Groot Nieuws
EO

Zondag 4 september

foto: pixabay.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 4 september

Een programma met koor- gospel- praise- en worship-muziek. Deze week een meditatie van Jurjen ten Brinke.

06:00-07:00
Big Blue Sky 
- Bebo Norman
 

Light of love
 - Tammy Trent

Incomplete 
- John's Son
Love's invited 
- Cathy Burton 

Later Mag Je Groter Zijn
 - Ralph van Manen

Walk Your Road
 - Watermark

My King is Known by Love 
- The Crabb Family
You Are Beautiful
 - Moya Brennan

De Zon Verrijst 
- Lars Gerfen

Evergreen 
- Audrey Assad

Morningstar 
- White Heart
Faithful heart
 - Pam Thum

Home free
 - Wayne Watson
My God 
- Carla Sullivan

07:00-08:00
I Will Sing Of My Redeemer
 - Fernando Ortega

You Draw Me Into You
 - Katie Gustafson

Light Of The World
 - Michael Card

You Are Holy
 - Nichole Nordeman

Nooit alleen 
- Coen van den Heuvel
To You We Bring Our Hymn Of Praise (Glory Be To God) 
- Kelly Minter
Think Of Me 
- Mark Schultz & Rachael Lampa 

t Is So Sweet To Trust In Jesus 
- Amy Grant
I will offer up my life 
- Steve Green & Angela Cruz
Voor Eeuwig Dankbaar
 - Opwekking
It's me again
 - Wayne Kirkpatrick

How great Thou art
 - Evie Tornquist
Bread Of The World
 - Clint Wells

Crown Him With Many Crowns 
- Johan Bredewout & Barbara Lok


08:00-09:00
Doorgrond Mijn Hart 
- Opwekking

Psalm 105: Looft, looft verheugd den Heer der heren 
- Deo Juvante

Ik zie een poort wijd open staan 
- Joke Buis & Band
Nieuwe Kracht
 - Forever Worship & Angelique
Kom, loof Jehova 
- CMK Eiland Urk

Hij is erbij
 - Lydia Zimmer

Mijn ziel is stil tot God 
- The Psalm Project
Al zou de vijgeboom niet bloeien 
- Hollandkoor
Herstel mijn eerste liefde 
- Reni & Elisa Krijgsman
Heerser Over Alle Dingen 
- Opwekking
Ik heb de vaste grond gevonden 
- Chr. Gem. Zangver. Jubilate Deo

Lied van liefde 
- Elise Mannah & Ronald Koops

Blijf bij mij Heer 
- Jongerenkoor Laudate Deum


foto: eo.nl

Meditatie van Jurjen ten Brinke.

In de afgelopen maanden heb ik veel in het Bijbelboek Handelingen gelezen. Het gaat over het leven van de vrienden van Jezus, ná de uitstorting van de Heilige Geest, het Pinksterfeest. En ik stuitte er op een kerntekst, tenminste: volgens mij is het een kerntekst uit de Bijbel. Nooit eerder zag ik dat zo concreet.
Ik lees je voor uit Handelingen 3:16
Het komt door zijn (dat is: Jezus’) naam en door het geloof in zijn naam dat deze man, die u hier voor u ziet en die u kent, kan lopen; het geloof dat Jezus schenkt, heeft hem in aanwezigheid van u allen gezond gemaakt.

Wat is er aan de hand?
Een bedelaar die langs de weg zit, dicht bij de tempel, vraagt een kleinigheid aan Petrus en Johannes. Petrus kijkt de man aan en antwoordt met inmiddels beroemde woorden: ‘zilver en goud heb ik niet, maar wat ik heb dat geef ik je, sta op en loop’.

Een mooi verhaal… omdat het goed afloopt natuurlijk. Het is ook een heftig verhaal: van je geboorte af verlamd zijn en dan – vanaf een bepaalde leeftijd – dag na dag door je familie of vrienden bij de poort neergelegd worden zodat je kunt bedelen. Hoe lang houd je dat vol!? Op den duur zul je wel vaste mensen hebben, die je wat geven. Net zoals jij en ik – als je maar wilt – iets kunnen opbouwen met de straatkrantverkoper bij je supermarkt. Er ontstaat zelfs iets van vertrouwen; dat is mooi, maar misschien ook wel een beetje een probleem, want voor je het weet is het ‘normaal’ geworden dat de situatie is zoals ‘ie is.

