Groot Nieuws
EO

Zondag 4 december

foto: pixabay.com
 1. Nieuwschevron right
 2. Zondag 4 december

Een programma met koor- gospel- praise- en
worship-muziek. Deze week een meditatie van Jurjen ten Brinke.

06:00-07:00
Love and understanding -
Mac Kissoon & Family

Here comes the sun
- Nina Simone

It's So Good To Know
- Darrell Mansfield

Songbird
- Eva Cassidy

Victory Day
- One Hundred Days

Ken je mij
- Trijntje Oosterhuis
Let Me Be
- Caedmon's Call

Stay with me
- Kate York
Deep Enough To Dream
- Chris Rice

God is in the roses
- Rosanne Cash
Beschermer
- Kees Kraayenoord

You're the One
- Lisa Shipman & Hallerin Hill
You Alone
- Brian Littrell

Melody Of You
- Eastville

07:00-08:00
Nobody Loves Me Like You
- Jars of Clay
God So Loved
- Jaci Velasquez

There Is A Redeemer
- Brown Bannister & Kelly Willard

How Firm A Foundation
- Fernando Ortega
Heel Mijn Hart
- Gezina van den Bos & Rebekka Sahertian
Love Divine
- Ben Cantelon

In Christ alone
- Sheila Walsh

Wonderful Merciful - Saviour

Emmanuel
- Amy Grant

My Troubled Soul (Praise The Mighty Name Of Jesus)
- Andy Bromley & Susan Ashton
Jezus Het Lam
- Opwekking
Power To Redeem
- Lauren Daigle

Draw me close
- Michael W. Smith

Beautiful Son
- Mandisa


08:00-09:00
Jezus Stralend Licht
- Opwekking

Psalm 21: 'O Heer, de Koning is verheugd'
- Jongerenkoor 'Sjaloom'
Breng Ons Samen
- Sela

Welkom thuis
- Talitha Nawijn

Geef mij een geloof, zo vast, zo sterk
- Deo Cantemus

Witter dan sneeuw
- The Psalm Project
 

Tel uw zegeningen
- Zanggroep

Daarom behoor ik Hem
- CMK Asaf

Dit Is Wie U Bent
- Christian Verwoerd
Op U Mijn Heiland Blijf Ik Hopen -
Joke Buis
Heft op uw hoofden, poorten wijd!
- Samenzang Noorderkerk

Daar ruist langs de wolken
- Marcel McArthur & Zanggroep
Kom tot ons, de wereld wacht
- Menorah-Koor

Verwacht de komst des Heren
- Koorzang

foto: eo.nl

Meditatie van Jurjen ten Brinke

De tweede adventszondag! We zijn onderweg naar Kerst en ik lees met je een Bijbelvers uit het boek van de profeet Jesaja 9:5: ‘Deze namen zal hij dragen: Wonderbare Raadsman, Goddelijke held, Eeuwige Vader, Vredevorst’.
Jezus wordt hier Goddelijke held genoemd. Of, zoals het in oudere vertalingen staat (en wat ik eigenlijk mooier vind, gewoon omdat het simpeler is): sterke God.
Sterke God? Goddelijke held?
Hoezo dan… kijk eens om je heen… ik vind het lastig. Juist dit punt, om dát te erkennen. Natuurlijk, er zijn mooie voorbeelden van een sterke God die wonderen heeft gedaan. Maar er zijn evenveel, of méér, lastige situaties waar ik dat te weinig zie…
Zo zou je kunnen denken. En je bent niet de enige. Als je er dan ook nog de adventstijd en de komende Kerst bij pakt… dan verval je maar zo in een wat meewarig ‘we zien het wel’. Of: vorig jaar ook Kerst gevierd, vrede op aarde. Maar de ellende blijft. We zoomen er wat op in, in deze Groot Nieuws.

Ken je de naam van Karl Marx? Hij zei eens: filosofen hebben de wereld slechts verschillend geïnterpreteerd; het komt erop aan om haar te veranderen. Net zoiets zouden we kunnen zeggen op basis van de Bijbel: sommige theologen (en ook niet-theologen trouwens) proberen het kwaad te verklaren, terwijl het Gods doel is om het kwaad te vernietigen! God gaat winnen. Aan het eind zullen het gelijk en het recht aan de kant van God staan, bij alles wat Hij doet. En die gerechtigheid (dat betekent dus dat het wordt zoals het bedoeld is) en rechtvaardigheid van God betekenen uiteindelijk dat al het kwaad aan het licht komt en vernietigd zal worden.

