Goeiedag Haandrikman!
MAX

Aftellen naar het Songfestival: de ramp van 2000

foto: ANP/MAXfoto: ANP/MAX
  1. Nieuwschevron right
  2. Aftellen naar het Songfestival: de ramp van 2000

Het Eurovisie Songfestival 2021 komt steeds dichterbij. Nog 23 dagen en dan is het zover. Bert Haandrikman telt af met zijn favoriete songfestivalklassiekers. In 2000 won Denemarken het festival, maar de overwinning van The Olsen Brothers was in Nederland niet op televisie te zien.

In 2000 deed Linda Wagenmakers voor Nederland mee aan het Eurovisie Songfestival. De jurk waar dansers onderuit kwamen ziet iedereen nog wel voor zich. Het liedje No goodbyes maakte minder indruk in Europa. Het nummer eindigde als 13e.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ongeziene winnaar

Het festival werd in 2000 georganiseerd op 13 mei, een zwarte dag in de Nederlandse geschiedenis. Die middag ontplofte in Enschede de vuurwerkfabriek van SE Fireworks. De ramp was zo groot dat werd besloten de uitzending van het Eurovisie Songfestival halverwege af te onderbreken. Terwijl Europa zag hoe The Olsen Brothers voor Denemarken het festival wonnen, zag Nederland een extra NOS Journaal over de vuurwerkramp.

Nederlandse kijkers konden zo ook niet meer via de telefoon hun stem uitbrengen op de liedjes. De punten van Nederland werden dat jaar uitgedeeld door een back-up jury. Zangeres Marlene - die een jaar eerder meedeed voor ons land met One good reason - mocht de punten bekendmaken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Olsen Brothers winnen het Songfestival in 2000

Bert telt af naar het Eurovisie Songfestival

Meer over het Eurovisie Songfestival hoor je iedere werkdag tussen 06.00 en 09.00 uur in Goeiedag Haandrikman! en vind je op Berts Facebook en Instagram.