Goeiedag Haandrikman!
MAX

Aftellen naar het Songfestival: Hallelujah!

foto: ©ANP/MAX
  1. Nieuwschevron right
  2. Aftellen naar het Songfestival: Hallelujah!

Het aftellen naar de grote finale van het Eurovisie Songfestival is begonnen. Nog 24 dagen en dan is Rotterdam even het middelpunt van muzikaal Europa. Bert Haandrikman is liefhebber van het Songfestival. Tot aan de finale haalt hij iedere dag een klassieker uit zijn songfestivalverzameling.

Het Eurovisie Songfestival is het feest van saamhorigheid en verbroedering. 65 jaar geleden ontstaan vanuit de gedachte om door middel van muziek Europese landen met elkaar te verbinden.

Als er één woord is waarin het gevoel van saamhorigheid doorklinkt, is het wel: Hallelujah. De titel van het winnende liedje in 1979, gezongen door Milk & Honey uit Israël.

(de tekst gaat door onder de video)

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stressvolle overwinning

De overwinning van Israël in eigen land zorgde voor heel wat stress. Het betekende namelijk dat ze het jaar daarop het festival opnieuw zouden moeten organiseren, maar daar was geen geld voor. Nederland bood aan de organisatie op zich te nemen.

Zo kwam het dat het Eurovisie Songfestival van 1980 plaatsvond in het Congresgebouw in Den Haag. Maar zonder Israël! Wat bleek? De datum waarop het songfestival werd georganiseerd (19 april) is in Israël een belangrijke gedenkdag: Holocaust Memorial Day.

Israël liet daarom als winnaar verstek gaan. Dat was nooit eerder gebeurd in de geschiedenis van het songfestival, maar dus wel in het geval van: Hallelujah! Een lied dat nog altijd voelt alsof we een arm om elkaar heen slaan.

Milk & Honey - Hallelujah

Bert telt af naar het Eurovisie Songfestival

Meer over het Eurovisie Songfestival hoor je iedere werkdag tussen 06.00 en 09.00 uur in Goeiedag Haandrikman! en vind je op Berts Facebook en Instagram.