Groot Nieuws
EO

Zondag 11 september

foto: pixabay.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 11 september

Een programma met koor- gospel- praise- en worship-muziek. Deze week een meditatie van Elsbeth Gruteke.

06:00-07:00

Let His love into your heart
- Brent Bourgeois

So amazing
- Dionne Warwick

Bridge over troubled water -
Simon & Garfunkel

Conversations
- Sara Groves
Without You -
Mark Farner
Wat Ben Je Mooi
- Barbara Lok

Give your heart a home
- Don Francisco
Daystar
- Tammy Jensen & vocals

Unexpected guest
- Aaron Jeoffrey

Everything Is Beautiful
- Dolly Parton
Onbetaalbaar -
Gerald Troost

Healing
- Deniece Williams
Love Song For A Savior
- Jars of Clay
Beyond
- Joann Rosario

07:00-08:00

I will sing
- Don Moen 

After the fire
- Amy Grant

More Love To Thee
- Bruce Carroll

Mystery Of Grace
- Ginny Owens

Genade=genoeg -
Gerald Troost

We Can Make A Difference
- Bebe & Cece Winans
Road To Zion
- Petra
Follow me
- Casting Crowns
Shine Jesus, shine
- Graham Kendrick 

Agnus Dei
- Koor & Band Opwekking
The Heart Of Worship
- Matt Maher

There
- Dolly Parton

He touched me- The Jaffo Gate Quartet

De hemel juicht -
Discipel

08:00-09:00

God wijst mij een weg
- Opwekking

Psalm 139: Niets is o Oppermajesteit -
Chr. Gem. Koor Deo Cantemus

Til Me Nu Dan Maar Op
- Matthijn Buwalda
Liefde Voor Altijd
- Irma Dee

Ik heb de vaste grond gevonden
- Chr. Gem. Zangver. Jubilate Deo

Vul dit huis met Uw glorie
- Reyer & Mirjam de Jager

Herstel mijn eerste liefde
- Reni & Elisa Krijgsman
Blijf bij mij Heer
Jongerenkoor Laudate Deum
- Arie Kortleven

Lied van liefde
- Elise Mannah & Ronald Koops

U bent mijn schild
- Suzanne van der Velde & The Psalm Project

Alzo lief heeft God de wereld gehad
- Chr. Gem. Zangver. 'Asaf'

U Bent De Grote Koning
- Opwekking

Als ik maar weet
- Chr. Gem. Koor Deo Juvante

foto: eo.nl

Meditatie van Elsbeth Gruteke.

Nikodemus is een belangrijke man, een leider, iemand met aanzien. Een beetje te vergelijken met een politicus of een rechter uit onze tijd, een gerespecteerd iemand. Denk daar maar aan, een Jan Terlouw, een Herman Tjeenk Willink, een Piet-Hein Donner.

Nikodemus is ook een man met een verlangen, een man met een innerlijk conflict. Zelfs als hij zich haast door het stormachtige duister door de nauwe geplaveide straten van het oude Jeruzalem is hij er nog niet uit, zal ik gaan, ik een man met aanzien, op weg naar die wonderdoener. Zal ik gaan? Het is nacht, donker, ongezien kan hij op pad gaan. Nikodemus trekt zijn hoed ver over zijn gezicht en beklimt de Olijfberg naar de plek waarvan gezegd werd dat Jezus daar gevonden kan worden. Ook al is Nikodemus een geleerd man met macht dat wil niet zeggen dat hij geen vragen heeft. Vragen over zijn leven, over God, over of en hoe die twee bij elkaar horen. Hij voelt een verlangen waar hij geen woorden aan kan geven. En misschien, misschien, kan die man Jezus die zoveel stof doet opwaaien, hem daarbij helpen. Misschien, misschien heeft Jezus een antwoord. Er gaat iets van Jezus uit, iets bijzonders, iets dat aantrekt.

Hij weet trouwens nauwelijks wat hij wil zeggen. Nikodemus heeft veel informatie over God, maar verlangt naar een ervaring van God, de werkzaamheid van God in zijn leven. Je kan lang studeren en toch niets van God weten. Hij durft dat niet tegen iemand anders te zeggen, in verlegenheid gebracht door zijn verlangen naar God, hij voelt zich dwaas in zijn verlangen naar geloof. Hij durft nog niet te geloven dat de God naar wie hij zo verlangt hem op weg gebracht heeft om Jezus te ontmoeten. En nu is hij hier, bij het vuur, bij Jezus.

Het gesprek

Jezus nodigt hem uit om bij het vuur te komen zitten. Ze praten. Het klinkt een beetje als een gesprek tussen twee mensen die elkaar niet verstaan. Jezus die spreekt en Nikodemus die niet meer kan doen dan zijn verbazing uitspreken over wat Jezus zegt. Nikodemus begrijpt niet wat Jezus bedoelt. Is het te ingewikkeld, kan hij het niet begrijpen? Of wil hij het niet begrijpen omdat wat Jezus zegt te ver voor hem gaat?

Jezus probeert Nikodemus uit te leggen wat het betekent om bij Hem te horen, wat het betekent om uit water en uit Geest geboren te worden.

