Groot Nieuws
EO

20 okt: Zien, gaan, doen en loslaten

  1. Nieuwschevron right
  2. 20 okt: Zien, gaan, doen en loslaten

Muziek rond het thema van de meditatie “Zien, gaan, doen en loslaten”, naar aanleiding van Lukas 10: 33 t/m 35 en 37b. De meditatie op deze Michazondag wordt verzorgd door Fritz Kaiser, voorganger van de Baptistengemeente in Lelystad.

Groot Nieuws

Muziekgegevens

01) Prijs de heer met blijde galmen, Psalm 146: 1, 3 en 8

02) Samen in de Naam van Jezus, Opw. 167

03) Gebed voor de ander, geen bundel

04) Ik wil jou van harte dienen, Opw. 378

05) Daar is een helper groot van kracht, Joh. de Heer 584

06) God roept ons broeders, tot de daad, LvdK 474

07) Maak ons hart onrustig, Opw. 805

08) Zou God Zijn gena vergeten, psalm 77: 6, 7 en 8

09) Warme deken, geen bundel

10) Neem mijn leven, laat het Heer, Joh. de Heer 271

11) Samen te dienen, Opw. 249

12) Loof de Koning, heel mijn wezen, LvdK Gez. 602

Meditatietekst

Wij lezen vanmorgen uit Lucas 10 vers 33 tot en met 35 en vers 37b.

Een Samaritaan echter, die op reis was, kreeg medelijden toen hij hem zag liggen. Hij ging naar de gewonde man toe, goot olie en wijn over zijn wonden en verbond ze. Hij zette hem op zijn eigen rijdier en bracht hem naar een logement, waar hij voor hem zorgde. De volgende morgen gaf hij twee denarie aan de eigenaar en zei: “Zorg voor hem, en als u meer kosten moet maken, zal ik u die op mijn terugreis vergoeden.”

Toen zei Jezus tegen hem: ‘Doet u dan voortaan net zo.’

Het is vandaag de Michazondag met als thema hoop voor mens en dier. Barmhartigheid en rechtvaardigheid zijn grote woorden in de Bijbel. Door de hele Bijbel heen zien we dat deze thema`s belangrijk zijn voor God. Het hoort bij het wezen van God. Ik geloof zelfs dat als we barmhartig zijn we iets van het beeld van God laten zien.

Maar ik merk ook dat we vaak in algemeenheden blijven hangen of alleen de grote problemen zien die heel ver van ons af staan.

Jezus brengt barmhartigheid in een verhaal heel dicht bij ons. Een verhaal dat tot de verbeelding spreekt. Maar ook een verhaal dat ons een spiegel moet voorhouden hoe het nu met mijn barmhartigheid zit. Wat is barmhartigheid?

Jezus vertelt een beeldend verhaal over een man die op reis is om duidelijk te maken wat barmhartigheid is. De man loopt van Jeruzalem naar Jericho. Een steile weg naar beneden waarbij je ruim 1000 meter moet afdalen. Over een weg die door canyoning achtige valleien gaat en waar veel gevaren zijn. Gevaar om te vallen, gevaar om door dieren aangevallen te worden of om overvallen te worden door rovers. Het laatste overkomt de man dan ook. Men had hem beroofd, mishandeld, half uitgekleed en halfdood laten liggen in de vallei in de woestijn. Daar lig je dan, vertrapt in het stof, uitgeput, ten einde raad. Help mij Heer!


Je gebed lijkt verhoord want er komt iemand voorbij. Nota Bene een priester. Nu komt alles goed. Maar de priester ziet de man wel liggen, maar loopt er met een boog omheen.

Wat een teleurstelling!

Even later hoort hij opnieuw voetstappen, komt er nu dan toch hulp? Een Leviet, iemand die in de tempel van God werkt. Nu komt alles goed. Maar ook hij loopt met een boog om hem heen. Nu is alles verloren.

Opnieuw hoort hij voetstappen. Een onbekende man, een Samaritaan, loopt langs. Hij hoort bij de vijanden, hij zal wel langs lopen. Maar nee hij stopt en is barmhartig.

