik ga het inzetten, zodat ik hem blij kan maken als hij terugkomt.’

Dit is dus het probleem: hij denkt verkeerd over zijn heer. De heer heeft wel vertrouwen in hem, maar hij niet in zijn heer. Dat wederzijdse vertrouwen is een belangrijk onderwerp in deze gelijkenis. Welk beeld heb jij van de Heer? Vertrouw je erop dat Hij precies weet wat jij aankunt en wil je dat inzetten in zijn Koninkrijk?

De tweede vraag: Wat denk jij dat Jezus bedoelde met een talent?
Dat is een goede vraag. Het is lastig om naar de gelijkenis te luisteren zonder steeds te denken aan dingen waar je goed in bent. Ik zeg ook niet dat het er niks mee te maken heeft, maar Jezus’ leerlingen dachten in eerste instantie aan iets heel anders. Zij moeten gedacht hebben aan de tabernakel en de tempel waar ze gebruikmaakten van talenten zilver en goud. Waarschijnlijk was dat ongeveer 34 kilogram. Wat een vertrouwen, wat een verantwoordelijkheid, wat een enorme waarde!

Bedoelde Jezus dan dat je geld goed moet investeren in het Koninkrijk? Dat is een mogelijke uitleg.

Andere uitleggers zeggen dit: die Heer ging naar het buitenland, daarbij moet je denken aan Jezus die naar de hemel ging. Daarna gaf Hij de Heilige Geest. Die talenten staan voor minder of meer kracht van de Geest. In zijn kracht ben je in staat om zijn Koninkrijk uit te breiden.

Nog een andere uitleg die ik las, is dat een talent staat voor de mate waarin je inzicht hebt in het evangelie. Als je meer inzicht hebt, heb je ook meer verantwoordelijkheid om dat door te geven, zodat anderen het evangelie dieper leren kennen. En zodat mensen tot geloof komen en het koninkrijk wordt uitgebreid.

En de derde vraag: hoe zet ik me in op een manier die bij me past?
Dat is een grote vraag waar ik heel veel over kan zeggen. Vandaag slechts een paar handreikingen…

Richt je niet op je eigen talent, maar op de uitbreiding van het koninkrijk. Stel je open voor de kracht van de Heilige Geest. En bid om meer inzicht in het evangelie.

‘Richt je niet op je eigen talent’, zie ik net. Tegelijkertijd heeft jouw inzet in Gods koninkrijk wel degelijk te maken met dat wat wij talenten noemen. Ik zet me bijvoorbeeld in door te schrijven, te spreken en ik begeleid andere sprekers, voorgangers en predikanten bij hun preken. Dat doe ik omdat ik dat graag doe, er energie van krijg en veel complimenten krijg. Een ander zet zich op een heel andere manier in. Ik denk bijvoorbeeld aan een vriendin die op het moment veel optrekt met Oekraïners om zoiets door te geven van Jezus’ liefde.

Blik gerust eens terug op wat jij graag doet. Bedenk waar jij energie van krijgt. En realiseer je waar anderen je complimenten over geven. Zet deze eigenschappen en bekwaamheden vol vertrouwen in voor je Heer. Met het grootste compliment in het vooruitzicht: ‘Voortreffelijk. Je bent een goede en betrouwbare dienaar. Wees welkom bij het feestmaal van je Heer.’