Groot Nieuws
EO

22 april: Kom tot Mij

  1. Nieuwschevron right
  2. 22 april: Kom tot Mij

De meditatie n.a.v. Mattheüs 11:28 wordt verzorgd door dominee Saskia Tichelaar, voorganger van de Baptisten Gemeente Arnhem-Centrum.

Groot Nieuws

Muziekgegevens

1) Ik ben verblijd, wanneer men mij, Psalm 122 : 1, 2 en 3

2) Ik wil zingen van mijn Heiland, JdH 657

3) Hier ben ik Heer, Themalied NZ-dag 2012

4) Heer, ik kom tot U, JdH 94

5) Nader mijn God, bij U, JdH 456

6) Daar zijn geen grenzen aan Jezus macht, JdH 881

7) De kracht van Uw liefde, Opw. 488

8) Ja waarlijk, God is Israël goed, Psalm 73 : 1, 12 en 13

9) Beveel gerust Uw wegen, LvdK Gez. 427 : 1, 2 en 8

10)Heer die mij ziet zoals ik ben, Naar psalm 139

11)Heerlijk is Uw naam, Opw. 379


Meditatietekst

Lezen: Mattheüs 11:28

Jij bent ook uitgenodigd!

Het is bijna zover, dan is onze jongste dochter jarig. We tellen de dagen af en de plannen voor het feestje worden steeds concreter. En als er íets belangrijk is voor het feest, dan zijn het de uitnodigingskaarten. Zorgvuldig zetten we alle namen van de kinderen op de envelop. Vol enthousiasme en trots neemt onze dochter het stapeltje kaarten straks mee naar school en deelt ze uit aan haar vriendinnen: “Kom je ook?” Zal ze dan zeggen met een blik van verwachting in haar ogen.

In het Bijbelgedeelte dat we vandaag lezen klinkt ook een uitnodiging. Net als op een uitnodigingskaart van een feestje staat er als het ware geschreven: “Kom je ook?” Het is de stem van Jezus, die de mensen een voor één aankijkt en zegt: “Kom naar mij!” Het is niet een uitnodiging voor alleen de vrienden van Jezus. Nee, het is een open uitnodiging, voor iedereen die het maar horen wil! En die uitnodiging uit Mattheus 11:28 klinkt vanmorgen ook tot jou, thuis op de bank, aan de keukentafel, in de stoel of misschien in de auto: “Komt tot mij, allen die vermoeid en belast zijt en ik zal u rust geven.” (NBG 51)

Wat een bijzondere uitnodiging! Want het is niet zomaar de eerste de beste die dit zegt. In de verzen voorafgaand aan deze uitnodiging zegt Jezus namelijk dat God de Vader hem alles heeft toevertrouwd en dat Hij als enige God echt kent. Hij identificeert zich met God de Vader en stelt zichzelf voor als Zijn Zoon. Jezus is niet alleen een bijzondere leraar met veel levenswijsheid, Hij is één met Zijn Vader, Hij is God zelf! En Hij nodigt ons uit, om tot Hem te komen. Dat belooft wat!

Maar zal je misschien zeggen, hoe weet ik nou zo zeker dat Hij mij óók uitnodigt? Zijn er geen beperkingen of voorwaarden aan verbonden? Nee hoor! Het maakt niet uit waar je vandaan komt, wie je ouders waren en wat je hebt gedaan in je leven, zijn uitnodiging is voor iedereen! Maar om die rust te ervaren die Hij belooft, is het wél nodig om aan die uitnodiging gehoor te geven! Om daadwerkelijk te komen! En daar zit wel een moeilijkheid. Want naar de kerk gaan en alle geloofswaarheden onderschrijven zijn niet één op één hetzelfde als komen tot Hem. Ze zijn wel belangrijk! Maar het is niet precies hetzelfde. Nu wil ik je niet aan het twijfelen brengen, maar sta eens even stil bij deze uitnodiging. Want het is een heel persoonlijke uitnodiging voor u. Jezus roept ook jou! Jezus vraagt niet of je komt tot zijn leer, of tot zijn kerk in de eerste plaats, Hij vraagt of je komt tot HEM! En daarvoor is het nodig om te beseffen dat je Hem nodig hebt. Dat je zonder Hem geen rust zult vinden. En het is niet gemakkelijk om dat te erkennen. Want dan geef je toe dat je zelf tekort schiet!

