Groot Nieuws
EO

Zondag 13 maart 2022

foto: pixabay.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 13 maart 2022

Een programma met koor- gospel- praise- en worship-muziek. Deze week een meditatie van Jurjen ten Brinke.

06:00-07:00
The Greatest Gift Of All – Glen Campbell
Over The Rainbow – Eva Cassidy
Blaze Of Glory – Kenny Rogers & The Oak Ridge Boys
Lord Hold My Hand – Dolly Parton
Om Lief Te Hebben – Wouter Seinen
Hallelujah – Milk And Honey
I Still Haven’t Found What I’m Looking For – U2
Bridge Over Troubled Water – Anne Murray
Rechtop Mens – Matthijn Buwalda
You’ve Got A Friend – Carole King
Battle Hymn Of The Republic – Andy Williams
Can You Reach My Friend – Debby Boone
Send One Your Love – Stevie Wonder
Seize The Day – Carolyn Arends

07:00-08:00
Sometimes He Comes In The Clouds – Steven Curtis Chapman
You Alone – Kim Hill
Hoe Groot Zijt Gij – Hans Vermeulen
God Is In The Roses – Rosanne Cash
Amazing Grace – Elvis Presley
Hemelse Vader, Hoor, Wij Eren U – Opwekking
But I Need You More – Gaither Vocal Band
Thy Word – Ginny Owens
U Kent Me Echt – Timon & Michiel
Abide With Me – Amy Grant
What A Friend We Have In Jesus – Steven Curtis Chapman
Voor Alles Is Een Tijd – LEV
God Will Make A Way – Don Moen

08:00-09:00
I Bouw Op U – Kinga Ban & Kees Kraayenoord
Psalm 68: Geloofd Zij God Met Diepst Ontzag – Samenzang Bovenkerk
Wat De Toekomst Brenge Moge – Remco Hakkert & Centre Gospel Choir
Herstel Mijn Eerste Liefde – Reni & Elisa Krijgsman
Leid Mij Heer, O Machtig Heiland – Deo Cantemus
Heer Wijs Mij Uw Weg – Tenira Sturm
Een Toekomst Vol Van Hoop – Sela
‘K Heb Geloofd En Daarom Zing Ik – The Credo Singers
Hoop Op Hem (Psalm 146) – The Psalm Project
Looft De Here – Bouw Uw Troon
Daar Zijn Geen Grenzen Aan Jezus Macht – Herv. Evangelisatiekoor Deo Juvante
Uw Sterke Hand (Machtige Heer, Grote Verlosser) – Opwekking
Loof De Koning, Heel Mijn Wezen – Menorah-Koor



foto: eo.nl

Meditatie van Jurjen ten Brinke

Als kind was ik echt gefascineerd door het levensverhaal van Jozef in het Oude Testament. De jongeman die dromen droomde, die door zijn vader Jakob geliefd en door zijn broers gehaat werd. Die in een put belandde omdat zijn broers van hem af wilden en verkocht werd naar Egypte, waar hij vals beschuldigd werd en in de gevangenis belandde. Jarenlang zit hij daar, wordt hij vergeten, tot daar de farao dromen droomt die niemand uit kan leggen… en dan mag Jozef het gaan doen. De farao maakt hem onderkoning van Egypte en zo wordt Jozef gebruikt om zijn familie, zijn volk, van de hongerdood te redden. Prachtig.

Aan het eind van het Bijbelboek Genesis lezen we dat de vader van Jozef, vader Jakob, sterft. En na zijn begrafenis zijn de broers bang voor revanche… zo kan dat gaan in families, als ouders sterven. Echt pijnlijk en verdrietig is dat: de gemeenschappelijke deler (pa, of ma) is er niet meer en dan moeten er nog appeltjes geschild worden met deze of gene.
De broers sturen boodschappers naar onderkoning Jozef en zeggen: ‘pa liet ons voor zijn dood weten dat je ons echt moet vergeven, we hebben spijt van wat we hebben gedaan, als het moet zullen we je knecht zijn, maar spaar ons leven.’. Jozef is er verdrietig van. Hij is zo goed geweest voor zijn familie; denken ze nu werkelijk dat hij hen alsnog van kant wil maken?
We lezen wat er daarna aan levenslessen (want zo wil ik het toch echt noemen!) door Jozef gezegd wordt (Genesis 50:19,20):
Maar Jozef zei: Wees maar niet bang. Ik kan toch Gods plaats niet innemen? Jullie hadden kwaad tegen mij in de zin, maar God heeft dan ten goede gekeerd, om te bewerken wat er nu gebeurt: dat een groot volk in leven blijft.

