Groot Nieuws
EO

Zondag 5 november

foto: Shutterstock
  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 5 november

Een programma met koor- gospel- praise- en
worship-muziek. Deze week een overdenking van Jurjen ten Brinke.

06:00-07:00
Carry me over the water - Northern Lights
Fly away - John Denver
Sing - The Carpenters
Call it even - Glen Campbell
Reach out and touch - Diana Ross
Papa - Leen Koster
God gave us His Son - Kate Simmonds
Do you wanna be well - The Gaithers
God knows - Deniece Williams
Faithful - Randy Stonehill
Jij bent - Elise Mannah
Thought you'd be here - Wes King
Look what love has done - Oleta Adams
Secret place - Commissioned
All I long for - Michael English & Susan Ashton

07:00-08:00

My life Is in Your hands - Kirk Franklin
The Faithful love of Jesus - Hillary Scott & The Scott Family
Dieu - Charles Aznavour
Jesus doesn't care - Point of Grace
De vergeten mens - Christian Verwoerd
Shine your light - Oslo Gospel Choir
As the deer - David Phelps – Opw. 281
When the time comes - Sandi Patty
Liever reis ik licht - LEV
I belong to You - Twila Paris
He will carry you - Scott Wesley Brown
Wij zegenen jou – Opwekking – Opw. 736
You alone - Kim Hill
There's still power in the blood of The Lamb - Heirloom

08:00-09:00

De Heer is mijn kracht en mijn lied – Opwekking – Opw. 322
Psalm 73: 12 en 13 'k Zal dan gedurig bij U zijn - Samenzang vanuit de Bovenkerk – NH Bundel
Lichtstad met uw paarlen poorten - Remco Hakkert & Centre Gospel Choir – Glorieklokken 52
In Zijn hand (Psalm 139) - Filiae
Een vaste burcht is onze God – Christelijke Gemengde Zangvereniging 'Asaf' – Joh. de Heer 413
Als het leven soms pijn doet - Reni & Elisa Krijgsman
Samen Eten Wij - Sela
Heft op uw hoofden, poorten wijd! - Samenzang vanuit de Noorderkerk – Gez. 120 LvdK
Richt uw oog nu op Jezus - Joke Buis
Ik buig neer - Bouw Uw Troon
U alleen bent God en Heer - Jong Gemengd Koor ‘Immanuel’
Psalm 139 (Heer die mij ziet zoals ik ben) - Suzanne van der Velde & The Psalm Project
Ik wens jou - Trinity
Leg maar stil je hand in Zijn handen - Christelijk Gemengd Koor 'Song of Praise' – Joh. de Heer 312

foto: eo.nl

Overdenking van Jurjen ten Brinke

De situatie in Israël raakt ons ergens allemaal. De geopolitiek eromheen is enorm; allerlei leiders bemoeien zich ermee en ook in de afgelopen weken hebben we gezien hoe nieuws, nepnieuws, social media en heel veel gevoelens… bepalend waren en zijn voor je mening over deze oorlog.

Als pastor van een multiculturele kerk merk ik hoe divers meningen en ideeën zijn. Evangelisch opgevoede mensen van wie een fors deel sowieso pro-Israël is, maar ook ex-moslims en geïnteresseerde moslims die zich afvragen hoe het mogelijk is dat er mensen überhaupt voor Israël zijn. Dat is niet gemakkelijk.

Pro dit of pro dat, voor of tegen…
Ook mijn mening werd en wordt hierin vaak gevraagd. In diverse bijdrages heb ik benadrukt dat ik natuurlijk pro-Israël ben in de zin van: het Joodse volk is mijn oudere broer, waar ik me toe te verhouden heb, zonder dat ik alles goedkeur. Er is immers sowieso blijvend gesprek nodig over de verhouding tussen de beloften in de Bijbel voor het Joodse volk, alsook wat dat betekent voor het huidige politieke Israël. Ik ben pro-christen Palestijnen omdat ze m’n broers en zussen in het geloof zijn. Ik ben sowieso pro Palestijnse en Joodse burgers omdat ze mens zijn, zoals ik. En ik heb me ook nog te verhouden tot Hamas; wat mij betreft: vijanden, maar ja, Jezus bad voor Zijn vijanden. En had ze lief. Tegelijk is de Bijbel klip en klaar: bestrijd het kwaad; reken af met onrecht. Dat kan door ertegen te vechten. Maar daarnaast ook door kwaad te overwinnen door het goede te doen.