Wat is barmhartig?

1 De man zag hem liggen en kreeg medelijden met hem

Dat is het allereerste wat barmhartigheid is. Hij ziet de man echt en kreeg medelijden met hem. Hij ziet de man en erkent zijn situatie.

Misschien is deze eerste daad wel het mooiste wat hij doet. Dat hij de man ziet liggen in zijn nood en zijn nood erkent en medelijden heeft.

Deze eerste daad is wat wij allemaal kunnen doen. Sommigen luisteren naar Groot Nieuws voordat ze naar de kerk gaan. Maar er zijn ook veel luisteraars die dat niet meer lukt. Die aan huis gekluisterd zijn. Hoe kan ik dan barmhartig zijn? Hier in Lucas 10 lezen we het antwoord. Door de ander te zien en te erkennen in zijn nood!

U hebt zelf vast ook moeilijke periodes gehad in uw leven. Hoe belangrijk was het dan niet dat er een ander was die uw nood zag en erkende. Natuurlijk is hulp en een oplossing fijn. Maar hoe belangrijk is het dat uw nood gezien en erkend wordt. En dat iemand met u mee leed

2 Het tweede wat hij doet is dat hij naar de man toe gaat en voor hem zorgt. Hij geeft hem eerste hulp op een gevaarlijke plek. Hij geeft hem eerste hulp zonder vragen te stellen of voorwaarden te stellen.

Barmhartigheid is helpen. Een helper zijn voor wie geen helper heeft.

Zijn wij bereid hulp te geven waar het meteen moet? Ook als wij eventueel gevaar lopen? Zijn wij bereid hulp te geven zonder voorwaarde? Snel zijn wij geneigd te zeggen ik wil wel helpen maar dan moet je wel dit veranderen in je leven of dan moet je wel….

Is dat barmhartigheid? Barmhartigheid is gewoon helpen in de nood waar het nu nodig is.

Dus wat doe je met de buurvrouw die geen boodschappen kan doen, de straatverkoper bij de supermarkt, de vluchteling in je dorp, de vrouw die dakloos raakt omdat ze net gescheiden is. De Samaritaan ging er naar toe en hielp.

3 Hij gaf meer dan alleen eerste hulp. Hij nam het slachtoffer mee naar de herberg, wij zouden zeggen naar het hotel. Daar zorgde hij de hele nacht zelf voor hem. Dat koste hem tijd, dat koste hem geld en dat koste hem zijn nachtrust.

Misschien willen we wel de eerste hulp geven. Maar als het langer duurt, als het ons meer geld gaat kosten, meer tijd, meer moeite. Als we moe worden…

Wat mag het kosten…

4 Het laatste wat de Samaritaan doet, is dat als hij de volgende morgen vertrekt, dat hij ervoor zorgt dat het slachtoffer verder verzorgd wordt, totdat hij weer kan vertrekken. Wat hij hier doet is dat hij ervoor zorgt dat het slachtoffer zelfstandig verder kan. Barmhartigheid is niet iemands leven over nemen maar de ander weer tot zelfstandigheid leiden. Met andere woorden ook weer loslaten. Loslaten zonder voorwaarden is best lastig.

De ander zien en erkennen in zijn nood, zorgen voor de ander, volhouden in de zorgen, maar ook weer loslaten in zelfstandigheid. Dat is barmhartigheid. En Jezus zegt: Doe het nu voortaan zo. Het verhaal van Jezus horen betekent de opdracht ontvangen van Jezus. Het is zijn verlangen dat u de liefde die u van God ontvangen hebt zo mag uitdelen. Dat de Heilige Geest in u zo mag werken dat u met medelijden en zorg kijkt naar u eigen omgeving. Allemaal hebben we iemand in onze buurt die in nood is. Als we allemaal die ene gaan zien en laten merken dat we hem of haar erkennen in zijn nood en doen wat we kunnen, gaat dit een week worden waar veel mensen de barmhartigheid van God mogen ontdekken. Hierin mogen we een beelddrager van God zijn. Doe het, kijk en zie hem die bij jou in nood is en laat zo God aan hem zien.

Amen