Groot Nieuws
EO

Zondag 10 december

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 10 december

Een programma met koor- gospel- praise- en
worship-muziek. Deze week een overdenking van Paulien Vervoorn.

06:00-07:00

foto: Paulien Vervoorn

Overdenking van Paulien Vervoorn

Rond deze dagen halen veel mensen de kerststal weer van zolder. Met Jozef en Maria. En een os en een ezel. In sommige kerken mag een kind dan tijdens de kerstdagen ‘baby Jezus’ in de voerbak leggen. Als teken dat God mens is geworden, kind is geworden.

Jaren later zou Jezus een kind in het midden van zijn leerlingen plaatsen. Om duidelijk te maken dat ook zij moesten worden als een kind. Als een reminder voor alle momenten waarop ze een kind zouden zien.

Ik lees u voor uit Matteüs 18.

1Op dat moment kwamen de leerlingen Jezus vragen: ‘Wie is eigenlijk de grootste in het koninkrijk van de hemel?’ 2Hij riep een kind bij zich, zette het in hun midden neer 3en zei: ‘Ik verzeker jullie: als je niet verandert en wordt als een kind, dan zul je het koninkrijk van de hemel zeker niet binnengaan. 4Wie zichzelf vernedert en wordt als dit kind, die is de grootste in het koninkrijk van de hemel. 5En wie in mijn naam één zo’n kind ontvangt, die ontvangt Mij.

Als je in het onderwijs werkt, weet je wat een objectles is. Je laat iets zien en aan de hand daarvan leg je iets uit. Je vertelt bijvoorbeeld dat een zonnebloem altijd richting het licht groeit. En daarna zeg je dat je je altijd mag richten op Jezus.

Nu zet Jezus als het ware een kind in voor zo’n objectles. Met twee betekenissen.

De eerste betekenis, de eerste les is overduidelijk: word als een kind. Ik dacht altijd dat dit vooral betekende dat we afhankelijk mogen zijn als een kind. Mogen vertrouwen op de hemelse Vader. Dat zit er zeker ook in, maar de aanleiding viel me dit keer nogal op.

Jezus plaatste dat kind in het midden naar aanleiding van de vraag wie de grootste, de belangrijkste was. Dat kan klinken als een belachelijke vraag. Toch snap ik ’m wel. Petrus, Jakobus, Johannes mochten in het hoofdstuk ervoor met Jezus mee en beleefden spectaculaire dingen. Je zou je zomaar jaloers kunnen afvragen of zij dan een streepje voorhadden. En Petrus wandelde als enige op het water. Hij werd de Rots genoemd. Zou hij dan de belangrijkste zijn?

Ik denk dat het een vraag van alle eeuwen is.
Als we eerlijk zijn, als ik eerlijk ben, vergelijk ik mezelf ook weleens met anderen. De ene keer vind ik mezelf minder belangrijk dan de ander en voel ik me onzeker. Een andere keer kijk ik juist tegen iemand op. Dat gaat natuurlijk vaak onbewust. Er zit een en dezelfde denkfout achter: dat we denken dat iemand met andere taken of talenten die meer in het oog springen, belangrijker zou zijn. Henri Nouwen verwoordde dat zo duidelijk: je bent niet wat je hebt, je bent niet wat anderen van je zeggen en je bent niet wat je kunt. Je bent niet belangrijker als je meer spullen hebt. Als je meer kunt. Als anderen positief over je spreken.

In dit moment wordt het heel duidelijk. Jezus houdt zijn leerlingen een spiegel voor: wees niet bezig met wie er belangrijk is. Wees niet bezig met je status. Je imago. Met roem, met eer, met aanzien. En al helemaal niet in het Koninkrijk. Wees maar afhankelijk als een kind. Door jezelf klein te maken word je groot. Misschien helpt het je wel om letterlijk te knielen, zodat je je weer even klein voelt en onder de indruk raakt van de grootheid van God.

Worden als een kind. Afhankelijk zijn van God de Vader. Niet belangrijk willen zijn. Je hebt het vast vaker gehoord.
De leerlingen van Jezus ook, maar zij vergaten het steeds.
In Matteüs 19, een hoofdstuk later, willen ze de kinderen alweer bij Jezus vandaan houden. Jezus herhaalt het: het Koninkrijk van de hemel behoort toe aan wie is zoals zij. Laat de kinderen tot Mij komen!
Weer een hoofdstuk later vraagt de moeder van Jacobus en Johannes om een ereplekje voor hen. Jezus herhaalt het opnieuw: wie van jullie de belangrijkste wil zijn, moet dienaar van de anderen zijn.

Nog één keer naar het Bijbelgedeelte. De eerste les was dus: word als een kind. De tweede les is: ontvang een kind. Dat staat in vers 5: wie in mijn naam één zo’n kind ontvangt, ontvangt Mij.

