Evergreens

Het verhaal achter 'Graceland'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Graceland'

Paul Simons hoogste Evergreen Top 1000 notering als
soloartiest is te vinden op zijn legendarische album Graceland (uitgebracht op 25 augustus
1986).

Quote

I’m going to Graceland, Memphis Tennessee

Paul Simon

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Waar gaat Graceland over?

De titel 'Graceland' slaat natuurlijk op de luxe woning van Elvis Presley. Daar ligt hij ook begraven, hetgeen van het huis niet alleen een museum maar ook een bedevaartsoord voor zijn grote schare fans maakt. Paul Simon is groot fan van zowel Elvis als de muziek van de regio rondom de Sun Studio in Tennessee: In die plek nam Presley zijn eerste plaat op.

foto: ANP

Op het moment dat de evergreen werd opgenomen was Simon er echter nog niet geweest: ‘Graceland’ bleef simpelweg zo lang de werktitel dat het wellicht zo bestemd was. Hij zou enkele jaren later alsnog de reis maken, met zijn zoon -zoals in het lied- aan zijn zijde. Met verschillende verbroken relaties achter de kiezen is het echte liefdesverdriet ongetwijfeld aangeboord.

De Everly Brothers zingen mee op het lied

Naast getalenteerde Afrikaanse muzikanten als Bakithi Khumalo, Demola Adepoju en Isaac Mtshali (het album Graceland is deels in het destijds nog vanwege de apartheid geboycotte Zuid-Afrika opgenomen) zijn ook de stemmen van Paul Simons idolen Don en Phil Everly te horen op het lied.

Het was in Nederland geen grote hit

Een hitnotering heeft ‘Graceland’ de single nooit gehad. ‘You Can Call Me Al’ van hetzelfde album bereikte #2 in de Top 40.

Andere versies van ‘Graceland’

Willie Nelson nam in de jaren ’90 een cover van Graceland op. Zanger Jan Rot hertaalde de tekst voor een bijzondere uitvoering in 2008:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NPO Radio 5 Evergreen Top 1000

Wat zijn de allermooiste evergreens ooit gemaakt volgens de luisteraars van NPO Radio 5? De Evergreen Top 1000 is dé jaarlijkse lijst van NPO Radio 5 met klassiekers uit alle muziekdecennia.

De Evergreen Top 1000 wordt jaarlijks in november uitgezonden op NPO Radio 5.

BEKIJK DE LIJST