Een vraag die ik niet kan beantwoorden is: zou Jezus in de tijd dat Hij op aarde rondliep langs deze plek gekomen zijn… of niet? Intrigerende gedachte. Hij deed immers zoveel wonderen. Waarom is deze man dan overgeslagen? Hoe dan ook, nu… is het tijd. Iemand uit de Iraanse groep van onze kerk zei pas: ‘God is een God van wijsheid. Soms gebeurt er iets wat ik zou willen niet. En dan ben ik een paar jaar later blij dat het niet is gebeurd. Maar eerlijk is eerlijk, soms komt het ook omdat ik geloof mis… Het is een wonderlijk spanningsveld. God geneest met niet omdat ik geloof (maar om Wie Hij is), maar het gaat niet zónder geloof.’ En zo is het. Je ziet in de Bijbel dat er soms geen wonderen konden gebeuren vanwege het ongeloof. Maar je ziet in de Bijbel niet dat er veel wonderen konden gebeuren vanwege geloof… toch!?

De man krijgt meer dan hij ooit had durven dromen. Petrus en Johannes hadden een nieuwe kracht, een nieuw soort leven ontdekt. De Geest was uitgestort! Petrus vroeg niet eens of de verlamde man genezen wilde worden, hij deed het gewoon en genas hem in de naam van Jezus.
Iets waar je misschien snel overheen leest, maar wat wel belangrijk is: Petrus zegt hier (en in de hoofdstukken hierna) niet zomaar ‘sta op en loop’, zoals Jezus zelf waarschijnlijk had gedaan. Hij laat er geen twijfel over bestaan waar de genezende kracht vandaan komt: ‘In de naam van Jezus Christus van Nazaret’, zegt hij, ‘sta op en loop.’ Het is de kracht van de naam van Jezus waar het om gaat, hier en overal en altijd.

Petrus legt vervolgens uit wat er is gebeurd. Hij maakt heel duidelijk dat niet hij en Johannes, maar God het wonder voor Zijn rekening heeft genomen. Hij begint spontaan aan een toespraak waarbij hij voortdurend naar God verwijst.
Telkens grijpt hij terug op de Schriften. Op de Bijbel. Ik vind dat zo mooi!
De God van Abraham, Isaak en Jakob… daar begint Petrus zijn toespraak mee. Dat is een citaat dat uit het verhaal dat Mozes bij de brandende braamstruik, die niet verbrandde. Petrus doet wat de eerste christenen voortdurend deden. Ze hadden het van Jezus geleerd. En van de engelen, die op de momenten dat zij het niet meer wisten telkens zeiden: ‘Maar de Schriften, de Bijbel, zijn hier toch duidelijk over!?’

En dan komt dat mooie vers. Als Petrus bij de crux komt, dan legt hij uit dat het geloof in de naam van Jezus cruciaal is. Overigens: in dit geval het geloof van Petrus en Johannes… we lezen nergens dat de verlamde het eerst zelf moet geloven. Je kunt niet alleen de naam van Jezus noemen, waarna er iets magisch gebeurt, nee: het is het geloof in die naam. Geloof bij degene die de naam uitspreekt en geloof bij degene die het hoort. Dáárom aanbidden mensen die naam. Geloof in Hem en in de kracht van Zijn naam is de weg naar heelheid, vandaag de dag… zoals bijna 2000 jaar geleden.

Maar er wordt ook nog gesproken over ‘het geloof dat Jezus schenkt’ in het tweede deel van de tekst. Het is zo’n compleet vers. Je hoeft het niet zelf te verdienen of te bemachtigen of op te krikken. Het is geloof wat Jezus geeft en wat jou in beweging mag zetten: door te bidden voor anderen of door gelovig te ontvangen wat God jou gegeven heeft.

Ik wil je vragen om dit vers uit je hoofd te leren. Het komt door zijn (dat is: Jezus’) naam en door het geloof in zijn naam dat deze man, die u hier voor u ziet en die u kent, kan lopen; het geloof dat Jezus schenkt, heeft hem in aanwezigheid van u allen gezond gemaakt.

Pas het toe op je eigen leven. ‘Het komt door Zijn naam en door het geloof in zijn naam dat deze man, die nu via de radio tot je spreekt, je het woord van God mag uitleggen. Het geloof dat Jezus hem gegeven heeft, heeft hem getuige van God gemaakt.’
Luisteraar: het komt door Zijn naam en door het geloof in zijn naam dat jij mag dienen in je gezin, in je kerk, in de samenleving Het geloof dat Jezus je gegeven heeft, de keus om Hem te volgen en om anderen tot zegen te zijn.

Vul het maar in voor jezelf! Bevrijdend toch!?
Amen.

Psalmen voor U
Dit is een Psalm op verzoek. En dat doen wij in samenwerking met het NBG.
De audiobijbel is hier te vinden en te beluisteren: https://bijbel.nbv21.nl/

In de Mijn Bijbel app van het NBG (gratis) zijn de NBV21 en de BGT te beluisteren door de luidspreker aan te klikken.

De Psalmen uit de NBV21 Audiobijbel zijn opgenomen en geproduceerd door Thinium Audioboekproducties. De voorlezer is Lottie Hellingman.
© NBG 2021.