Goeiedag Haandrikman!
MAX

Aftellen naar het Songfestival: koning Johnny

foto: ANP/MAXfoto: ANP/MAX
  1. Nieuwschevron right
  2. Aftellen naar het Songfestival: koning Johnny

Rotterdam is even het middelpunt van Europa tijdens het Eurovisie Songfestival 2021. Bert Haandrikman kijkt met veel plezier uit naar de finale op 22 mei met zijn favoriete songfestivalklassiekers. Daar hoort Johnny Logan zeker bij.

Ierland is kampioen in het winnen van het Eurovisie Songfestival. Zeven titels heeft het land op z’n naam staan. Dat zijn vooral de verdiensten van Johnny Logan.

De zanger wist in 1980 te winnen met het liedje What’s another year. Logan was zo overrompeld door de winst dat hij bijna niet uit zijn woorden kwam toen hij het liedje voor een tweede keer moest zingen.

Na het grote succes op het songfestival ging het minder goed met Logan. Hij raakte aan de drank en drugs en verloor al zijn geld. Er was nog maar één manier voor Logan om terug te komen en dat was door het Eurovisie Songfestival opnieuw te winnen.

Dat lukte in 1987 met het door hemzelf geschreven Hold me now. Vijf jaar later in 1992 ging de winst opnieuw naar Johnny Logan, maar nu als tekstschrijver en componist van Why me? gezongen door Linda Martin.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ierse delegatie in Nederlandse handen

Dit jaar heeft Johnny Logan geen rol bij het Eurovisie Songfestival. Het is Lesley Roy die met het liedje Maps naar Rotterdam komt. Wie zeker hoopt dat Ierland opnieuw wint is Marie-Louise Broess uit Vught. Zij is delegation host van de Ierse inzending.

“Twee jaar geleden zag ik een oproep voor begeleiders van delegaties voor het songfestival. Dat leek mij wel wat!” Als host zorgt Marie-Louise er voor dat de Ierse delegatie een aangename en vooral leuke tijd heeft in Nederland. “Ik ben de schakel tussen de songfestivalorganisatie en Ierland.”

Ontmoet heeft Marie-Louise de Ierse delegatie nog niet, maar ze heeft al wel contact via Instagram met zangeres Lesley Roy. “Ze is echt een hele spontane leuke meid. Ze heeft absoluut geen sterallures. Ik maak mij geen enkele zorgen.”

Marie-Louise is een echte songfestivalfan. “We kijken met de vriendenclub al 25 jaar naar het festival. Toen Duncan Laurence in 2019 won was het ook ons songfestivaljubileum. Dat was geweldig!"

Marie-Louise in Goeiedag Haandrikman! over het werk als delegation host

Bert telt af naar het Eurovisie Songfestival

Meer over het Eurovisie Songfestival hoor je iedere werkdag tussen 06.00 en 09.00 uur in Goeiedag Haandrikman! en vind je op Berts Facebook en Instagram.