Groot Nieuws
EO

Zondag 5 februari

foto: pixabay.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 5 februari

Een programma met koor- gospel- praise- en
worship-muziek. Deze week een overdenking van Jurjen ten Brinke.

06:00-07:00
Oh happy day
- Etta James

It must be love -
Labi Siffre
Knocking on heavens door
- Bob Dylan
Love has a hold on me -
Amy Grant

Why me
- Cliff Richard
Early in the morning
- Vanity Fare

Rad van fortuin (Ik hou zo veel van jou)
- Ruth Jacott

Benediction
- Van Morrison
Get on board
- Oslo Gospel Choir

Butterfly
- Jason Mraz

You can't beat God giving
- Billy Preston & Choir

Behouden vaart
- Matthijn Buwalda en Elbert Smelt

A Place In The Sun – Stevie Wonder
Beyond – Joann Rosario

07:00-08:00
Every Now And Then -
FFH

Daily bread
- Jill Phillips 

Naast Je Lopen -
LEV

The love of God
- Philip Bailey
Jesus and me
- Campbell Glen

Spread a little love around -
The Imperials
Wich way the wind blows -
2nd Chapter of Acts
Kijk eens om je heen
- The Lighters

Who Am I
- Casting Crowns
God give me strength
- Trijntje Oosterhuis

God grant me tears -
A Ragamuffin Band
Young girl
- The Sweet Comfort Band


08:00-09:00
Zoek eerst het koninkrijk van God - 
Opwekking

Psalm 95: Komt, laat ons samen Isrels Heer
- Samenzang Bovenkerk
Aan Uw Tafel
- Sela
Houd mij vast
- Heleen Koudijs
 

Lopen op het water
- Elise Mannah & Koorzang
Uw woord is een lamp voor mijn voet / U dank ik, Heer, in opgetogenheid
- Samenzang Grote of Martinikerk Doesburg & CGZ Jubilate Deo
Groot is Uw trouw, o Heer
- Women in Worship
Abba Vader
- Westlands Mannenkoor
10.000 Redenen
- Gerald Troost & Nelinda Troost
Als een hert dat verlangt naar water
- Holland koor

foto: eo.nl

Overdenking van Jurjen ten Brinke

Misschien luister je elke zondag naar Groot Nieuws, op Radio 5. Of je bent vandaag toevallig van de partij.
Misschien leer jij door te luisteren en dan vervolgens toe te passen in je leven… of je bent juist iemand die zelf moet dóen; dán leer je.
Misschien sta je, door de omstandigheden van het leven… heel erg open voor dat wat God te zeggen heeft. Of je bent zó druk met van alles en nog wat dat je eigenlijk niet echt tijd voor God en Zijn Woord hebt, maar het er hap-snap bij pakt.

In Matteüs 13 vertelt Jezus een gelijkenis van een zaaier, die zaad zaait. Een zaaier ging zaaien. Een deel van het zaad viel langs de weg. Het werd door de vogels opgegeten. Een ander deel viel op rotsgrond, war het niet veel aarde had… het zaad kwam snel op maar toen de zon opkwam ging het dood. Het had geen wortels. Er viel ook een deel tussen de distels, die verstikten het. En een deel viel in goede aarde en er groeide graan!
Als Jezus het uitlegt, vertelt Hij dat het gaat om het goede nieuws, om woorden van God. Heel concreet wijst Jezus aan hoe de gewone, alledaagse dingen een sta-in-de-weg kunnen zijn voor het Woord, waardoor we géén vrucht dragen. Duidelijk is in ieder geval dat er geen verschil is in wát er gezaaid wordt, het gaat om steeds hetzelfde goede zaad. Het verschil zit ‘m in de grond waarop het zaad valt. Jezus onderscheidt vier soorten grond:

- de weg, dat is verharde grond waarop het zaad niet eens ontkiemt. De vogels komen en pikken het op. In de uitleg wordt dit werk van de vogels aan de duivel toegeschreven. En het gaat om jou als de prediking van het woord geen enkel effect heeft. Het raakt je totaal niet, je hoort het woord, maar het is ‘het ene oor in het andere oor uit’. Je bent druk met van alles en nog wat en schenkt eigenlijk geen aandacht aan de boodschap van het evangelie.

- op rotsachtige grond, dat is grond waarop slechts een dun laagje aarde ligt. Daar ontkiemt het zaad meteen, De grond is gauw opgewarmd en als er daarbij nog regen of dauw opkomt is het heel geschikt om het zaad te doen ontkiemen (denk maar eens aan die AH-doosjes met zaadjes), maar dat is dan ook alles. Het is zoals in een kas. Maar zodra de zon opkomt verdroogt de grond en verschroeien de jonge plantjes. Hier gaat het om jou als je het woord direct met vreugde begrijpt en aanneemt, maar… het schiet geen wortel. De blijdschap waarmee je het woord ontving, was vooral liefde op het eerste gezicht: een mooie emotie. Eigenlijk komt het er op neer dat, zodra er verdrukking of vervolging komt, je als mens die even heel enthousiast was… direct ten val komt. Echte verandering heeft niet plaatsgevonden.

- tussen de distels, dat is een grond waar andere planten het zaad verstikken. Jezus spreekt over de zorgen van het leven en het bedrieglijke van rijkdom waardoor je je dan laat leiden. Je hebt het woord wel gehoord en het heeft in eerste instantie ook wel effect - het zaad komt op - maar daarna verwerp je toch de boodschap omdat je je met andere dingen bezig houdt en die belangrijker vindt. Hier kun je denken aan de invloed van de wereld waarin we leven en waar een enorme aantrekkingskracht vanuit gaat.

- in de goede aarde, dat is een grond die bewerkt is, die diepgang heeft en waar distels en ander onkruid uitgeroeid zijn. Alleen bij deze grond is er sprake van vrucht. Daar is bij de drie voorgaande gevallen geen sprake van, maar dat is nu juist het doel van het zaaien. Het gaat niet om een plant, maar om de vrucht die de plant voortbrengt. En trouwens, dat kan 30-, 60- of 100-voudig zijn. Ik lees nergens dat het altijd 100 moet zijn… ook in andere gelijkenissen laat Jezus zien dat het niet gaat om ‘het meeste’ ofzo, maar om het tot je doel, Gods doel, komen. En voor de één betekent dat véél zichtbare vrucht dragen en voor de ander minder, maar wél tot Gods eer.

Nou. Daar zit je dan te luisteren. Misschien nog in bed, of aan het ontbijt. Mogelijk kun je jezelf in een categorie aarde thuisbrengen. Of misschien denk je een midden variant gevonden te hebben: wel goede aarde, maar toch ook nog wel veel stenen. Ik denk dat dit nog kan ook. Maar ik hoop dat je met me eens bent dat je niet voor minder zou willen gaan dan wat God wil geven. Jezus zegt: ‘Wees volmaakt, zoals mijn Hemelse Vader volmaakt is’. Met als doel dat God geëerd wordt omdat mensen zien dat je licht en zout bent, door God zo gemaakt.

Ik nodig je vanmorgen uit én daag je uit om in alle eerlijkheid tegen God te zeggen waar je ‘zit’. Waar je graag heen wilt: goede grond!? En bid daarbij dan dat God je daar brengt. Oók als het je eigenlijk allemaal weinig doet, maar je wel geregeld zit te luisteren... Het goede nieuws is: je leeft nog, er is nog tijd om je tot God te keren en om werk te maken van Zijn blijde boodschap in jouw leven.

Een mooie zondag gewenst!