Evergreens

Het verhaal achter 'Question' van The Moody Blues

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Question' van The Moody Blues

In 1970 stonden The Moody Blues op #1 in de Nederlandse Top 40 met deze maatschappijkritische evergreen. Wat was de boodschap?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oorlog

In 1970 is de Vietnam Oorlog (1955-1975) nog in volle gang. Justin Hayward schrijft het lied na een tour door de Verenigde Staten, waar hij veel jonge studenten ontmoet, die worden opgeroepen.

In 1969 zijn al ruim een half miljoen Amerikanen naar het verre Oosten gestuurd, met talloze gewonden en slachtoffers onder de gelederen. Dit in tegenstelling tot Haywards thuisland Engeland, waar de dienstplicht is opgeschort.

'Waarom is er na al die jaren peace & love nog niets bereikt?' vraagt Hayward zich af.

Quote

Why do we never get an answer when we're knocking at the door With a thousand million questions about hate and death and war?

The Moody Blues - Question

Opname

'Question' heeft aanvankelijk de langere titel 'A Question Of Balance', wat de titel van hun zesde studioalbum wordt en kant A opent. Het nummer wordt op een vrijdag geschreven, waar een dag later de opname zou plaatsvinden in een Londense studio. Hayward is met 2 liedjes bezig en besluit ze samen te voegen tot het bekende eindresultaat, met daarin de 2 stijlen en tempo's duidelijk hoorbaar.

Het lied is de enige single van A Question Of Balance en bereikt in juni 1970 de #1 positie in de Nederlandse Top 40. In 2023 stond het nummer op #113 in de Evergreen Top 1000, de op 1 na hoogste notering van hun in totaal 7.

NPO Radio 5 Evergreen Top 1000

Wat zijn de allermooiste evergreens ooit gemaakt volgens de luisteraars van NPO Radio 5? De Evergreen Top 1000 is dé jaarlijkse lijst van NPO Radio 5 met klassiekers uit alle muziekdecennia.

De Evergreen Top 1000 wordt jaarlijks in november uitgezonden op NPO Radio 5.

BEKIJK DE LIJST

Vicky Leandros

Sinds 1970 zijn er meerdere versies verschenen van 'Question'. Denk aan James Last, rockband Nada Surf en Vicky (Après Toi') Leandros!

Beluister haar 'Réponses' hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer Moody Blues op NPO Radio 5