Ik wil drie dingen noemen die mij zelf geholpen hebben om vandaag de dag om te gaan met het dilemma van het kwaad… en de vrede die we verwachten.

 1. Allereerst: het kwaad is absoluut kwaad.
  De Bijbel wil met kwaad niets te maken hebben. Van het kwaad wordt nooit gezegd dat het nu eenmaal zo is. Het kwaad wordt juist verworpen in de Bijbel! Het moet uiteindelijk vernietigd worden. Het kwaad gaat in tegen het leven dat God gemaakt heeft. Het kwaad klopt gewoon niet.
  Lees maar mee bij dezelfde profeet Jesaja, in Jesaja 5:20:
  ‘Wee degenen die het kwade goed noemen en het goede kwaad, die het licht tot duisternis maken en het duister tot licht, die van zoet bitter maken en van bitter zoet.’
  Het kwaad is gewoon in de kern kwaad. Er valt niets over te zeggen wat het vergoelijkt.
 2. God is absoluut goed.
  Weet je, je kunt niet anders dan worstelen met de tegenstelling tussen het bestaan van het kwaad en de rechtvaardige, sterke God! Habakuk was een profeet die dat goed zag. Hij zegt in Habakuk 1:13: ‘Uw ogen zijn te zuiver om het kwaad te kunnen aanzien, de ellende te kunnen verdragen.’ En in het nieuwe testament zegt Johannes dit ook: ‘God is licht, er is in Hem geen spoor van duisternis.’ (1 Johannes 1:5). En op veel andere plaatsen in de Bijbel wordt hetzelfde over God gezegd. Er kan geen kwaad in Hem voorkomen. God is absoluut, uitsluitend, oneindig goed. Christenen uit Afrika bij mij in de kerk zeggen het vaak: ‘God is good, all the time. All the time, God is good.’
  Natuurlijk, de Bijbel laat zien dat God alle macht heeft over het bestaan van het kwaad in de schepping, op die manier dat Hij het kwaad kan inzetten bij het uitvoeren van zijn plannen. Maar Hij is zelf niet de oorzaak of bedenker van het kwaad. En dat verschil is belangrijk. God heeft de macht over slechte zaken of gebeurtenissen of mensen, maar dat betekent niet dat Hij zelf die slechtheid wil.

  3) God is absoluut almachtig.
  De Bijbel onderstreept het telkens weer: God staat boven de hele schepping. En ja, dat botst geregeld met wat we weten over de verantwoordelijkheden van mensen. Tegelijkertijd verzekert de Bijbel ons ervan dat er niets gebeurt in het heelal buiten de kennis van God om; op zijn bevel of met zijn toestemming. God is zó groot dat Hij zelfs de kracht van het kwaad kan gebruiken zodat tenslotte gebeurt wat Hij wil. Denk maar aan het verhaal van Jozef in het Oude Testament. En aan het verhaal van Jezus in het Nieuwe Testament. God, die er mééster in is om uit is kapots iets goeds te maken.

Beste luisteraar, blijf het kwaad kwaad noemen. Geloof dat God absoluut goed is. En dat Hij almachtig is.

Zo kun je Advent vieren, tegen de klippen van oorlog en geweld op. De komst van het licht in de nacht. De goedheid en macht en kracht van God tegenover het nare van deze wereld, van de zonde.

Ik wens je een mooie zondag!

Psalmen voor U
Dit is een Psalm op verzoek. En dat doen wij in samenwerking met het NBG.
De audiobijbel is hier te vinden en te beluisteren: https://bijbel.nbv21.nl/

In de Mijn Bijbel app van het NBG (gratis) zijn de NBV21 en de BGT te beluisteren door de luidspreker aan te klikken.

De Psalmen uit de NBV21 Audiobijbel zijn opgenomen en geproduceerd door Thinium Audioboekproducties. De voorlezer is Lottie Hellingman.
© NBG 2021.