Zo hoorde ik laatst het verhaal over een oudere dame die weduwe was geworden. Ik noem haar voor het gemak Koosje. Ze woonde in een bovenhuis in Amsterdam. Ze had daar jarenlang boven de winkel gewoond, waar zij en haar man eigenaar van waren geweest. Het waren flink wat trappen en het was altijd een flink gesjouw met de boodschappen. Maar het was er fijn wonen en het was altijd goed gegaan, tot op de dag dat ze lichamelijk slechter werd. Haar kinderen woonden op afstand en ze had voornamelijk contact via de telefoon. Aan het begin lukte het Koosje nog wel om de trap af te komen voor de boodschappen. Maar op een dag kwam ze de trap niet meer af kwam. Toen haar kinderen haar op een gegeven moment op kwamen zoeken, schrokken ze zich wezenloos. Koosje had al twee maanden geen boodschappen meer gedaan, omdat ze de trap niet meer af durfde. Al die tijd had ze dus opgesloten gezeten in haar eigen huis! Koosje schaamde zich en ze was te trots om toe te geven dat ze hulp nodig had.

Zo ver zal het bij jou vast niet komen. Maar je herkent het vast, hoe moeilijk het is om kwetsbaar te zijn en afhankelijk. Om toe te geven dat je het alleen niet redt. Dat zit niet in ons! We willen sterk zijn en het liefst zoveel mogelijk onze eigen boontjes doppen. Het is dus ook niet vanzelfsprekend om die uitnodiging van Jezus aan te nemen. In Jezus’ tijd waren er genoeg mensen die zich op z’n zachtst gezegd groen en geel ergerden aan Jezus pretentievolle woorden. Geen haar op hun hoofd die er aan dacht om op zijn uitnodiging in te gaan. Het waren vooral de zwakkeren, de zieken, de loosers, de verschoppelingen van de maatschappij die van Hem hielden. Zij hadden niets te verliezen en niets te geven, voor hen was het gemakkelijker om te beseffen dat ze totaal afhankelijk waren van God.

En toch… geldt de uitnodiging voor iedereen, of het je goed gaat of niet. Diep in ons hart is er die onrust, bij ons allemaal. En alleen bij Jezus vinden we echte rust. Augustinus zei het al: “Onrustig is ons hart, totdat het rust vindt in U”. En natuurlijk is het ongemakkelijk om met je kwetsbaarheden en je zonden naar iemand toe te gaan. Maar als er íemand aantrekkelijk is om naartoe te gaan. Dan is het wel Jezus. Hij is zachtmoedig, en nederig van hart. Hij gaat liefdevol en voorzichtig met je om! Hij wijst je niet af, Hij lacht je niet uit. Hij nodigt jou persoonlijk uit om te komen. Hij wil zich aan jou verbinden, Hij houdt van je en schenkt je zijn vergeving. Dus ga niet langer gebukt onder de lasten die je met je meezeult, probeer jezelf niet gelukkig te maken, maar ga naar Hem! Ontvang Zijn rust!

Hoe je dat moet doen? Gewoon, heel eenvoudig. Zeg het maar gewoon tegen Hem, Hij luistert! Heer, hier ben ik, ik kom bij U met alles wat mij bezig houdt met alles waar ik mij voor schaam en waar ik in tekort schiet en ik geef het over aan U. Ik kom bij U Heer en ik dank U voor vergeving en voor die geweldige belofte van rust in U. Amen.