Jezus zegt hiertegen Nikodemus dat in een goede familie geboren worden, heel belangrijk in het jodendom, niet het belangrijkste is. Sterker nog, Jezus vertelt dat God een nieuwe familie is begonnen waarin de gewone geboorte niet voldoende is. Je moet opnieuw geboren worden, een tweede keer, van boven staat er. Het initiatief ligt bij God. Met water en met Geest. Water verwijst naar doop die Johannes de Doper toepaste, Jezus doopt met de Geest, het levende water dat van binnen opborrelt. De twee zijn aan elkaar verbonden. Dat is wat er nodig is, zegt Jezus, voor elk mens die bij mij wil horen. Alleen zo kom je in het koninkrijk van God binnen. En nu is dat koninkrijk voor iedereen binnen te treden, niet alleen voor Joden of voor welke groep dan ook die exclusiviteit opeist. De Geest is onderweg en raakt iedereen op haar pad aan, iedereen wordt uitgenodigd.

Tegen elk mens zegt God, ik wil met jou leven, en hij vraagt: wil je bij mij horen? Daar mag je antwoord op geven en als je dat doet word je opnieuw geboren, word je een nieuw mens. Uiterlijk zie je er nog hetzelfde uit maar innerlijk is er dan iets anders geworden Niet dat met een grote toverstaf al je vragen zijn verdwenen, al je twijfels, al je strijd, maar wel dat dat allemaal wordt omvat door Gods liefde. Alles wat er in je leven is gebeurd en nog zal gebeuren, de goede en de kwade dingen, liefde en verdriet, gezondheid en ziekte, leven en dood. Alles wordt omvat door Gods liefde. Er is, vanaf dat moment en dat kan ook langzaam groeien, een relatie is tussen God en jou, een relatie die zich gaat ontwikkelen. Dat is een levenslang proces.

Onbegrip

Nikodemus lijkt Jezus in dit gesprek niet te begrijpen, niet te volgen. We horen niet hoe het gesprek beëindigd wordt maar waarschijnlijk is Nikodemus terug naar huis gelopen met in zijn hoofd een heleboel vragen. Herkenbaar. Wij hebben ze ook. Vragen over jezelf, over wie je bent en waarom je er bent, vragen over ziekte en lijden, vragen over van alles. Je kunt, net als Nikodemus, in het donker weglopen, terugkeren naar het vertrouwde. Of je kunt het erop wagen met Jezus. Zijn woorden horen en ze laten binnenkomen. Gaan nadenken over de betekenis ervan voor jou. Erover praten met iemand, misschien zelfs met God, zo kan het ook.

Hoe loopt het af met Nikodemus

Nikodemus, de man met vragen, de man met een verlangen, een verlangen dat hem in beweging zet. Een verlangen dat maakt dat hij Jezus gaat opzoeken in de nacht. Hij voert een gesprek met Jezus, hij hoort wat Jezus zegt. En dan gaat hij, door dezelfde nacht, weer naar huis. Dat lijkt het einde van het verhaal. Nikodemus die Jezus hoort, hem niet begrijpt en weer terugkeert naar zijn leven, zonder dat de woorden van Jezus hem gebracht hebben waar hij naar verlangde. Zo eindigt het niet. Als we verder lezen in het Evangelie van Johannes komen we Nikodemus nog twee keer tegen. Een keer neemt hij het op voor Jezus in de vergadering van de farizeeën en Schriftgeleerden. De tweede keer draagt hij, na de dood van Jezus, een mengsel van mirre en aloë, ongeveer honderd pond, om Jezus te balsemen. Een vorstelijk geschenk is dat, het is alsof Nikodemus de koning van de wereld gaat begraven. De man die eens in de nacht tot Jezus kwam, treedt uit het duister tevoorschijn en durft op klaarlichte dag aan de kant van de verliezer te gaan staan. Nikodemus heeft Jezus gehoord in de nacht, hij heeft Zijn woorden meegenomen in zijn hart. Daar hebben ze hun werk gedaan, ze hebben Nikodemus veranderd. Is hij opnieuw geboren, heeft hij nu begrepen met zijn verstand en met zijn hart, wat Jezus daar mee bedoelde? Ik denk het wel. Nu durft Nikodemus in het licht van de dag te laten zien dat hij bij Jezus hoort. Hij is tevoorschijn gekomen. Hier ben ik, Jezus, heeft hij gezegd.

In dit Bijbel-gedeelte staat de hele bekende Bijbelvers, Johannes 3:16

Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.’

God verlangt voor ieder van ons een vervuld leven, een leven waarin je tot bloei kan komen in relatie met Hem, in relatie met je geliefden, in relatie met de wereld waarin we leven. God die ons zijn liefde toont in Jezus, zijn zoon. God die ons zijn Geest schenkt om ons te leiden, te troosten, de weg te wijzen. God, Vader, Zoon en Heilige Geest die zich in liefde naar ons toekeert, en zegt: kom maar. Wil je leven? Kom!

Psalmen voor U
Dit is een Psalm op verzoek. En dat doen wij in samenwerking met het NBG.
De audiobijbel is hier te vinden en te beluisteren: https://bijbel.nbv21.nl/

In de Mijn Bijbel app van het NBG (gratis) zijn de NBV21 en de BGT te beluisteren door de luidspreker aan te klikken.

De Psalmen uit de NBV21 Audiobijbel zijn opgenomen en geproduceerd door Thinium Audioboekproducties. De voorlezer is Lottie Hellingman.
© NBG 2021.