Wat me echter snel duidelijk werd, en ook door de Israëlische filosoof Harari werd benadrukt: voor of tegen… het is te gemakkelijk. Het is belangrijk, zegt hij, dat buitenstaanders, "zoals mensen die in Amsterdam wonen", de wereld niet slechts in goed en kwaad verdelen. "We hebben mensen nodig die nu niet zoveel pijn ervaren als wij Israëliërs om deze situatie te de-escaleren."
Dat is wijs.
Zelf zag ik afgelopen weken nog een ander perspectief.
Vaak komen mensen in het Nieuwe Testament bij Jezus, met een vraag. Een ja/nee vraag. Of zo je wilt: een voor of tegen vraag. Talloze keren; en evenzo vaak komt Jezus níet met een eenvoudig antwoord. Het is niet ‘voor’ of ‘tegen’, ja of nee, het is ingewikkelder dan dat. Ik noem je een paar voorbeelden.
*Moeten we de keizer belasting betalen of niet?  Geef de keizer wat van hem is en geef God wat van God is.
*De vrouw die overspel pleegde, ze wordt bij Jezus gebracht. Moet ze gestenigd worden? Nou, wie zonder zonde is mag de eerste steen gooien.
*Is het geoorloofd om op de sabbath iemand te genezen, ja of nee?  Als een schaap in een put valt op sabbath, haal je ‘m er dan uit? De mens is er niet voor de sabbath, de sabbath is er voor de mens.
*Mag iemand scheiden; Mozes heeft gezegd dat je dan je partner een officiële scheidingsbrief moet geven. ‘Wel, het is vanwege de hardheid van jullie hart dat hij die toestemming gaf’, antwoordde Jezus.
*Maar ook bijvoorbeeld een vader die met Jezus spreekt over zijn zieke zoon. Jezus vraagt: geloof je dat Ik hem kan genezen? Je zou misschien denken dat het antwoord ja of nee moet zijn, maar de man zegt: ik geloof, kom mijn ongeloof te hulp. En Jezus geneest.

Telkens weer wijst Jezus een andere weg. Het is geen ja, geen nee; geen voor of tegen, maar een trigger waardoor je aan het denken wordt gezet.
En daarom: neem je plek in. Bid. Laat je niet verleiden tot voor of tegen of zo zit het en doe niet mee aan polarisatie. Zoek de ander ook op. Zelf heb ik in de afgelopen weken met diverse moslimleiders gesproken, koffiegedronken, vertelt wat het hele gebeuren me doet. En dat hebben zij ook gedaan. Het betrof veelal mensen die ik al kende; we hadden al een relatie met elkaar zeg maar. En we willen naar de toekomst toe ook met elkaar door. Dus dat betekent dat we elkaar blijvend tegenkomen. Durf ik, durf jij dan ook echt te luisteren naar de ander? Want… een ontmoeting komt voor standpunten.

Voor jou, beste luisteraar, en voor mij geldt: focus op wat God kan en wil doen, strek je uit naar Hem, bid en doe wat jij kunt in jouw omgeving om verzoening te brengen… voorkom dat je meedoet in polarisatie, ook op sociale media en in appgroepen.
Ik sluit af met de woorden uit Psalm 122: Vraag om vrede voor Jeruzalem: ‘Dat rust hebben wie van je houden, dat vrede heerst binnen je muren en rust in je vesting. Om mijn verwanten en vrienden zeg ik: ‘Vrede zij in jou.’