Goeiedag Haandrikman!
MAX

Aftellen naar het Songfestival: onderschatte liedjes

foto: ANP/MAXfoto: ANP/MAX
  1. Nieuwschevron right
  2. Aftellen naar het Songfestival: onderschatte liedjes

De voorbereidingen voor het Eurovisie Songfestival zijn in volle gang. Nog even en dan zijn alle ogen in Europa gericht op Rotterdam. Bert Haandrikman is liefhebber van het festival en haalt de mooiste songfestivalklassiekers uit zijn collectie.

Bij een wedstrijd horen winnaars en verliezers. Alle aandacht gaat meestal naar de nummer 1, het beste liedje van het Eurovisie Songfestival. Maar ook een liedje dat niet wint kan toch een succes worden. Want soms zijn de onderschatte liedjes het mooist.

E Treni di Tozeur van Franco Battiato & Alice is zo'n liedje. Het Italiaanse duo won het Eurovisie Songfestival van 1984 niet, maar dat had wel moeten gebeuren. Het liedje is prachtig en misschien wel het meest onderschatte liedje in de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival.
Het waren dat jaar uiteindelijk The Herreys op hun gouden schoenen met Diggi-Loo Diggy-Ley die er met de winst vandoor gingen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Er zijn meer voorbeelden van liedjes die Europa in eerste instantie niet wisten te overtuigen, maar toch sterker blijken dan de tijd. In 1973 won Anne-Marie David voor Luxemburg met het liedje Tu te reconnaitras, maar het mooiste liedje dat jaar was toch echt afkomstig uit Spanje: Eres tu van Mocedades. Je hoort het nog regelmatige op de radio, maar het is geen songfestivalwinnaar!

Nog een voorbeeld. De Zweedse zangeres Carola won in 1991 met Fångad av en stormvind (Captured by a lovestorm). Een leuk liedje, maar veel mooier was het Franse nummer van dat jaar: C'est le dernier qui a parlé qui a raison van Amina.

Het Eurovisie Songfestival winnen is de droom van iedere deelnemer, maar dat blijkt niet altijd nodig om een knaller van een hit op je naam te schrijven.

Bert over onderschatte songfestivalliedjes in Goeiedag Haandrikman!

Bert telt af naar het Eurovisie Songfestival

Meer over het Eurovisie Songfestival hoor je iedere werkdag tussen 06.00 en 09.00 uur in Goeiedag Haandrikman! en vind je op Berts Facebook en Instagram.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.