Groot Nieuws
EO

10 oktober: Onkruid schoffelen

foto: Maaike Harmsenfoto: Maaike Harmsen
  1. Nieuwschevron right
  2. 10 oktober: Onkruid schoffelen

In Groot Nieuws staan een meditatie en gewijde muziek centraal. De overdenking is van theologe Maaike Harmsen, die nadenkt over Genesis 3: 17 onder het motto ‘onkruid schoffelen’. Presentatie: Andries Knevel.

Groot Nieuws

foto: Maaike Harmsen

Maaike Harmsen

Muziekgegevens

1) Psalm 33: Zingt vrolijk, heft de stem naar boven, geen bundel

2) Lof zij de Heer, LvdK gez. 434

3) Al de weg leidt mij mijn Heiland, Joh. De Heer gez. 5

4) Gebed voor de werkdag, geen bundel

5) Ga niet alleen door ’t leven, Joh. De Heer gez. 53

6) Als hier op aarde mijn werk is gedaan, Joh. De Heer gez. 319

7) Met ons (Psalm 117), geen bundel

8) Psalm 90: Gij zijt, o Heer’, van d’ allervroegste jaren

9) U Heer Jezus wil ik volgen, Bundel Leger des Heils lied 299

10) Leid mij Heer, o machtig Heiland, Opwekking 27

11) Kroon Hem met gouden kroon, Joh. De Heer gez. 722

12) Heer, geef mij ook uw waterbronnen, Opwekking 161

13) Zijn Naam is wonderbaar, Opwekking 4

14) Kroon Hem met gouden kroon, Joh. De Heer gez. 722

Meditatie

Genesis 3:17B ™ 19. (NBV)

Vervloekt is de akker om wat jij hebt gedaan, zwoegen zul je om ervan te eten, je leven lang. Dorens en distels zullen er groeien, toch moet je van zijn gewassen eten. Zweten zul je voor je brood, totdat je terugkeert tot de aarde, waaruit je bent genomen: Stof ben je, tot stof keer je terug.”

De herfstvakantie komt eraan, het eerste blok lessen op de scholen zit erop. je agenda en je schriften zien er nu nog steeds wel best netjes uit. De leraren zijn nog lekker fris, en je hebt nog niet zoveel cijfers gehaald. En als je slechte cijfers hebt gehaald, kun je ze nog altijd ophalen. En het gewone werk na de zomervakantie is ook weer begonnen. Terug naar kantoor, het kan weer. Of niet, ik weet niet hoe de vlag erbij hangt als dit uitgezonden wordt, we moeten het maar weer zien.

Als je aan een nieuwe opleiding of studie begonnen bent, was dit misschien wel de mooiste periode, omdat alles nog nieuw en spannend was. En je had er eigenlijk wel zin in, na die lange zomervakantie zonder festivals en feestjes. Heerlijk weer aan slag.

Maar als je wat ouder wordt, en je bent al een paar jaar aan het werk, dan kijk je vooral uit naar de volgende zomervakantie. Het viel niet mee, dit Corona jaar. En eigenlijk valt het ieder jaar niet mee. Er gaan maar weinig mensen fluitend naar het werk. Werk dat altijd leuk en interessant is. Veel werk is ploeteren, gedoe, tegenwerking. Het is net of al altijd weer nieuw onkruid. Altijd weer is er iets dat niet werkt, de computer crasht, de leiding in de badkamer begint toch weer te lekken. Je werk is nooit af. Kan dat nou niet anders?

Waarom heeft God het zo moeilijk voor ons gemaakt om te werken? In de verzen die we net lazen, Genesis 3 Staat daar iets over. Vers 17 B krijgt Adam te horen wat de gevolgen zijn van zijn verkeerde handelen. Er staat: de akker is vervloekt. ( vers 17) En in Vers 18 staat het nog uitgelegd; op je akkers zullen dorens en Distels zullen groeien. Dorens en distels, het meest vervelende onkruid wat er is.

Als je een tuin hebt, weet je een beetje hoe dat voelt, die vloek in je tuintje. Je komt terug van vakantie en ziet het onkruid tot je knieen in de tuin staan. ALs je je tent op de vliering hebt gelegd en je slaapzakken liggen te drogen in de zon, pak je je schoffel. En je schoffelt al je onkruid weg in je tuin, en gaat lekker krabben tussen je tegels. Zo. Dan ziet het er weer netje uit. Maar. 1 dagje zon en een klein buitje verder, je draait je om en het groeit alweer terug. Je blijft bezig!

Je akker is vervloekt staat er. En boeren weten daar alles van. Boeren is ontzettend hard werken. Vooral in de oogstmaanden maak je lange dagen en korte nachten. Mijn overgrootvader, boer Harmsen, was een boer, in de achterhoek. Hij hield van doorwerken. En hij had zei mijn opa, een aparte gewoonte bij het eten. In de achterhoek, bij de boeren was het middageten de warme maaltijd. En bij hem thuis moest dat eten lauw, niet heet, op tafel staan, zodat hij het het snel naar binnen konden schuiven. En als het echt heel druk werd, tijdens de oogstmaanden, dan werd bij de boeren aan tafel werd Psalm 117 gelezen, want die was lekker kort! Daarom heet Psalm 117 ook wel de oogst psalm. wist je dat?

De akker, ons geschoffel en ons werk, is vervloekt staat er. En we weten hoe dat eruit ziet in ons dagelijks leven, ons dagelijks werk. En hoe het gekomen is dat voelen we eigenlijk ook wel aan. Het is onze eigen schuld, Adam heeft niet geluisterd naar God, en was ongehoorzaam. En daarom is werk moeilijk, want er is altijd onkruid.

Misschien ben je dit jaar weer aan het werk gegaan en dacht je; ja maar nu ga ik iets anders zoeken, Iets waar ik helemaal gelukkig van wordt. En misschien belooft een website of een instagram post je wel dat dat kan, dat je je droombaan kan vinden, als je maar hard genoeg zoekt. Mag ik je dan uit je droom helpen?

De akker is vervloekt, ons werk is nu moeizaam. Dat blijft zo, er is geen honderd procent paradijselijk werk meer te vinden. Ok, maar dat is wel een beetje deprimerend zeg. Kan het ook anders? Nou dit verhaal is een verhaal over wat de realiteit is, dat klopt . Maar dit is een vloek, niet een opdracht.

Het is niet zo dat je dorens en distels moet je laten staan, die tegenwerking in je werk, alsof je die moet je laten staan omdat God die heeft gestuurd. Het zijn nog steeds onkruidplantjes, En dus mogen we ze gewoon onderschoffelen. Alleen; Ze blijven alleen. maar. terugkomen. We mogen ploeteren, en dat houdt niet vanzelf op. Dit is ons leven, we zullen zweten terwijl we werken, het gaat allemaal niet vanzelf.

Dit is een realiteit, maar er is ook hoop op een betere toekomst; er komt iemand die de dorens en distels permanent wegneemt. Hij neemt de tegenwerking die wij ondervinden op zich. Ik heb het over Jezus natuurlijk! Hij zorgt ervoor dat de wortel van al dat onkruid, echt helemaal uit de grond getrokken wordt en nooit meer terugkomt. Hij neemt de tegenwerking, de moeite in ons leven, en de oorzaak van onze ongehoorzaamheid, op zich, de doorns en distels- die draagt hij als een kroon. En alle tegenwerking, alle moeite, die zullen voor altijd verdwijnen. Nu nog niet, maar het gaat wel gebeuren, en een begin kan Hij nu al bij je maken. Je hoeft het alleen maar te vragen.