Jozef roept het uit: ben ik in de plaats van God!? Hij maakt hier iets heel erg duidelijk; een onderwerp dat op veel plekken in de Bijbel terugkomt en dat de oorzaak is van heel veel conflict (in het groot en in het klein) in deze wereld. Je ziet dat het beste als mensen proberen om hun eigen doen en laten te zien als maatgevend. Dat begon al in het paradijs, waar de slang aan Adam en Eva vroeg: willen jullie zijn als God? Eet dan van die boom… waarvan God zei dat je er af moest blijven. En dat gebeurde…

Kijk, hier bij Jozef gaat het over het moeilijke onderwerp ‘vergeven’. Dat is een proces en echt niet gemakkelijk. En toch: vandaag leren we dat alleen God de kennis heeft om te oordelen. Hij overziet iemands leven, zijn hart en zijn gedachten. Jij bent boos of teleurgesteld in iemand en wil het hem betaald zetten. Maar je weet niet wat er is gebeurd in iemands leven; hoe iemand is opgegroeid, waar iemand allemaal door gevormd is. Je kijkt (en dat is begrijpelijk) alleen naar de output, en wat daar zou moeten veranderen.
Beste luisteraar, dit gaat dus over hoe je naar jezelf kijkt en hoe je naar de ander kijkt. Ken je plek als het gaat om de vraag wat jou toekomt en hoe je je naar de ander zou moeten opstellen. En bedenk dat als je niet vergeeft, hoe lastig dat onderwerp ook is, je zélf onderdeel van het kwaad wordt. Je betaalt, zo mogelijk, met gelijke munt terug. En dan zijn er alleen maar verliezers…
God Zelf zegt, in de brief aan de Romeinen (die in de Bijbel staat): ‘Het is aan Mij om wraak te nemen, Ik zal het vergelden.’ Anders gezegd: ga van Mijn stoel af! Neem geen wraak, stel alles in het werk om met alle mensen in vrede te leven; laat je niet overwinnen door het kwaad dat jou is aangedaan, maar overwin het kwade door het goede.

Maar er is nog iets wat Jozef doet: kijken vanuit Gods ogen.
Ik bedoel dit:
Jullie hadden kwaad tegen mij in de zin, maar God heeft dat ten goede gekeerd, om te bewerken wat er nu gebeurt: dat een groot volk in leven blijft (vers 20). Dat is natuurlijk de hele geschiedenis van Jozef. Hoe kunnen jij en ik óók zo kijken als hem? Want dat zou een boel rust in je leven geven, Goddelijke rust.
Ik denk dat het voorbeeld van een dal en een berg kan helpen. Kijken zoals Jozef heeft te maken met het perspectief. Als je in een dal zit, kun je letterlijk verdwaald zijn. Maar als je vanaf de top kijkt, zie je waar je vandaan komt en zie je mogelijkheden om een weg terug te vinden. En dus is de vraag: hoe kijk jij naar de problemen in je leven? Vanaf de top of vanuit het dal? Jozefs woorden komen vanaf de top…

Heb je je ooit gerealiseerd hoe dat gaat met menselijke gezichtspunten? Je zit in het dal, je kijkt naar de problemen en er kunnen twee dingen gebeuren.
Je bent een optimist en je zegt: ach, het komt goed, als jij goed voor mensen bent, zijn zij goed voor jou. Als je goed leeft, dan zal God je zegenen. Het leven is goed, probleempjes zijn er om te overwinnen. Het komt goed joh!
En dan zijn er de pessimisten, die altijd argwanend zijn. ‘Mensen zijn niet te vertrouwen, het leven is geen pretje. Dit overkomt mij natuurlijk weer.’
Ik zeg niet dat je altijd in één van deze twee categorieën valt, maar het is wel vaak zo dat als je in het dal zit je bij een goed leven beslist: ja, het is goed zo. En als het goed gaat, is God goed. En als dingen niet goed gaan, dan is God niet goed. Het is een van beide. Het leven is goed en God is goed, of het leven is slecht en God is slecht.
Nou, Jozefs perspectief is echt anders. Dat is de les die we hier leren en ook jij en ik kunnen zo leren leven. Jozef zegt niet dat het ‘t een of andere is. Het is beide waar! Het leven is zwaar, het leven doet pijn. Mijn leven doet pijn! Het is soms verschrikkelijk pijnlijk. Ja, dat klopt. Maar: God is goed!
In het dal denk je: het leven is slecht, dan is God slecht; als het goed gaat, dan is God goed. Maar boven op de berg mag je geloven dat, al is het leven moeilijk, God alsnog goed is! Dat is het perspectief dat Jozef hier aan het eind van Genesis nog eens mee geeft en ja, dat is natuurlijk precies de samenvatting van zijn leven. Wat je hopelijk, voor jou persoonlijk, nooit meer vergeet.
De Bijbel is ontzettend eerlijk over het leven. Over de moeiten en het verdriet. Maar wat zegt Jozef iets belangrijks hier: het leven is kwaad en mensen maken grote fouten. Echter God heeft het ten goede gekeerd! Dit is echt een unieke kijk op het leven. Het is geen romantisch verhaal, maar ook geen cynisch verhaal. Dit is iets anders en ik vraag je: pas dit eens op je leven toe.