Groot Nieuws
EO

18 maart: Jezus' gebed in Getsemane

  1. Nieuwschevron right
  2. 18 maart: Jezus' gebed in Getsemane

Muziek en een meditatie n.a.v. Marcus 14:36), verzorgd door dominee Ron van der Spoel, gebedspastor bij de IZB.

Groot Nieuws

Muziekgegevens

1) Laat ieder ’s Heren goedheid loven, Ps. 118:1 en 7

2) Abba Vader, Opw. 136

3) Ik lag en sliep gerust, Ps. 3: 3 en 2

4) U bent alles, Heer, geen bundel

5) U redde mij, geen bundel

6) Hij kwam bij ons heel gewoon, Opw. 268

7) Groot en eeuwig Opperwezen, ps. 38: 1, 6 en 22

8) Jezus leven van mijn leven, LvdK 182

9) Uw wil geschiede, geen bundel

10)Jezus Mijn Heiland, groot is Uwe liefde, JdH 62:1,2 en 3

11)Verheerlijkt de Heer, geen bundel


Meditatietekst

Lezen: Markus 14:36

Wat doe je als gelovige als je het heel moeilijk hebt? Dan bidt je! Dan blijf je bidden en smeken, je weet niet wat je anders nog kunt doen.

Dat doet Jezus ook op het moment dat Hij het zo ontzaglijk zwaar heeft in de hof van Getsemane. Het is donderdagavond, vlak voor zijn gevangenneming. En Jezus gaat op dat moment bidden tot zijn Vader. Hij neemt drie van zijn discipelen een stukje met Hem mee, bang voor het alleen zijn in het lijden. En dan zakt Hij op de grond, kruipt door het stof, heeft het zo doodsbenauwd dat Hij zelfs druppels zweet van angst. En dan bidt Hij. Hij bidt een gebed in grote nood en … dit gebed wordt niet verhoord. We lezen dat Jezus telkens als Hij dit gebed gebeden heeft weer even terug gaat naar de discipelen die niet wakker kunnen blijven, even steun zoekt maar niet ontvangt. Dan gaat Hij weer terug naar de gebedsplek en bidt opnieuw hetzelfde, tot drie keer toe. Maar God verhoort zijn gebed niet.

Wat blijft Jezus in zijn diepste nood keer op keer bidden? Hij roept God aan als zijn Vader. “Abba”, Vader. Papa zegt Jezus hier, Hij weet aan Wie Hij het vraagt, bij Wie Hij het zoekt, bij zijn Papa. Daarmee bevestigt Jezus de enorme liefde en band die er is met Zijn Vader. Hij weet tot Wie Hij zich richt, tot Papa. Een papa is er voor je, beschermt je, helpt je. Daar doet Jezus nu een beroep op bij zijn Vader. Wat er ook gebeurt, hoe diep ik ook zit, U bent en blijft mijn Papa. Dat mag je als gelovige altijd zeggen tegen God, telkens opnieuw als we bidden: de relatie is er!

En dan kreunt Jezus het uit in Getsemane: “voor U is alles mogelijk”. Dit geloof is het fundament onder al het bidden, dit waarom we met alles wat ons overstijgt bij God komen: U kunt alles. Want van U is het koninkrijk, en de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. U kunt ingrijpen, U kunt redden, U kunt herstellen, U kunt genezen, voor U is alles mogelijk. Net als Jezus bidden we in dit vertrouwen, dat God kan ingrijpen, mensen of situaties kan veranderen.

En daarom, pas nadat Hij gezegd heeft dat God zijn liefdevolle Papa is en beleden heeft dat God alles kan, daarom smeekt Jezus: “Neem deze beker van Mij weg”, mag het stoppen, ik kan dit niet meer. Jezus ziet alle zonden en gebrokenheid van ons en van heel deze wereld als een golf op zich afkomen en wordt zo bang dat Hij zijn Vader smeekt om dit niet hier en nu op Hem te leggen. Even hangt de redding van de wereld aan een dun draadje. Jezus wil niet verder op deze route, kan niet verder, durft het niet meer. Zo menselijk, zo afschuwelijk is het. Je mag dit dus vragen, keer op keer op keer.

Maar dan komt die laatste hartenkreet in Getsemane, die laatste smeekbede van Jezus: “Maar laat niet gebeuren wat Ik wil, maar wat U wilt”. Dit is het geheim van al het bidden: bidden is loslaten! Bidden is alles bij Papa brengen, smeken of Hij ingrijpt, maar het dan ook echt bij Hem laten. U kunt het, wilt U het ook doen, maar ik leg het/hem/haar in uw handen Vader. Bidden is alles en iedereen voor wie jij God smeekt heel bewust in zijn Vaderhanden neerleggen. Jij laat los, zodat Hij vast kan houden. Bidden is God zo vertrouwen dat je je situatie of je geliefde in zijn handen legt en zegt: U houdt meer van hem, van haar, van mij, dan ik doe. U mag het zeggen, U mag doen wat U hiermee wilt. Dat is loslaten en als we dat leren, gaan we zien hoe God ons draagt. Jezus gebed werd niet verhoord, Godzijdank, Hij moest door zodat wij voor altijd met God mogen leven. Gods plan is groter dan onze beleving, in dat vertrouwen bidden we dit gebed dat Jezus ons heeft voorgebeden.