Ik kan me herinneren dat ik ooit met een groepsreis naar Haïti ging om projecten te bezoeken met kinderen die in extreme armoede leven.
’s Morgens lazen we die tekst. We zouden die dag als het ware met een kind voetballen of de nagels lakken, alsof het Jezus zelf was. Klinkt raar, maar je snapt hopelijk wat ik bedoel. Jezus vereenzelvigt zich hier met een klein kind, met ieder die kwetsbaar is.

Hij vereenzelvigt zich niet alleen met een kind, maar ook met christenen die worden vervolgd. Toen Saul christenen vervolgde, zei Hij namelijk tegen hem: ‘Saul, Saul, wat vervolg je Mij?’

Iets vergelijkbaars zie je in Matteüs 25, dat hoofdstuk waarin duidelijk wordt wie bij Jezus’ terugkomst de schapen zijn, en wie de bokken. Hij zal dan onder meer zeggen: ‘Ik had honger en jullie gaven Mij te eten. Ik had dorst en jullie gaven Mij te drinken. Ik was naakt en jullie kleedden Mij.’
Ik moest pas aan al deze teksten denken toen ik met Stichting De Haven de Haagse prostitutiestraten in ging. Achter elke prostituee mag ik Jezus zien. Hij vereenzelvigt zich met kinderen, met vervolgde christenen en iedereen die kwetsbaar is. Hij zegt als het ware: ‘Kom niet aan hen! Kom je aan hen, kom je aan Mij!!’

Jij en ik eren Jezus dus door iets te doen voor een ander.
Veel om over na te denken.

Als je de volgende keer een kerststal ziet, kun je eraan terugdenken dat je mag worden als een kind. Afhankelijk.
En je kunt jezelf de vraag stellen: wie wil ik ontvangen in de naam van Jezus? Een kind? Een tiener in je buurt die kwetsbaar is? Een oudere die de donkere dagen voor Kerst zolang vindt duren? Ontvang die ander, want dan ontvang je … Jezus!

Zullen we bidden?
Dank U dat U als mens naar de aarde kwam. Dat U afstand nam van uw positie, kwetsbaar werd als een kind en kwam om te dienen. Om dwars door de dood heen ons voor te gaan op de weg van het leven.
Help ons om te worden als een kind. Om niet steeds bezig te zijn met onszelf, maar met het dienen van U en de ander. Help ons om oog te hebben voor ieder die kwetsbaar of eenzaam is in deze donkere dagen. Geef ons het lef die ander te ontvangen. Omdat U zegt: dan ontvang je Mij.
Amen.

6:00-7:00u
Morning has broken
- Cat Stevens
Light Of The World
- Lauren Daigle

Welcome in
- Phil Keaggy
In De Koude Winter
- Joke Buis

You Alone
- Brian Littrell

To Be Together
- Amy Grant
 

The bells of Christmas
- Chris de Burgh
A Baby Changes Everything
- Mallery Hope
Hey Moon
- Sidewalk Prophets

Belofte van de eeuwen
- LEV

Days Of Grace
- Greg Long
Maybe This Christmas
- Leigh Nash
O come, O Come Emmanuel
- Danny Gokey

God So Loved
- Jaci Velasquez

Cast down your cares
- John Michael Talbot

7:00-08:00u
You need a reason
- The Sweet Comfort Band

I Will Arise And Go To Jesus
- Ruut Sallinen
Draw me close
- Michael W. Smith

Blessing In Disguise
- Margaret Becker

Focus Op Jezus
- Gerald Troost

Child Of Peace
- Sandi Patty

While Shepherds Watched
- Andrew Peterson

Your Star Outshines The Heavens (Your Love Falls Down)
- Michelle Tumes
 

Mijn Redder
- Opwekking & Marcel Zimmer

Pie Jesu
- Celtic Woman

Through It All
- The Oak Ridge Boys
Het Licht Komt Eraan
- Pearl Jozefzoon & Reyer

The Sweet Love Of Jesus
- Andrae Crouch And The Disciples
Great is thy faithfulness
- Kathy Troccoli

Whatever You Ask
- Steve Camp


8:00-09:00u
Wij eren en aanbidden U
- Opwekking
Psalm 85: Gij hebt Uw land, o Heer, die gunst betoond
- Noorder Mannenkoor

Er komen stromen van zegen
- Zanggroep
Kom Tot Ons De Wereld Wacht
- Sela
Heft op uw hoofden, poorten wijd!
- Samenzang Noorderkerk

Op U Mijn Heiland Blijf Ik Hopen
- Joke Buis

Ik Kniel Aan Uwe Kribbe Neer
- Kees Kraayenoord
Verwacht de komst des Heren
- Koorzang
Waar komt mijn hulp vandaan
- Miranda de Vlieger & The Psalm Project
Geen Tijd Meer Te Verliezen -
Christian Verwoerd

Advent
- Deo Cantemus & Ger. Kerkkoor Alblasserdam & Asaf
Stralen van Geluk
- Psalmen voor nu
Wacht Niet Langer
- Reyer & Lars Gerfen

Laten Wij De Here Zoeken
- Bouw Uw Troon